Blog

5 tips om je uithoudingsvermogen te verbeteren

Je kent het gevoel vast wel. Na een fietstocht, een sprintje naar de trein die net vertrekt of nadat je na 3 verdiepingen traplopen eindelijk de deur van je appartement bereikt hebt: je bent buiten adem en vermoeid. Als je hier iets aan wilt doen, kun je beginnen met je uithoudingsvermogen te verbeteren. Hoe je dat moet aanpakken, lees je hier.

Wat is uithoudingsvermogen?

Misschien moeten we eerst even uitleggen wat uithoudingsvermogen (ook wel eens conditie genoemd) precies is. Je uithoudingsvermogen is het vermogen van je lichaam om een bepaalde inspanning vol te houden met een minimaal verlies door vermoeidheid. In principe is je uithoudingsvermogen de basis van je prestaties. Maar wat doe je als je die basis wil versterken? Als je beter wil worden? We geven enkele tips mee om je uithoudingsvermogen te trainen.

Hoe verbeter je je uithoudingsvermogen?

 • TIP 1: Beweeg regelmatig
  Probeer drie tot vijf keer per week te bewegen aan een gemiddelde constante intensiteit. Het is beter om drie keer per week aan een gemiddelde intensiteit te trainen dan slechts één keer voluit te gaan.
   
 • TIP 2: Doe eens aan intervaltraining
  Bij intervaltraining wissel je tijdens je workout van tempo. Je jogt bijvoorbeeld 350 meter aan een laag tempo om vervolgens 100 meter te sprinten waarna je weer 350 meter rustig jogt - en dan opnieuw. Door te sprinten gaat je hartslag de hoogte in, maar je herstelt doordat je daarna weer een rustig tempo aanneemt. Las een intervaltraining tot maximum twee keer per week in in je trainingsschema.
   
 • TIP 3: Rust regelmatig
  Luister naar je lichaam. Je spieren, hart en bloedvaten moeten herstellen na een intensieve training. 
   
 • TIP 4: “Ik wil het, kan het en doe het”
  Je uithoudingsvermogen opbouwen doe je niet in één dag. Het is een langetermijnproject. Of met andere woorden: houd vol. Het is niet eenvoudig om je uithoudingsvermogen op te bouwen. Het zal een proces zijn met vallen en opstaan maar de aanhouder wint. 
   
 • TIP 5: Eet gevarieerd en gezond
  Voldoende beweging en een gevarieerd voedingspatroon gaan hand in hand. Gezond of gevarieerd eten betekent niet per se op dieet gaan. Het betekent wel om je lichaam te voeden met voedingsstoffen die het nodig heeft. En ja, hier hoort ook vet bij. Suiker is dan weer een grotere boosdoener. Maar dat leerde je vast al van onze Suiker-reflex campagne.

Beweegbonus

Regelmatig bewegen houdt je fit. Daarom belonen we onze klanten die regelmatig bewegen met een terugbetaling van het sportabonnement, maar ook van andere kosten die je hebt als je regelmatig sport.

Ontdek de beweegbonus

Gezonder leven dankzij voldoende beweging

Lees er alles over in ons handig e-book

Download ons e-book

Deel dit artikel

Verder lezen

Blog

11 tips om te beginnen met lopen

Wil jij beginnen met lopen? Proficiat! Meer bewegen is een stap in de goede richting naar een gezondere levensstijl. Lopen is een goedkope en evidente keuze voor beginnende sporters. Je kunt deze sport rustig opbouwen en langzaamaan je conditie optimaliseren. Bovendien heb je enkel een goed paar loopschoenen nodig om aan de slag te gaan.

Blog

Afvallen en lopen: wat moet je weten?

Afvallen en lopen. Het zijn twee termen die vaak met elkaar in verband worden gebracht. Lopen is een effectieve manier om gewicht te verliezen. Als je wil afvallen door te lopen zijn er bepaalde dingen die je in het achterhoofd moet houden. Lees dus zeker verder want in deze blog geven we je allerlei handige tips mee zodat jij kunt afvallen door te lopen.

Blog

Sporten bij warm weer: zo blijft het gezond

De zomermaanden! Een ideaal moment om wat meer te sporten. Maar sporten bij warm weer is niet altijd en voor iedereen een goed idee. We leggen je graag uit waar je op moet letten als je sport bij warm weer.

Blog

Thuis sporten: calorie├źn verbranden tijdens het huishouden

Boodschappen doen, dweilen, de was doen, het bed opmaken: dagelijks roept het huishouden om jouw aandacht. Zie jij daar ook telkens tegen op? Dan is er goed nieuws, want met al dat schoonmaken verbrand je heel wat calorie├źn. Thuis sporten hoeft dus helemaal niet moeilijk te zijn!