Voeding

Gezond eten op vakantie: zeg nee tegen vakantiekilo’s

Niets zo heerlijk als een deugddoende, ontspannende vakantie. Maar het lachen vergaat ons al snel als we bij thuiskomst op de weegschaal gaan staan. Nochtans is bewegen en gezond eten op vakantie niet zo moeilijk. Integendeel: in vele gevallen maak je je reis net een pak boeiender en geniet je achteraf net zo lang na van je trip.

Vermijden dat je na de vakantie moet afvallen, doe je gewoon door niet bij te komen tijdens de zomermaanden. Geen zorgen, je hoeft niet al het lekkers overboord te gooien. Hoe? Met deze tips ga je zorgeloos op vakantie! Download ook ons e-book met tips voor een zorgeloze vakantie.

Concrete tips om gezond te eten op vakantie

 • Dit is veruit het leukste trucje: verken de buurt zoveel mogelijk te voet of met de fiets. Trek erop uit en geniet van al het moois dat de omgeving te bieden heeft. Is er een zee, meer of rivier in de buurt? Ideaal voor zwempartijtjes! Je haalt veel meer uit je vakantie en verbrandt voortdurend calorieën.
 • Breid bovenstaande tip gerust uit met andere sportactiviteiten. Speel een partijtje voetbal met toeristen uit andere landen of toon de lokale bevolking je knapste smashes op het beachvolleyveld.
 • Eet niet elke dag hetzelfde. Probeer de lokale specialiteiten uit en slaap niet door je ontbijt.
 • Kies altijd eerst voor wat vers fruit en water. Dat verfrist lekker bij warm weer en doet de zin in iets ongezonds afnemen.
 • Bestel 1 dessert met 2 vorkjes of lepeltjes. Je vermijdt op de koop toe een opgeblazen gevoel achteraf.
 • Laat je niet elke avond gaan op restaurant.
  • Vermijd gefrituurde gerechten. Kies voor gegrilde, gestoomde of gekookte gerechten.
  • Bestel vers fruitsap in plaats van frisdranken. Ook lekker: water met een smaakje (geperste limoen bijvoorbeeld)
  • Eet twee kleine voorgerechten in plaats van een hoofdschotel. Extra voordeel: je proeft meer verschillende dingen en eet toch minder.
  • Zin in een ijsje? Probeer eens een nieuwe soort waterijs en vermijd roomijs.

Afvallen na de vakantie?

Wil dit nu zeggen dat je jezelf alles moet onthouden? Natuurlijk niet. Je mag best eens zondigen. Een gezond trucje is de 80/20-regel. Die houdt in dat je 80% van de tijd gezond en vers eet. De overige 20% doe je wat je wilt. Wees wel streng voor jezelf als je écht resultaat wil zien. Pas de 80/20-regel het hele jaar door, en je zult het verschil snel merken. Dan moet je ook niet afvallen na de vakantie.

Alles wat je moet regelen voor een zorgeloze vakantie

Heb je nog bijkomende vragen over wat je moet regelen voor een zorgeloze vakantie? In ons e-book kom je er alles over te weten.

Wat moet je regelen voor een zorgeloze vakantie?

Lees er alles over in ons e-book

Download ons e-book

Deel dit artikel

Tags
Diëten

Verder lezen

Populaire diëten: veganisme onder de loep met collega Britt en diëtiste Daphne

Tot voor kort was veganisme misschien nog een ver-van-je-bed show. Tegenwoordig wint het steeds meer terrein. Maar krijgen veganisten ook voldoende voedingsstoffen binnen door enkel plantaardig te eten?

intermittent fasting

Populaire diëten: intermittent fasting

De meeste diëten focussen op wat je eet. Bij ‘intermittent fasting’ draait het om wanneer je eet. Tal van (inter)nationale beroemdheden pakken op sociale media uit met het dieet. Wij vroegen ons af: is ‘intermittent fasting’ meer dan een hype?

Zijn deze diëten gezond

Hoe gezond zijn deze diëten?

Nieuwe diëten duiken op met de regelmaat van de klok, vaak gepromoot door bekende sterren. Maar hoe effectief zijn ze eigenlijk als je gewicht wil verliezen? Wij namen drie populaire diëten onder de loep.

Zo eet je makkelijk minder suiker

Weet je welk suikertype je zelf bent? Doe de Suikertest, en volg het stappenplan op maat van jouw suikertype. Wil je graag minder suiker eten: hoe begin je er dan aan? Deze basisregels maken het alvast een stuk makkelijker.