Blog

Maand zonder alcohol: 5 tips om vol te houden

Gedurende de maand februari loopt Tournée Minérale. Dit initiatief van Stichting tegen Kanker en de DrugLijn daagt 100.000 Belgen uit om een maand zonder alcohol in te lassen. Natuurlijk kent een maand zonder alcohol ook moeilijke momenten. Daarom enkele tips om het vol te houden. Ook buiten de maand februari.

Een maand zonder alcohol is gezonder 

Een maand nee zeggen tegen alcohol is een maand gezonder. Wanneer je één maand zonder alcohol door het leven gaat, dan heeft dat heel wat voordelen

5 tips om een maand zonder alcohol door te komen

Een maand zonder alcohol is een goed voornemen, maar volhouden is niet voor iedereen even eenvoudig. Volhouden blijft een kwestie van karakter. Herkenbaar? Wij geven je 5 tips om dat glas alcohol te laten.
 

 1. Mocktails, smoothies en fruitwaters zijn de lekkerste alcoholvrije alternatieven
  Plat water, bruiswater, fruitsap of frisdrank, je kan het snel beu worden. Daarom zijn er lekkere alcoholvrije alternatieven. Zo kan je dagelijks genieten van heerlijk fruitwater, in no time pimp je immers je glas water. Ook is een smoothie de ideale brandstof om je dag door te komen.
   
 2. Beloon jezelf tussendoor
  Een gezonde inspanning volhouden is niet altijd eenvoudig, daarom mag dat beloond worden. Wacht niet tot de maand zonder alcohol erop zit, maar ga tussendoor eens iets leuk doen. Een avondje naar de cinema, iets lekkers gaan eten of gaan shoppen, dat heb je zeker verdiend!
   
 3. Dagelijkse beweging
  Je haalt het meeste uit een maand zonder alcohol door gezonder te eten en te bewegen. Ga na je werk eens wandelen of stop bij het fitnesscentrum in jouw buurt. Aan regelmatig bewegen zijn tal van voordelen verbonden.
   
 4. Zoek afleiding
  Op een bepaald moment kan de verleiding naar dat glas alcohol te groot worden. Loop niet meteen naar de winkel of de ijskast, maar zoek naar afleiding. De eerste minuten zijn de drangimpulsen het sterkst. Maar jezelf afleiden werkt echt. Zo bouw je vertrouwen op om je verslaving te weerstaan.
   
 5. Afspreken op alcoholvrije plaatsen
  Spreek met je vrienden af om bijvoorbeeld eens te gaan wandelen of te sporten. Zo kom je niet meteen in de verleiding. 

Alcoholproblemen in België 

In België kampt 1 op 10 met een alcoholprobleem. Ook bij jongeren vanaf 16 jaar blijft het alcoholmisbruik fel toenemen. Zowel het InterMutualistisch Agentschap (IMA), de FOD Volksgezondheid als het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) vinden dat het daarom tijd is om de minimumleeftijd voor alcohol te verhogen.

Wanneer spreek je van een alcoholprobleem?

Alles over alcohol

Kom meer te weten over de gevolgen van alcohol en hoe je succesvol kan stoppen met drinken.

Lees meer

Deel dit artikel

Verder lezen

Blog

Maand zonder alcohol: de voordelen

Tournée Minérale: klinkt je dat bekend in de oren? Dit initiatief van Stichting tegen Kanker en de DrugLijn heeft als doel om in februari één maand zonder alcohol door het leven te gaan. En dat heeft heel wat meer voordelen dan je zou denken.

Blog

Wanneer ben je verslaafd aan alcohol?

Een glaasje cava tijdens de lunch, een paar pintjes op café of een glaasje wijn bij het avondeten. Het drinken van alcohol wordt over het algemeen gezien als iets gezelligs en is sociaal geaccepteerd. En juist om die reden valt een alcoholverslaving niet direct op. In België kampt echter 1 op de 10 personen met een alcoholprobleem.

Blog

9 hardnekkige fabels over alcohol

Heb je moeite om feiten van fabels te onderscheiden als het gaat over alcohol? Je bent niet alleen. Er bestaan heel wat misvattingen rond alcohol. We overlopen de meest voorkomende.

Blog

Gaming. Wat als het een verslaving wordt?

PlayStation, Xbox, Nintendo, … Videogames zijn cool en de max, maar jammer genoeg kunnen ze ook verslavend zijn. Wanneer spreken we echt van een gameverslaving? Wat zijn de gevolgen voor je tiener? En hoe kun je een verslaving voorkomen?