Je browser is niet ondersteund door onze website, gelieve een upgrade te doen van de huidige versie van je browser.
Wil jij graag gezond leven, maar twijfel je vaak welk product er nu echt een gezonde keuze is? De nutri-score biedt uitkomst. Dankzij dit label zie je in een oogopslag of een product een verstandige keuze is. Zo eet jij gemakkelijk lekker én gezond.
De nutri-score is een voedingslabel dat voormalig minister van Volksgezondheid Maggie De Block heeft ingevoerd in België.
Het label bestaat uit zes letters met zes bijbehorende kleuren. Een product met een donkergroene A is zeer gezond, een product met een donkerrode F eet je beter niet, of toch zo weinig mogelijk.
De nutri-score wordt berekend op basis van een algoritme waarin verschillende factoren worden meegenomen, zoals:
Hier komt uiteindelijk een gemiddelde score uit die varieert van -15 tot +40 en aan de hand van dit getal wordt de kleur en letter op het label bepaald.
De nutri-score is niet verplicht in België. Producenten kiezen zelf of ze het voedingslabel op hun product willen aanbrengen. Maggie De Block hoopt in elk geval dat zoveel mogelijk bedrijven het label overnemen, zodat gezond eten eenvoudiger wordt.
Wil je graag professioneel advies van een diëtist over jouw eetgewoontes? Als lid van Helan krijg je ten minste vier sessies bij een diëtist terugbetaald. Ontdek hier jouw voordeel.
Heb je hier nog meer vragen over? Praat erover met je huis- en/of kinderarts.
Ontdek tips om gezonder te eten in ons e-book.
Deel dit artikel
Verder lezen
Neem de tijd om voedingsetiketten te lezen. Hoeveel suiker zit er in de producten die je koopt? En waar moet je voor suikers vooral op letten? Wat staat er op een voedingsetiket?
Glutenvrije pannenkoeken met boekweitmeel van voedingsexpert Sandra Bekkari.
Het Vlaams Instituut Gezond Leven verzamelde alle huidige wetenschappelijke kennis over gezonde en milieuverantwoorde voeding. Het resultaat: een nieuwe voedingsdriehoek en bewegingsdriehoek. In de voedingsdriehoek wordt ook de milieu-impact van voeding meegenomen. En wat blijkt? Wat goed is voor onze gezondheid, is vaak ook goed voor het milieu.
Sommige voedingsmiddelen, zoals suiker, stimuleren de honger. Ze worden ‘orexigeen’ of eetlustopwekkend genoemd. Wil je gezond eten of een beetje afvallen, dan eet je ze best met mate.