kraamverzorgster met baby in armen
Blog

Kraamzorg: is dat nodig?

Wanneer je een kindje krijgt, staat je wereld even op z’n kop. Dan maakt het niet uit of het je eerste of vierde kindje is, een geboorte zorgt altijd voor een zoektocht naar een nieuwe balans. Daarom kan je tijdens deze periode gebruik maken van kraamzorg die aan huis komt om jou in deze eerste periode te ondersteunen. Maar is dat nu zo nodig, die kraamzorg? We vroegen het aan twee mama’s die beroep hebben gedaan op de diensten van Helan Thuiszorg.

Meer dan het huishouden

De eerste mama die we opbellen, is Louise. Drie maanden geleden werd zij voor de tweede keer mama van een dochter. Na de geboorte van haar eerste dochter was ze zo tevreden over haar kraamzorg dat ze aan Helan Gezinshulp vroeg of Béatrice opnieuw kon langskomen.“Béatrice is de eerste keer vaak geweest en we waren zo blij met haar. Toen we de tweede keer kraamzorg nodig hadden, wilden we het liefst dat zij terugkwam. We vertrouwen haar en ze kent ons ook. Béatrice wist wat wij van haar verwachtten en omgekeerd.”

Maar wat doet zo’n kraamzorg precies? Daar geeft Aline antwoord op. Aline is sinds vier weken mama van William en werkt bij Helan Gezinshulp. “Béatrice kookt, ze plooit de was en ze strijkt. Ze voert kleine huishoudelijke taken uit. Maar ze doet ook meer dan dat. Zo helpt ze ook met het badje van de baby en dat is erg fijn. Ze heeft zo veel ervaring en kennis dat ze zelfvertrouwen uitstraalt en dat maakt de baby rustig.” 

Ademruimte 

Beide mama’s geven aan dat kraamzorg hen wat ademruimte gaf op een moment waarin er veel op je afkomt. “Ik heb best veel beroep gedaan op kraamzorg”, vertelt Louise, “Maar ik zit ook in mijn laatste specialisatiejaar geneeskunde dus had ik wel wat tijd voor mezelf nodig om op adem te komen. Dankzij kraamzorg kon ik met een gerust hart een douche nemen of een dutje doen terwijl Béatrice bij Manon bleef.”

Vertrouwen 

Wanneer we Béatrice bellen, vertelt ze waarom dat gevoel van vertrouwen er is. “Ik heb twaalf jaar gewerkt als vroedvrouw. Nu heb ik hier in België de opleiding voor verzorgende gedaan zodat ik kraamzorg kan doen.” En dat ze haar werk goed doet, dat bevestigt Louise ons. “Ik heb haar al vaak aangeraden bij vrienden en vriendinnen. Wij vertrouwen Béatrice helemaal.” Maar Béatrice blijft erg bescheiden onder al dat lof. “Ik ben heel dankbaar dat mensen me binnen laten in hun nieuwe gezin en dat ze me vertrouwen, dat ik voor hen mag zorgen.” 

It takes a village...

Ook Aline en Louise zijn dankbaar dat Béatrice hen heeft bijgestaan tijdens deze eerste periode. “Ik ga mijn werk nu toch anders kunnen doen, nu ik zelf ervaren heb hoe waardevol kraamzorg is.”, zegt Aline. “Ik kan nu echt vanuit mijn persoonlijke ervaring vertellen wat kraamzorg is.” En ook Louise is enorm dankbaar voor haar kraamzorg van Helan Gezinshulp. “Ze zeggen wel eens: it takes a village to raise a child. Zeker in deze coronaperiode is dat dorp soms ver te zoeken en dan is kraamzorg meer dan welkom. Béatrice was een deeltje van dat dorp.”

Ben jij zwanger en wil je na je bevalling ook gebruik maken van onze dienst Kraamzorg? Hier vind je meer informatie over kraamzorg of vul meteen het formulier in om kraamzorg aan te vragen.

Schrijf je in op onze zwangerschapsnieuwsbrief

Mis niets over je zwangerschap, maand per maand

icon

nuttige en belangrijke informatie over je zwangerschap, maand per maand

icon

tips over wanneer je wat moet regelen

icon

hoe je de ideale kinderopvang vindt

icon

tips over een gezonde opvoeding


Schrijf je in

We respecteren je privacy

Zwangerschapsnieuwsbrieven

Alles wat je over je zwangerschap moet weten

Ben je zwanger? Proficiat! Naast genieten, komt er heel wat bij kijken. Krijg een handig overzicht van wat je allemaal moet regelen en zoveel meer. We staan je graag bij met tips, info en lijstjes.

Ontdek het

Deel dit artikel

Tags
Bevalling

Verder lezen

Bevalling inleiden
Blog

De bevalling inleiden: wat houdt dat in?

Kan je zelf je bevalling op gang brengen als je uitgerekende datum overschreven is? En wat mag je verwachten als je naar het ziekenhuis gaat voor het inleiden van je bevalling?

Blog

Babyblues of een postnatale depressie: je bent niet alleen

Is het moeilijk wennen aan het nieuwe leven als mama? Heb je last van babyblues of een postnatale depressie? Dit kan je eraan doen.

Blog

Papa worden: een voltijdse job met een grote portie liefde

Papa worden, het heeft een grote impact op je leven. Meer zelfs, het is een ervaring waarop je nauwelijks wordt voorbereid... Ben je er helemaal klaar voor? Weet je hoe je je partner kunt (onder)steunen voor, tijdens en na de bevalling? Wat als je kindje eenmaal geboren is, hoe pak je het dan best aan? En op welke voordelen voor toekomstige ouders mag je rekenen? We begrijpen het maar al te goed: papa worden brengt heel wat vragen met zich mee. Daarom helpen we jou graag op weg om het beste in jezelf naar boven te halen.

borst- of flesvoeding
Blog

Is borstvoeding beter dan flesvoeding?

Borstvoeding of flesvoeding? Het lijkt soms de enige vraag waarmee je als mama in spe geconfronteerd wordt. En wat je ook kiest, iedereen heeft er een mening over. Maar is borstvoeding nu écht beter?