zwangerschapsdiabetes
Blog

Wat je moet weten over zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes is een tijdelijke vorm van diabetes die tijdens de 2e helft van je zwangerschap kan ontstaan. Hoewel een gezonde levensstijl belangrijk is, kan je zwangerschapsdiabetes niet voorkomen.

Wat zijn de oorzaken van zwangerschapsdiabetes?

De zwangerschapshormonen remmen de werking van je hormoon insuline. Bij een zwangerschap die goed verloopt, maakt je lichaam anti-insulinehormonen aan als tegenreactie. Hierdoor wordt het evenwicht tussen de verschillende hormonen bewaard. Bij zwangerschapsdiabetes gebeurt dit niet en blijft er teveel suiker in het bloed zitten tijdens je zwangerschap.

Zwangerschapsdiabetes komt voor bij 5 tot 20% van de zwangerschappen. De ziekte verdwijnt spontaan na de bevalling, maar kan later wel evolueren tot chronische type 2 diabetes. Meer zelfs, maar liefst de helft van de vrouwen met zwangerschapsdiabetes ontwikkelen na 5 tot 10 jaar blijvende diabetes.

Wat zijn de symptomen?

Er zijn geen specifieke symptomen voor zwangerschapsdiabetes, wat de opsporing van de ziekte bemoeilijkt. Aan de hand van de suikertest kan de diagnose wel gesteld worden. 

Hoe verloopt de suikertest?

Er wordt aanbevolen om zwangere dames te screenen op zwangerschapsdiabetes tussen de 24e en 28e week van de zwangerschap. Je gynaecoloog plant deze test vanzelf in rond je 6e maand zwangerschap.

Bij de standaard suikertest, of de challenge test, moet je 50 gram suikeroplossing drinken. Na een uur volgt dan een bloedafname om het glucosegehalte in je bloed te meten. Als de resultaten wijzen op zwangerschapsdiabetes volgt daarna nog een tweede test om een definitieve diagnose te stellen.

Deze test heet de orale glucosetolerantietest. Hierbij krijg je een oplossing met 100 gram suiker om op te drinken. Er wordt 3 keer bloed afgenomen, telkens met een tussenpauze van één uur. Waarbij de eerste bloedname op een nuchtere maag gedaan wordt. De twee andere nadat je de suikerdrank gedronken hebt.

Loop je een extra risico op zwangerschapsdiabetes? Dan zal je arts de uitgebreidere test al uitvoeren bij een eerste raadpleging.

Schrijf je in op onze zwangerschapsnieuwsbrief

Mis niets over je zwangerschap, maand per maand

icon

nuttige en belangrijke informatie over je zwangerschap, maand per maand

icon

tips over wanneer je wat moet regelen

icon

hoe je de ideale kinderopvang vindt

icon

tips over een gezonde opvoeding


Schrijf je in

We respecteren je privacy

Zwangerschapsnieuwsbrieven

Kan je zwangerschapsdiabetes voorkomen?

De meeste risicofactoren voor zwangerschapsdiabetes kan je zelf niet beïnvloeden. Er is echter één uitzondering: overgewicht. Je kan namelijk het risico op zwangerschapsdiabetes verlagen door een gezond gewicht aan te houden.

Belangrijk: heb je zwangerschapsdiabetes gehad? Ga dan jaarlijks langs bij je huisarts voor een bloedglucosecontrole. Via het project Zoet Zwanger kan je hiervoor jaarlijks een opvolgingsbrief ontvangen. Vraag meer info aan je gynaecoloog of behandelende diabetesteam.

Hoe behandelen?

Hoewel er geen specifieke symptomen zijn bij zwangerschapsdiabetes, is een strikte opvolging en behandeling toch noodzakelijk. Die steunt op de volgende pijlers:

  • Gezonde voeding: het streefdoel is om voldoende gezonde voedingsstoffen voor moeder en baby te combineren met normale bloedglucosewaarden. Let op: het gaat hierbij niet om een vermageringsdieet. Vraag raad aan een diëtist(e)!
     
  • Regelmatig bewegen: fysieke activiteit stimuleert de werking van insuline en helpt daardoor bij het onder controle houden van de bloedglucosewaarden.
     
  • Insuline: je arts zal insuline voorschrijven als gezonde voeding niet volstaat om de bloedglucosewaarden te normaliseren. Je gynaecoloog en een diabetesteam volgen je zwangerschap dan op de voet.
     
  • Zelfmonitoring: hierbij meet je het suikergehalte in je bloed zelf. Je diabetesteam leert je hoe je de waarden moet meten en opvolgen.

Alles over je zwangerschap

Zwanger, of net bevallen? Schrijf je in voor de zwangerschapsnieuwsbrieven van Helan: krijg nuttige tips en info, wat je moet regelen en wat Helan voor jou doet.

Een baby op komst! Wat nu?

Wat moet je allemaal in orde brengen? En waar moet je op letten tijdens je zwangerschap?

Download het e-book

Deel dit artikel

Tags
Diabetes

Verder lezen

Blog

Wat doet suiker met je hongergevoel?

Heb je na de maaltijd geen gevoel van verzadiging, dan grijp je tussendoor sneller naar suikerrijke snacks. Kiezen voor de juiste koolhydraten helpt je hongergevoel beter onder controle te houden, en gaat een zogenaamde 'suikerverslaving' tegen.

Blog

BMI en gezondheid: wat moet je geloven?

In Belgiƫ is een op twee te zwaar. Zwaarlijvigheid is vaak de oorzaak van suikerziekte, bepaalde kankers en hart- en vaatziekten. Door je buikomtrek te meten en je Body Mass Index uit te rekenen, kun je ontdekken of jij een gezond gewicht hebt. Maar hoe doe je dit precies?

Blog

Feiten en fabels over diabetes

Diabetes komt wereldwijd steeds vaker voor. Toch bestaan er over de ziekte heel wat misverstanden. We helpen er hier alvast een paar uit de wereld.

Blog

Wat is diabetes?

Diabetes is een chronische ziekte waarbij het lichaam geen of onvoldoende insuline produceert. Insuline zorgt ervoor dat de lichaamscellen glucose (suiker) opnemen uit het bloed en gebruiken als energie. Energie om te bewegen, te werken, kortom: energie om te leven.