News

Is het altijd alcoholtijd?

Dat is de centrale vraag van een nieuwe campagne van De Druglijn/VAD. Alcohol is ongezond, maar toch lijkt het ingebakken te zitten in onze cultuur. Voorafgaand aan de lancering van de campagne zijn duizend Vlamingen gevraagd naar hun mening over alcohol. Wat blijkt? De attitudes zijn aan het veranderen!

Ook al is alcohol een ongezond product, toch lijkt het alomtegenwoordig te zijn. Het is verweven met oneindig veel gelegenheden. Alcohol lijkt er automatisch bij te horen: zonder nadenken, uit gewoonte. De campagne van VAD/De Druglijn stelt die schijnbare vanzelfsprekendheid in vraag. Want als we alcohol drinken minder vanzelfsprekend gaan vinden, dan wordt het ook gemakkelijker om gezondere keuzes te maken.

We worden kritischer

1.035 Vlamingen werden bevraagd naar hun attitudes over alcohol. En daaruit blijkt dat onze alcoholcultuur wel degelijk aan het veranderen is. De studentenperiode buiten beschouwing gelaten, geldt: hoe jonger, hoe minder alcohol er gedronken wordt. Uit de resultaten blijkt ook dat we ons wel degelijk vragen stellen over de situaties die in de campagne aan bod komen:

  • 9 op 10 Vlamingen vind het geen goed idee om alcohol te drinken tijdens de lunchpauze met collega's
  • 2 op 3 vindt het niet kunnen tijdens het supporteren voor de sportmatch van de kinderen
  • 1 op 2 vindt het eigenlijk niet op zijn plaats op babybezoek in het ziekenhuis
  • 7% van de bevraagden vindt alcohol essentieel voor een geslaagde avond
  • 1 op 4 Vlamingen geeft aan dat ze het voornemen hebben om de komende 12 maanden minder alcohol te gaan drinken, voor hun gezondheid
  • 49% van de Vlamingen zegt wel eens het gevoel te hebben zich te moeten verantwoorden wanneer ze geen alcohol willen drinken

 

Slechts 1 op 2 weet dat er een verband is tussen alcohol en kanker

Er zijn heel wat positieve verschuivingen. Maar wat betreft onze kennis over de gezondheidsrisico’s van alcohol is er nog werk! Hoewel het al langer bewezen is dat alcohol de kans op kanker verhoogt, lijkt slechts de helft van de Vlamingen dat te beseffen. Ook de stelling dat alcohol al vanaf één glas per dag schadelijk kan zijn voor de gezondheid, werd maar door 1 op 2 als correct herkend.

Heb je vragen over je alcoholgebruik, of dat van een naaste? Je kunt altijd terecht op www.druglijn.be voor hulp en advies. Je kunt er ook chatten of je vraag mailen. Bellen kan ook: 078 15 10 20

Deel dit artikel

Verder lezen

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

25 april
Blog

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.

04 januari
Blog

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.

13 juli
Blog

De sociale kaart: vind online hulpverlening op maat

Op zoek naar een ergotherapeut bij jou in de buurt? Of vind je geen centrum voor kortverblijf? Dan kan je terecht op www.desocialekaart.be, een gerichte zoekmotor voor al je hulpvragen rond gezondheidszorg en welzijn. Heel handig voor zowel patiënten als zorgverleners.