Blog

Ken jij het verschil tussen een doula en een kraamverzorgende?

Wist je dat als je zwanger bent, je op heel wat ondersteuning kan rekenen? Niet alleen tijdens je zwangerschap, maar ook erna als je kindje geboren is. Ontmoet Veerle en Annelies. De eerste is doula en begeleidt mama’s en papa’s door de zwangerschap en bevalling. De tweede is kraamverzorgende en ontzorgt mama’s en papa’s tijdens en na de zwangerschap.

Veerle, al 12 jaar doula

Doula’s zitten in de lift, ook in België. En dat hebben we mee te danken aan Veerle Peeters, voorzitter van de Vlaamse Federatie voor Doula’s. Waarom steeds meer mama’s en papa’s op een doula rekenen tijdens de zwangerschap, vertelt ze ons met veel plezier en enthousiasme.

Wat is een doula?

“Doula betekent eigenlijk dienende vrouw. Het woord vindt zijn oorsprong uit het Grieks en is ontstaan in de tijden dat rijke vrouwen zich door slavinnen lieten bijstaan tijdens de bevalling. Eigenlijk is het nooit anders geweest: al sinds de oertijd was er bij elke bevalling een helpende vrouw aanwezig. Vroeger was dat een vriendin, moeder of een ander familielid. Maar met de komst van de ziekenhuizen, is dat weggevallen. En is die helpende vrouw vervangen door een medisch team.”

Wat doet een doula?

“De mama emotioneel ondersteunen en in haar kracht laten staan. Wist je dat een dementerende vrouw zich haar bevalling wel nog herinnert? Er is niets zo ingrijpend als een bevalling in het leven van een vrouw. Maar jammer genoeg schakelen veel mama’s pas een doula in na een vorige traumatiserende bevalling. Een doula staat jou en je partner emotioneel bij en ziet erop toe dat alles verloopt zoals jij dat wil. De aanwezigheid van een doula versterkt het vertrouwen van de mama en dat heeft een positief effect op de bevalling zelf. Wij noemen dat het “doula-effect”. Heel vaak zit dat in de kleine dingen: oog hebben voor de mens, sfeer creëren en aanvoelen wat zij nodig heeft.”

Wat is jouw mooiste ervaring die je met ons wil delen?

“Elke geboorte is uniek en blijft me bij. Maar vorige zomer wilde een koppel thuis bevallen in de tuin. Het was een kille zomer met veel slecht weer, maar op de dag van de geboorte was het plots 27 graden. Die vrouw is bevallen in een bad in de tuin tussen de aardbeien en de frambozen, omringd met een betrokken partner, de vroedvrouw en ikzelf. Precies zoals ze het voor ogen had. Een ervaring die me echt is bijgebleven. Haar daar zo zien in dat mooie, rustgevende tafereel met haar kindje op de buik, prachtig gewoon.”

Wist je dat een dementerende vrouw zich haar bevalling wel nog herinnert? Er is niets zo ingrijpend als een bevalling in het leven van een vrouw.

Schrijf je in op onze zwangerschapsnieuwsbrief

Mis niets over je zwangerschap, maand per maand

icon

nuttige en belangrijke informatie over je zwangerschap, maand per maand

icon

tips over wanneer je wat moet regelen

icon

hoe je de ideale kinderopvang vindt

icon

tips over een gezonde opvoeding


Schrijf je in

We respecteren je privacy

Zwangerschapsnieuwsbrieven

Annelies, kraamverzorgende sinds 2,5 jaar

Na een carrière als kinderbegeleidster in een kinderdagverblijf koos Annelies ervoor om als kraamverzorgende aan de slag te gaan. En dat doet ze met veel plezier en liefde. Bovendien beschikt ze als mama van 3 over tonnen ervaring om jonge ouders bij te staan.

Wat is kraamzorg?

Kraamzorg is het ondersteunen van jonge ouders met advies, kleine huishoudelijke taken en het zorgen voor de baby. Dat laatste gaat heel breed, naast het wassen en verzorgen, help ik ouders ook met vragen over het slaapritme van de baby of moeilijkheden bij het geven van borstvoeding bijvoorbeeld. Eigenlijk kunnen jonge ouders met alles bij mij terecht. Hebben ze even nood aan wat me-time en willen ze even de stad in, dan zorg ik wel voor de baby. Willen ze net meer tijd met de baby doorbrengen, dan ontzorg ik hen door te koken of de was en de strijk te doen. Want dat zijn echt dingen die blijven liggen met een kleintje in huis.”

Waarom is kraamzorg zo waardevol voor jonge ouders?

“Hoe mooi een kindje krijgen ook is, veel ouders onderschatten toch de veranderingen die het met zich meebrengt. Je hebt weinig slaap, al je aandacht gaat naar de baby en in sommige gevallen ondervind je moeilijkheden. Zoals een baby die blijft huilen, wat je ook doet. Dat heeft een grote impact op je welzijn, je relatie en meer. En dan is alle hulp welkom, hoe klein ook. Zelf heb ik 3 kinderen, dus ik weet uit ervaring hoe het voelt. Maar ook de lastige momentjes zijn normaal, en daarvoor zijn wij er. Als we kunnen helpen door een simpele ovenschotel te maken, maakt dat al een wereld voor verschil.”

Welke bijzondere ervaring wil je met ons delen?

“Ik vind het fantastisch en boeiend om te zien hoe een kindje al na 8 weken evolueert. Als kraamverzorgende ben je erbij van in het begin, en zie je zowel de ouders als de kindjes echt groeien. Dat is altijd heel mooi. Maar een klant die echt aan mij is blijven plakken, is de mama waar ik vorig jaar ging helpen. Zij zat heel diep en was ongelukkig in haar werk, en we hebben daar veel over gebabbeld. Vandaag is ze van werk verandert, en nog altijd een heel goede vriendin.”

Als kraamverzorgende ben je erbij van in het begin, en zie je zowel de ouders als de kindjes echt groeien. Dat is altijd heel mooi.

Helan voordeel kraamzorg

Wist je dat je bij Helan een terugbetaling krijgt voor kraamzorg? Schakel je een doula of een kraamverzorgende in, dan krijg je 5 euro per uur terugbetaald, voor een maximaal bedrag van 150 euro. 

Ontdek jouw voordeel

Gezond zwanger: 9 maanden lang! 

Lees er alles over in ons handig e-book

Download het e-book


 

Deel dit artikel

Verder lezen

Blog

Hoe bereid je je voor op een bevalling?

De bevalling is een wondermooi moment. Maar misschien ben je ook wel ongerust en bang voor de pijn? Neem dan de tijd om je zowel fysiek, mentaal, als praktisch op de bevalling voor te bereiden.

Blog

Je lichaam na een bevalling

Na de bevalling ondergaat je lichaam heel wat veranderingen, zowel zichtbare veranderingen als innerlijke, onzichtbare veranderingen.

Blog

Thuis bevallen: iets voor jou?

Verwacht jij binnenkort een kindje? Dan kun je kiezen om in het ziekenhuis of thuis te bevallen. Wanneer je kiest voor een thuisbevalling is het wel belangrijk dat je je daarop goed voorbereidt. Wist je dat je ook op de hospitalisatieverzekering kunt rekenen?

bloedverlies tijdens je zwangerschap
Blog

Bloedverlies tijdens je zwangerschap: wat te doen?

Wat is de oorzaak van bloedverlies tijdens je zwangerschap? En moet je elk bloedverlies melden aan je gynaecoloog?