Je browser is niet ondersteund door onze website, gelieve een upgrade te doen van de huidige versie van je browser.
De zwangerschap, dat is 9 maanden heuglijk verlangen naar de komst van je kleine spruit. Toch loeren er tijdens deze periode ook enkele gevaren om de hoek. Zwangerschapsdiabetes bijvoorbeeld, een aandoening die steeds meer vrouwen treft.
De zwangerschapshormonen remmen de werking van je hormoon insuline. Bij een zwangerschap die goed verloopt, maakt je lichaam anti-insulinehormonen aan als tegenreactie. Hierdoor wordt het evenwicht tussen de verschillende hormonen bewaard. Bij zwangerschapsdiabetes gebeurt dit niet en blijft er teveel suiker in het bloed zitten tijdens je zwangerschap.
De ziekte verdwijnt spontaan na de bevalling, maar kan later wel evolueren tot chronische type 2 diabetes. Meer zelfs, maar liefst de helft van de vrouwen met zwangerschapsdiabetes ontwikkelen na 5 tot 10 jaar blijvende diabetes.
Er zijn geen specifieke symptomen voor zwangerschapsdiabetes, wat de opsporing van de ziekte bemoeilijkt. Aan de hand van een screening kan de diagnose wel gesteld worden. De test is nog niet verplicht in België. Vele ziekenhuizen en gynaecologen screenen echter wel al systematisch, maar dat is nog niet overal het geval. Nochtans is zo’n systematische screening essentieel bij zwangerschapsdiabetes.
Er wordt aanbevolen om zwangere dames te screenen op zwangerschapsdiabetes tussen de 24e en 28e week van de zwangerschap. Je gynaecoloog plant deze test vanzelf in rond je 6e maand zwangerschap. Bij de standaardtest, of de challenge test, moet je 50 gram suikeroplossing drinken. Na een uur volgt dan een bloedafname om het glucosegehalte in je bloed te meten. Als de resultaten wijzen op zwangerschapsdiabetes volgt daarna nog een tweede test om een definitieve diagnose te stellen. Deze test heet de orale glucosetolerantietest. Hierbij krijg je een oplossing met 100 gram suiker om op te drinken. Daarna wordt er 4 maal bloed afgenomen, telkens met een tussenpauze van één uur.
Loop je een extra risico op zwangerschapsdiabetes? Dan zal je arts de uitgebreidere test al uitvoeren bij een eerste raadpleging.
nuttige en belangrijke informatie over je zwangerschap, maand per maand
tips over wanneer je wat moet regelen
hoe je de ideale kinderopvang vindt
tips over een gezonde opvoeding
We respecteren je privacy
De meeste risicofactoren voor zwangerschapsdiabetes kan je zelf niet beïnvloeden. Er is echter één uitzondering: overgewicht. Je kan namelijk het risico op zwangerschapsdiabetes verlagen door een gezond gewicht aan te houden.
Belangrijk: heb je zwangerschapsdiabetes gehad? Ga dan jaarlijks langs bij je huisarts voor een bloedglucosecontrole. Via het project Zoet Zwanger kan je hiervoor jaarlijks een opvolgingsbrief ontvangen. Vraag meer info aan je gynaecoloog of behandelende diabetesteam.
Hoewel er geen specifieke symptomen zijn bij zwangerschapsdiabetes, is een strikte opvolging en behandeling toch noodzakelijk. Die steunt op de volgende pijlers:
Zwanger, of net bevallen? Schrijf je in voor de zwangerschapsnieuwsbrieven van Helan: je ontdekt hoe je baby groeit, wat je moet regelen en wat Helan voor jou doet.
Deel dit artikel
Verder lezen
Heb je na de maaltijd geen gevoel van verzadiging, dan grijp je tussendoor sneller naar suikerrijke snacks. Kiezen voor de juiste koolhydraten helpt je hongergevoel beter onder controle te houden, en gaat een zogenaamde 'suikerverslaving' tegen.
In Belgiƫ is een op twee te zwaar. Zwaarlijvigheid is vaak de oorzaak van suikerziekte, bepaalde kankers en hart- en vaatziekten. Door je buikomtrek te meten en je Body Mass Index uit te rekenen, kun je ontdekken of jij een gezond gewicht hebt. Maar hoe doe je dit precies?
Diabetes komt wereldwijd steeds vaker voor. Toch bestaan er over de ziekte heel wat misverstanden. We helpen er hier alvast een paar uit de wereld.
Diabetes is een chronische ziekte waarbij het lichaam geen of onvoldoende insuline produceert. Insuline zorgt ervoor dat de lichaamscellen glucose (suiker) opnemen uit het bloed en gebruiken als energie. Energie om te bewegen, te werken, kortom: energie om te leven.