Blog

Kleine stappen, groot verschil

Gezonder gaan leven doe je in kleine stapjes. Want kleine aanpassingen in je levensstijl maken snel een groot verschil voor je gezondheid. En wat meer is: je houdt ze gegarandeerd langer en beter vol dan een bruuske, grote ommezwaai.

Onze tips om stap voor stap te veranderen:

Gezond eten: echt alle beetjes helpen

Wil je je eetgewoonten omgooien? Ze wat gezonder maken? Doe het vooral niet te bruusk. Je hoeft niet van de ene op de andere dag strikt de richtlijnen van de voedingsdriehoek te volgen. Dat is niet mogelijk en ook niet menselijk. Geef jezelf de tijd om de switch te maken én te smaken. Best is om geleidelijk aan minder gezonde keuzes te vervangen door gezonde keuzes. Deze kleine tips maken alvast een groot verschil:

 • Neem eens volkorenbrood in plaats van wit brood. 
 • Wissel die salami op je boterham op donderdag eens af met een laagje hummus.
 • Leg wat extra sla en tomaatjes op je broodje. 

Tip: Vind je het moeilijk om zelf uit te dokteren hoe je gezonder kunt eten? Schakel dan de hulp in van een diëtist. Helan voorziet hierin terugbetalingen. Dit geldt ook voor consultaties bij WW (de nieuwe naam van Weight Watchers).

Beknibbel liever niet op je slaaptijd

Iedereen heeft wel eens een slechte nacht. Maar heb je gedurende langere tijd last van slapeloosheid of slaapproblemen, dan krijg je zeker de rekening gepresenteerd. Investeren in een goede nachtrust, en in genoeg slaapuren is dus zeker een goed idee. Probeer een van deze tips om beter te slapen:

 • Creëer een routine voor jezelf. Ga elke dag op hetzelfde uur slapen en sta ook rond hetzelfde tijdstip op.
 • Door overdag meer te bewegen verbetert ook je slaapkwaliteit. Twee vliegen in één klap!
 • Verlucht regelmatig je slaapkamer en zorg voor een goede temperatuur. Tussen de 16 en 20°C is ideaal.
 • Heb je aanhoudend last van slaapproblemen? Dan kan slaaptherapie aangewezen zijn. Vraag hiernaar bij je huisarts. Volg je trouwens een slaaponderzoek of een behandeling tegen slaapproblemen, dan komt Helan hierin tussen.
 • Je vindt nog meer tips op www.mijnslaap.be!

Langzaam maar zeker meer bewegen

Ook als je meer wilt bewegen, is de gouden tip: kies voor haalbare doelen. Je hoeft niet elke avond in een sportclub gewichten te gaan heffen of 500 keer te pompen. Elke stap in de richting van de bewegingsdriehoek, is al een overwinning. En gooi de handdoek niet in de ring als je eens een terugval hebt. Elk beetje extra beweging telt! Met deze tips breng je meer beweging in je leven:

 • Heb je een zittend beroep? Kom dan geregeld even van je stoel voor een rechtsta-moment of ommetje. Je energiepeil schiet meteen de hoogte in.
 • Las vaste dagen in om na het werk te gaan sporten en leg je sportkledij in de auto. Zo moet je na het werk niet eerst nog langs thuis.
 • Laat een beweegplan opstellen door een Bewegen Op Verwijzing-coach. Zo’n plan wordt op maat gemaakt en is een goede motivatie om meer te bewegen. Je huisarts kan je doorverwijzen.Tip: Helan betaalt een deel van de kosten terug indien je kiest voor Bewegen Op Verwijzing.
 • Daarnaast belonen we onze klanten die regelmatig bewegen graag met de beweegbonus, alle beweegvoordelen van Helan.
 • Je vindt nog meer tips op www.ikziejewelzitten.be!

Deel dit artikel

Verder lezen

voeten in water
Blog

Op zoek naar dat vakantiegevoel

Eindelijk vakantie… Een tijd waarin niets moet en veel mag. We gaan allemaal graag op zoek naar dat speciale ‘vakantiegevoel’. Maar wat als je je plannen moet bijsturen? Of wat als je een beetje bang geworden bent om te reizen?

dokter prikt arm
Blog

Bescherm je kinderen tegen kinkhoest en laat je vaccineren

Het kinkhoest vaccin wordt voor elke volwassene aanbevolen. Zeker als je in contact komt met pasgeboren baby's. Bovendien is het vaccin in de meeste gevallen gratis.

vrouw weegt zweet af
Blog

Weet wat je zweet

In de zomer zweet je wat af. Gezond denkt de één, vies denkt de ander. Onze perceptie over zweten – of de gevolgen daarvan – verschilt sterk van persoon tot persoon. Maar waar komt al dat zweet eigenlijk vandaag? We helderen het voor je op!

meisje eet een sandwich op
Blog

Naar school of het werk? Neem je gezonde lunch mee!

Genoeg van die saaie sandwich met kaas of salami? Jaloers op de frisse, kleurrijke, goed gevulde brooddoos van je buur? Tijd om jouw lunch te verrijken met gezonde(re) kost. Maar hoe zorg je nu precies voor een brooddoos die tegelijk gezond en lekker is? Onderstaande tips & inspiratie helpen je alvast op weg.