Blog

Wat een ‘goed’ gesprek in tijden van isolatie voor je kan doen

Wanneer je je even niet zo goed voelt, kan een 'goed' gesprek wonderen doen. Natuurlijk heeft niet iedereen iemand waar je je hart bij kan luchten. Heb je het moeilijk? Dan kan ook de Helan Luisterlijn je helpen.

Een goed gesprek

Een goed gesprek maakt dat we ons ondersteund en gezond kunnen voelen temidden een storm. Wat is dan een ‘goed’ gesprek en hoe kan men hier creatief mee omgaan? 

We zitten allen in hetzelfde schuitje

Als eerste is het belangrijk te beseffen dat we collectief (en zelfs globaal) iets delen: de realiteit van langdurige acute stress en onzekerheid met onze dierbaren, gemeenschappen, collega's en ja, zelfs de hele mensheid. Dit besef is een goede uitvalsbasis tot connectie.

Connectie via virtuele wereld

Sociale media zorgt voor de mogelijkheid om met elkaar te connecteren van op afstand. 

Maar: wat maakt een gesprek ‘verbindend’? 

Praktisch: Doseer je gesprekken

 • Plan je agenda niet vol met elke dag 3 mensen op te bellen. Doseer en plan wat je haalbaar en fijn vind. 
   
 • Groepsgesprekken zijn fijn maar soms is het vrij moeilijk om de focus op een onderwerp of een persoon vast te houden. Maak dus ook tijd voor één op één gesprekken. Deze laten meer openheid en kwetsbaarheid toe.

Inhoudelijk: go for feelings, not only facts

 • Vaak gaan we praktisch oplijsten hoe onze week eruit zag of welke moeilijkheden we hadden. Laat het niet hierbij. Probeer ook iets te zeggen over hoe je je bij deze hele situatie voelt of wat dit betekent voor je.
   
 • Als je merkt dat je gesprekspartner in vage, angstige of gestresseerde beschrijvingen spreekt, kun je proberen het gesprek te vertragen of te sturen.  Vraag ook actief hoe dit voor de ander is. Laat ze nadenken over de impact en de betekenis voor hen in het algemeen.
   
 • Durf de emotionele route te nemen.  Een goed gesprek laat kwetsbaarheid toe. Hierdoor versterken we de band en voelen we ons ook begrepen in onze eigen emoties en moeilijkheden.
   
 • Deel je kwetsbare momenten, maar eveneens wat jou op die momenten helpt. Dit is informatie die mensen kan steunen en ze zich verbonden laat voelen.
   
 • Kies zeker ook af en toe voor lichte onderwerpen. Vraag naar dingen die je nog niet wist over iemand! 

Heb je het gevoel dat je bij je geliefden, familie of vrienden geen gehoor vindt, of denk je dat een professioneel oor je de juiste handvaten kan toereiken? Weet dan dat je als klant van Helan een beroep kan doen op de klinische psychologen van de Helan Luisterlijn.

Deel dit artikel

Tags
Veerkracht

Verder lezen

Blog

Want zo belangrijk is zelfzorg

In januari worden er traditiegewijs heel wat lijstjes met goede voornemens gemaakt. Een van de voornemens die hier vaak op verschijnen, is om meer tijd te nemen voor zichzelf, ook wel 'zelfzorg' genoemd. Maar wat is zelfzorg juist? En hoe doe je dat nu eigenlijk?

Blog

Buikademhaling

Ademen via de buik is de meest eenvoudige en doeltreffende ontspanningsoefening. Je hebt er niets voor nodig en je kunt het op ieder moment van de dag toepassen, waar je ook bent.

Blog

Geef je geluksgevoel een boost met deze 3 tips

Hoe word je gelukkig? Natuurlijk is er geen eenvoudig antwoord op deze vraag, toch zijn er een aantal dingen die kunnen bijdragen aan een gelukkig gevoel. In deze blog geven we 3 tips die je kunnen helpen om je gelukkig te voelen.

Blog

10 opruimtips van Nele Colle

Rust in je huis is ruimte in je hoofd. Opruimcoach Nele Colle deelt haar beste tips met jou.