Blog

Goede voornemens volhouden, dat doe je zo

Het begin van een nieuw jaar gaat meestal gepaard met een hele resem goede voornemens. Maar naarmate het jaar vordert worden die goede voornemens al wel eens vergeten. Daarom wil Helan je graag een duwtje in de rug geven.

Onze tips bij het voornemen:

Gezond(er) eten

Na de feestdagen maken we vaak het goede voornemen om gezonder te eten. Deze tips helpen je alvast op weg:

 • Begin met te noteren wat je eet op een dag. Zo zie je waar jouw zwakke snackmomentjes liggen.
 • Maak het jezelf niet te makkelijk: leg ongezonde tussendoortjes buiten handbereik (bvb. in het bovenste keukenkastje). De gezonde snacks zet je dan weer vlakbij.
 • Toch zin om te zondigen? Ga dan voor een handjevol noten of wat rauwe groenten.

Tip: Vind je het moeilijk om zelf uit te dokteren wat je wel en niet mag eten? Schakel dan de hulp in van een diëtist. Helan voorziet heirin terugbetalingen. Dit geldt ook voor consultaties bij WW (de nieuwe naam van Weight Watchers).

Slaapproblemen oplossen

‘s Ochtends geraak je amper uit je bed, en ‘s avonds lijk je klaarwakker. Wil jij korte metten maken met slaapproblemen? Probeer dan een van deze tips om beter te slapen:

 • Creëer een routine voor jezelf. Ga elke dag op hetzelfde uur slapen en sta ook rond hetzelfde tijdstip op.
 • Door overdag meer te bewegen verbetert ook je slaapkwaliteit. Twee vliegen in één klap!
 • Verlucht regelmatig je slaapkamer en zorg voor een goede temperatuur. Tussen de 16 en 20°C is ideaal.
 • Tip: Heb je aanhoudend last van slaapproblemen? Dan kan slaaptherapie aangewezen zijn. Vraag hiernaar bij je huisarts. Volg je trouwens een slaaponderzoek of een behandeling tegen slaapproblemen, dan komt Helan hierin tussen

Meer bewegen

Genoeg bewegen is niet altijd gemakkelijk, zeker niet wanneer je een bureaujob hebt. Met deze tips breng je meer beweging in je leven:

 • Probeer nooit langer dan een half uur te zitten. Sta eventjes recht om drinken te halen, een babbeltje te doen met collega’s of wandel gewoon eens rond.
 • Las vaste dagen in om na het werk te gaan sporten en leg je sportkledij in de auto. Zo moet je na het werk niet eerst nog langs thuis.
 • Laat een beweegplan opstellen door een Bewegen Op Verwijzing-coach. Zo’n plan wordt op maat gemaakt en is een goede motivatie om meer te bewegen. Je huisarts kan je doorverwijzen.Tip: Helan betaalt een deel van de kosten terug indien je kiest voor Bewegen Op Verwijzing.
 • Daarnaast steunen we je ook op heel wat andere manieren, bvb. door terugbetalingen op het lidgeld van een sportclub. Lees er meer over op deze pagina.

Wat zijn jouw goede voornemens?

Stoppen met roken, vaker offline zijn, leren ontstressen… Wil je meer lezen over goede voornemens en hoe je ze kan volhouden? Hou dan zeker onze website en sociale media in de gaten, want we geven je regelmatig tips om je gezondheid te boosten. Veel succes!

Deel dit artikel

Verder lezen

voeten in water
Blog

Op zoek naar dat vakantiegevoel

Eindelijk vakantie… Een tijd waarin niets moet en veel mag. We gaan allemaal graag op zoek naar dat speciale ‘vakantiegevoel’. Maar wat als je je plannen moet bijsturen? Of wat als je een beetje bang geworden bent om te reizen?

dokter prikt arm
Blog

Bescherm je kinderen tegen kinkhoest en laat je vaccineren

Het kinkhoest vaccin wordt voor elke volwassene aanbevolen. Zeker als je in contact komt met pasgeboren baby's. Bovendien is het vaccin in de meeste gevallen gratis.

vrouw weegt zweet af
Blog

Weet wat je zweet

In de zomer zweet je wat af. Gezond denkt de één, vies denkt de ander. Onze perceptie over zweten – of de gevolgen daarvan – verschilt sterk van persoon tot persoon. Maar waar komt al dat zweet eigenlijk vandaag? We helderen het voor je op!

meisje eet een sandwich op
Blog

Naar school of het werk? Neem je gezonde lunch mee!

Genoeg van die saaie sandwich met kaas of salami? Jaloers op de frisse, kleurrijke, goed gevulde brooddoos van je buur? Tijd om jouw lunch te verrijken met gezonde(re) kost. Maar hoe zorg je nu precies voor een brooddoos die tegelijk gezond en lekker is? Onderstaande tips & inspiratie helpen je alvast op weg.