vrouw aan het slapen
Blog

Hoe kun je hart- en vaatziekten vermijden?

Tegen bepaalde risicofactoren voor hart- en vaatziekten, zoals het verouderingsproces en erfelijke factoren, valt niks te beginnen. De meeste gevaren vallen echter wel te bestrijden, en dat met een gezonde levensstijl.

Een gezonde levensstijl bereiken kan aan de hand van een mix van ingrediënten. We sommen ze even op: 

  • Een gezonde voeding: om gevaren van hoge bloeddruk, zwaarlijvigheid en een te hoog cholesterolgehalte tegen te gaan.
     
  • Voldoende lichaamsbeweging: heeft een gunstige invloed op de bloeddruk, het lichaamsgewicht en de cholesterolspiegel.
     
  • Niet roken of stoppen met roken: om heel wat cardiovasculaire risico’s in te perken. Zowat 30% van de hartinfarcten zijn namelijk te wijten aan roken. 
     
  • Omgaan met stress: langdurige stress kan onder meer een verhoogde bloeddruk en een verminderde bloeddoorstroming in de hand werken.
     
  • Voldoende slapen: een deugddoende nachtrust is een integraal onderdeel van een gezonde levensstijl. Wie te weinig slaapt of niet goed slaapt, krijg namelijk af te rekenen met zowel fysieke als psychische klachten.

Bij elk van ons liggen de risicofactoren uiteraard anders. Wil je weten waar voor jou de mogelijke pijnpunten liggen? En wil je je risico op hart- en vaatziekten kennen? Vraag dan advies aan je huisarts.

TIP ! Weet dat Helan je hierbij ondersteunt en je kan rekenen op een aantal terugbetalingen.

Deel dit artikel

Verder lezen

Blog

Het vrouwenhart klopt anders

Het hart van een man en dat van een vrouw lijken qua structuur en werking sterk op elkaar, maar toch zijn er wezenlijke verschillen. Symptomen van hartproblemen kunnen bijvoorbeeld helemaal anders zijn bij vrouwen. Meer uitleg door prof. Dr. Pedro Brugada, cardioloog in het UZ Brussel.

Blog

Hartpatiënt? Controleer je eigen hartritme met FibriCheck

FibriCheck is een medische app waarmee je als hartpatiënt je eigen hartritme opvolgt om mogelijke hartritmestoornissen te detecteren en op te volgen.

vrouw
Blog

Wat is hartcoherentie?

Met hartcoherentie wordt het regelmatige interval tussen je hartslagen bedoeld. Dat je hart soms wat sneller of trager klopt, is normaal. Maar grote pieken en dalen kunnen wijzen op heftige emoties, zoals angst en stress. Ook je ademhaling speelt een rol. Als je inademt versnelt je hartslag, als je uitademt vertraagt die. Met je ademhaling kan je je hartritme beïnvloeden en meer coherent maken.

12 oktober
Blog

Gratis webinar: Digitaal bewust opvoeden

Hoe moet je als ouder omgaan met het overdreven GSM-gebruik van je kind/jongere, het continu actief zijn op sociale media of het voortdurende gamen? Wat maakt games en sociale media zo aantrekkelijk? Wat moet je er zelf van kennen, waar moet je op letten en hoe hou je het binnen de perken?