Gezond leven

9 hardnekkige fabels over alcohol

Heb je moeite om feiten van fabels te onderscheiden als het gaat over alcohol? Je bent niet alleen. Als je 1 feit wil onthouden, laat het dan dit zijn: alcohol is niet goed voor je gezondheid...

Fabel 1: een glas alcohol is prima voor je hart

Recent onderzoek weerlegt die populaire stelling. Zelfs in kleine hoeveelheden heeft alcohol géén voordelen voor je hart. Integendeel: een hoge bloeddruk en een hogere kans op beroertes en hartritmestoornissen loeren om de hoek.


Fabel 2: alcohol helpt om beter te slapen

Uit onderzoek blijkt dat alcohol sneller doet inslapen, maar uiteindelijk is de kwaliteit van de slaap heel wat minder. Je slaapt onrustiger en je moet vaker naar het toilet.


Fabel 3: een glas bruin bier is goed voor de borstvoeding

Via de moedermelk vindt alcohol zijn weg tot bij de baby. Je kindje zal niet alleen onrustig slapen maar ook minder zin hebben om te drinken. Hoe dan ook, alcohol is niet goed voor zijn/haar ontwikkeling.


Fabel 4: als je één glas per dag drinkt, heb je een alcoholprobleem

Niet noodzakelijk. Het heeft vooral te maken met de rol die alcohol speelt in je leven. Heb je het glas dwangmatig nodig en grijp je systematisch naar de fles? Dan moet er bij jou een alarm afgaan.


Fabel 5: van wijn of bier word je minder snel dronken dan van sterke dranken 

Als alcohol in standaardglazen wordt geschonken, maakt dat niet uit. Dat betekent dus bijvoorbeeld wijn in een wijnglas of jenever in een jeneverglaasje. Alle standaardglazen bevatten evenveel alcohol.


Fabel 6: zolang je je glas kan vastnemen is drinken geen probleem 

Je voelt geen effecten bij het drinken? Dat betekent misschien wel dat je een zekere alcoholtolerantie ontwikkelt en dat maakt je vatbaarder voor een alcoholverslaving.  


Fabel 7: alcohol en seks gaan prima samen 

Ook dit is een fabel. Hoewel je door alcohol meer ontspannen bent, heeft het een negatieve invloed op je bedprestaties. 


Fabel 8: een overdosis alcohol bestaat niet

Drink je in één keer veel alcohol en dat op korte tijd, dan is dat heel erg gevaarlijk. Dit zogenaamde bingedrinken kan leiden tot bewusteloosheid of coma. 


Fabel 9: na een kopje koffie ben je zo weer nuchter 

Koffie bevat cafeïne. Dat is een stimulerende stof waardoor je je alerter en wakkerder voelt. Maar het helpt je lichaam niet om de alcohol in je bloed sneller af te breken. 

 
Zit je nog met vragen over alcohol?

Wil je weten of jij gezond omspringt met alcohol? Op de site van de Druglijn kan je een zelftest alcohol doen en vind je tips en advies. www.druglijn.be/test-jezelf.

Deel dit artikel

Tags
Alcohol

Verder lezen

Wanneer ben je verslaafd aan alcohol?

Een glaasje cava tijdens de lunch, een paar pintjes op café of een glaasje wijn bij het avondeten. Het drinken van alcohol wordt over het algemeen gezien als iets gezelligs en is sociaal geaccepteerd. En juist om die reden valt een alcoholverslaving niet direct op. In België kampt echter 1 op de 10 personen met een alcoholprobleem.

Maand zonder alcohol: de voordelen

Tournée Minérale: klinkt je dat bekend in de oren? Dit initiatief van Stichting tegen Kanker en de DrugLijn heeft als doel om in februari één maand zonder alcohol door het leven te gaan. En dat heeft heel wat meer voordelen dan je zou denken.

Maand zonder alcohol: 5 tips om vol te houden

Gedurende de maand februari loopt Tournée Minérale. Dit initiatief van Stichting tegen Kanker en de DrugLijn daagt 100.000 Belgen uit om een maand zonder alcohol in te lassen. Natuurlijk kent een maand zonder alcohol ook moeilijke momenten, daarom enkele tips om het vol te houden tot eind februari!

Op zoek naar dat vakantiegevoel

Eindelijk vakantie… Een tijd waarin niets moet en veel mag. We gaan allemaal graag op zoek naar dat speciale ‘vakantiegevoel’. Maar wat als je je plannen moet bijsturen? Of wat als je een beetje bang geworden bent om te reizen?