Blog

Leven in balans: 5 tips voor een duurzaam leven

Bij duurzaamheid denk je misschien aan grote landelijke projecten zoals windmolens, zonnepanelen en recyclage, maar duurzaamheid gaat ook over de kleine dingen in jouw leven. Door te focussen op de lange termijn en te kiezen voor een meer duurzame levensstijl creëer je bovendien rust en breng je jouw leven meer in in balans.

5 tips voor een duurzaam leven

Denk je soms dat het geen verschil maakt of jij wel of niet duurzaam leeft? Onthou dan: grote veranderingen, beginnen klein. Een meer bewuste levensstijl kan bovendien bijdragen aan jouw eigen geluk. Wil je het eens proberen? Hieronder geven we 5 tips voor een duurzaam leven.

Eet minder vlees

De productie van vlees is zeer belastend voor het milieu. Minder vlees eten is daarom een goede manier om bij te dragen aan een duurzame toekomst. Het is daarnaast beter voor jouw gezondheid. Onderzoek toont aan dat het eten van rood en bewerkt vlees het risico op dikkedarmkanker verhoogt.

Rood vlees is bv. rund-, varkens- en lamsvlees. Bewerkt vlees is al het vlees dat is gerookt, gezouten of op een andere manier geconserveerd door het toevoegen van conserveringsmiddelen, zoals ham salami en worst.

De gezondheidsraad adviseert daarom om niet meer dan 500 gram rood vlees per week te eten, én om zoveel mogelijk bewerkt vlees te vermijden. Vind je het moeilijk om vegetarisch te koken? Hier vind je praktische tips om minder vlees te eten.

Stap op de fiets

De wagen is gemakkelijk, maar ook slecht voor het milieu. Probeer daarom vaker de fiets te pakken of het openbaar vervoer te nemen. Onderzoek toont bovendien aan dat fietsers over het algemeen beter in hun vel zitten dan autogebruikers.

Wil je ook beginnen met fietsen? Lees hier waar je op moet letten bij het kiezen van jouw stalen ros.

Even offline zijn kan geen kwaad

Leg je smartphone, laptop of iPad weg en lees in plaats daarvan een boek, maak een wandeling of ga sporten. Je bespaart elektriciteit én je komt tot rust doordat de voortdurende prikkels van berichtjes, e-mails en social media updates even wegvallen.

Ben je gewend om vlak voordat je gaat slapen nog even op je gsm te kijken? Probeer dit dan zeker te vermijden, want het licht van het beeldscherm remt de aanmaak van het slaaphormoon melatonine af. Lees onze tips voor een goede nachtrust.

Deel spullen

Het delen van spullen is een goede tip voor iedereen die een meer duurzaam leven wilt. Door minder zelf te kopen bespaar je geld en ga je de overconsumptie tegen. Het zorgt er bovendien voor dat je nieuwe mensen leert kennen.

Wil je beginnen met het delen van spullen? Er zijn verschillende websites die het delen gemakkelijk maken, hier vind je een overzicht van verschillende bestaande initiatieven.

Repareer spullen

Kapotte spullen weggooien? Vaak is dat nergens voor nodig. Je kan ze eenvoudig laten repareren in een Repair Café. Met de hulp van vrijwilligers repareer je jouw elektrische apparaat, kledingstuk of fiets. Een leerzame ervaring, die waarschijnlijk voor een veel bevredigender gevoel zorgt dan het kopen van een nieuw product.

Meer balans in je leven

Wil je naast deze tips voor een duurzaam leven graag nog meer tips om je leven in balans te brengen? Mindfulness kan je helpen om je aandacht bewust te richten. En ook gezond eten draagt bij aan een goed gevoel, een diëtist helpt je om evenwichtig te eten.

Alles wat je moet weten over gezond bewegen

Beweeg jij voldoende? In ons e-book kom je te weten of je wel voldoende beweegt en hoe je dat zo gezond mogelijk kan doen.

Deel dit artikel

Verder lezen

Blog

Kom alles te weten over klimaatverandering in België

Landbouw, biodiversiteit, bossen, visserij, … en uiteraard ook gezondheid: de klimaatverandering heeft een impact op tal van sectoren in ons land. Hoe groot is die impact? En wat gaat België eraan doen? Ontdek het op de nieuwe site www.adapt2climate.be.

Blog

Hoe maak je duurzame keuzes voor je baby? 10 tips

Van wasbare of ecologische luiers tot milieuvriendelijke verzorgingsproducten. We geven je enkele tips om duurzame keuzes te maken voor jouw baby.

Blog

Helan Kinderopvang kiest voor duurzaamheid

Bij Helan Kinderopvang vangen we kinderen op in een kindvriendelijke, stimulerende en warme sfeer. We werken rond een aantal vaste waarden. Via de Waardenboom maken we deze tastbaar voor ouders, kinderen en kinderbegeleiders. Ook duurzaamheid is een belangrijke waarde voor ons. Zo willen we ook ons steentje bijdragen tot de vermindering van onze ecologische voetafdruk.

Blog

Je plastic flesje hergebruiken, is dat veilig?

Voor een gezonde levensstijl is het belangrijk dat je voldoende water drinkt. Wil je zeker zijn dat je gedurende de dag genoeg water drinkt? Dan kan het handig zijn om een hervulbare plastic drinkfles te gebruiken. Maar is het eigenlijk wel veilig om een plastic flesje te hergebruiken?