Blog

Zachte vruchtenbroodjes

Huisgemaakte volkorenbroodjes met gedroogd fruit, van hotelschool Ter Groene Poorte.

Maak de Suiker-reflex!

De Suiker-reflex van Helan helpt je om minder toegevoegde suikers te eten. Om je op weg te helpen naar een nieuwe levensstijl met minder suiker, bieden we hier alvast wat inspiratie voor een gezond menu.

Ingrediënten

Voor 20 stuks van 45 gram:

  • 30 g verse gist
  • 3 dl lauw water
  • 300 g fijn volkorenmeel
  • 100 g speltmeel
  • 100 g tarwebloem
  • 25 ml zonnebloemolie
  • 8 g zout
  • 150 g gedroogd fruit (abrikozen, vijgen, dadels, veenbessen, banaan, …)

Bereiding

  • Los de gist op in het water.
     
  • Meng het volkorenmeel met het speltmeel en de tarwebloem. Maak een kuiltje in het midden en roer om. Laat 10 minuten staan. Kneed 5 minuten op lage snelheid in de keukenmachine.
     
  • Doe er de zonnebloemolie en het zout bij en kneed 3 minuten op hogere snelheid.
     
  • Snijd het gedroogde fruit in stukjes en meng ze onder het deeg. Dek af met plasticfolie en laat 15 minuten rijzen.
     
  • Verdeel het deeg in stukjes van 50 gram en vorm bolletjes. Laat ze 10 minuten rijzen.
     
  • Vorm de bolletjes opnieuw en leg ze op met bakpapier beklede bakplaten. Knip elk bolletje eventueel vier keer in aan de zijkanten. Laat nog eens 35 minuten rijzen.
     
  • Verwarm de oven voor op 230 °C. Bak de vruchtenbroodjes 18 minuten.

Voedingswaarde 

Per stuk van 45 gram (= 1,6 KHW):

  • 108 kcal (452 kJ)
  • 2,8 g
  • 1,7 g, waarvan 0,2 g VVZ
  • 20 g, waarvan 4,6 g suikers

Er is een bakverlies van ongeveer 10%.

BronTer Groene Poorte

Alles wat je moet weten over gezond eten

Ontdek tips om gezonder te eten in ons e-book.

Gezonder leven dankzij gezonde voeding?

Ontvang je e-book boordevol tips!

Download ons e-book

Deel dit artikel

Verder lezen

Blog

Boekweitpannenkoeken met verse aardbeien

Glutenvrije pannenkoeken met boekweitmeel van voedingsexpert Sandra Bekkari.

Blog

Ontbijtsmoothie met blauwe bessen

Instant glutenvrije start met fruit, yoghurt en zaden van voedingsexpert Sandra Bekkari.

Blog

Chocolademousse met yoghurt

Een luchtige chocolademousse met yoghurt en suikervervangers, een recept van hotelschool Ter Groene Poorte.

Blog

Deluxe granola

Power-ontbijt met havervlokken, quinoa en gedroogd fruit van de gezonde online bakkerij Madam Bakster.