Baby

Starten met vaste voeding voor je baby: enkele tips

Tussen vier en de zes maanden is het moment om te starten met vaste voeding voor je kindje. Hoe weet je of je kind er klaar voor is? Wat heb je nodig en hoe start je? Tips voor een succesvolle voeding.

Vroeger dan vier maanden is niet aangeraden wegens verslikkingsgevaar, vanaf zes maanden hebben baby’s andere voedingsbehoeften dan enkel melk en is vaste (bij)voeding noodzakelijk. Geef je borstvoeding, dan is het absoluut aan te raden te wachten tot je baby 6 maanden is. Want zodra je start met vaste voeding, vermindert je melkproductie omdat je baby minder drinkt. Wacht je tot je baby 6 maanden is, dan kunnen jij en je baby langer van de voordelen genieten. 

Zo kan je zien dat je kindje er klaar voor is

  • Smakkende geluidjes maken
  • Alles in zijn/haar mond stoppen
  • Heel veel belangstelling hebben voor jouw bord

Wat heb je nodig?

  • Gebruik een klein plastic lepeltje. Er bestaan handige  lepeltjes die verkleuren als het voedsel te warm is. 
  • Kommetje
  • Blender of zeef om voedsel te pureren
  • Slabbetje
  • Stoeltje: eetstoel als je baby al recht kan zitten, autostoel of wipper 
  • De voorkeur gaat uit naar vers eten. Kant-en-klare babyvoeding wordt aan zeer strenge kwaliteitsnormen onderworpen, en kan daarom zeker geen kwaad, af en toe. 

Hoe ga je te werk? 

  • Probeer het zo te timen dat je kindje trek heeft maar géén reuzehonger- want dan wil hij/zij enkel de gekende borst of fles. 
  • Meestal wordt gestart met gepureerde gekookte groenten. Worteltjes zijn bij veel mensen favoriet. Als dat je voorkeur heeft, kan je echter ook starten met gepureerd fruit zoals gekookte appels, peren of bananen. Mix de twee voedingen echter niet door elkaar en start pas met de andere vaste voeding wanneer je kindje er goed weg mee is. 
  • Zorg dat de baby de lepel ziet aankomen: zo krijgt hij de tijd om zijn mond te openen.
  • Breng het lepeltje horizontaal in de mond en druk het lichtjes op zijn tong.
  • Schraap de lepel niet af langs de bovenlip of bovenste tandjes, dit kan zeer onaangenaam zijn voor je kindje. 
  • Het is normaal dat een baby het eten van de lepel afzuigt en een deel met zijn tong naar buiten duwt. Je kindje moet nog leren afhappen. 

8 tips van Helan Kinderopvang

  1. Denk niet te snel dat een baby iets niet lust. Geef een bepaald voedingsmiddel zeker 10 à 15 keer vooraleer te besluiten dat een baby het niet lust. Als het eten van textuur te dik/vast is dan kan je water toevoegen en dit stelselmatig afbouwen.
     
  2. Weigert een kindje door zijn lippen stijf op elkaar te houden, zijn hoofd weg te draaien of zijn rug te overstrekken, stop dan even met eten geven. 
     
  3. Geef het een lege lepel om mee te spelen en te wennen aan het gevoel van een lepel in de mond.
     
  4. Laat een baby zelf zijn eettempo bepalen en forceer zeker niet. Laat het kindje plezier beleven aan zijn maaltijd en wacht desnoods 1 à 2 weken vooraleer opnieuw te proberen.
     
  5. Communiceer met je kinderdagverblijf wanneer gestart wordt met vaste voeding. Werk samen zodat je kindje in beide omgevingen kansen krijgt om te oefenen met vaste voeding. 
     
  6. Biedt de eerste drie dagen dezelfde smaak aan om de baby te laten wennen. Nadien kan je stelselmatig overgaan op andere smaken. 
     
  7. Als je baby onvoldoende groentepap eet, bied je na een half uurtje opnieuw een flesje aan.
     
  8. Geef de baby eten op een rustige plek, in een vertrouwde omgeving. 

Alles over je zwangerschap

Zwanger, of net bevallen? Schrijf je in voor de nieuwsbrieven van Helan: je ontdekt hoe je baby groeit, wat je moet regelen, en wat Helan voor jou doet.

Vragen over je zwangerschap? 

Ontvangt tips op maat in onze zwangerschapsnieuwsbrief 

Schrijf je in

Deel dit artikel

Verder lezen

Babymassage een moment om tot rust te komen

Heb je al over babymassage gehoord? Dit is een moment voor baby én papa of mama om tot rust te komen.

Babyblues of een postnatale depressie: je bent niet alleen

Is het moeilijk wennen aan het nieuwe leven als mama? Heb je last van babyblues of een postnatale depressie? Praat erover. Het is niets om je voor te schamen.

10 tips voor een ecologische baby

De ecologische voetafdruk van een mini-mensje is niet te onderschatten. Bewuste keuzes die je als ouders maakt, dragen bij tot onze gezondheid en die van het milieu!

EHBO bij kinderen

EHBO baby's en kinderen

Als baby’s en peuters op verkenning gaan, ontsnappen ze al eens aan je aandacht, soms met builen of wonden tot gevolg. Hoe verzorg je een wondje bij je kind? Wanneer zoek je hulp?