News

Betere terugbetaling van actieve verbandmiddelen voor chronische wonden

Kamp je met chronische wonden? Dan kun je een terugbetaling krijgen voor bepaalde actieve verbandmiddelen die de wondgenezing bevorderen. Die terugbetaling op voorschrift is sinds 1 oktober 2019 verbeterd.

20 % van de publieksprijs

Brandwonden, wonden door kanker, …: voor chronische wonden die onvoldoende genezen na 6 weken behandeling krijg je een terugbetaling voor bepaalde actieve verbandmiddelen. Er bestond al een terugbetaling via een maandelijks vast bedrag.

Sinds 1 oktober 2019 kun je nu rechtstreeks bij de apotheek een terugbetaling krijgen van 20 % van de publieksprijs van een doos verbandmiddelen. Bovendien komt het deel dat je uit eigen zak betaalt in aanmerking voor de maximumfactuur. 

Hoe krijg je die terugbetaling?

Om een terugbetaling te kunnen krijgen, moet je de volgende stappen doorlopen:

  • Je arts of specialist schrijft je de actieve verbandmiddelen voor.
     
  • Je arts of specialist vult een machtigingsaanvraag in voor een eerste periode (van max. 3 maanden) die je aan je adviserend arts van je ziekenfonds bezorgt.
     
  • Je adviserend arts bezorgt je de machtiging (geldig voor max. 3 maanden).
     
  • Die machtiging kan je max. 3 keer verlengen voor een nieuwe periode van 3 maanden. Daarvoor vult je arts of specialist een aanvraag voor verlenging in.
     
  • Op basis van het voorschrift en de machtiging kan je bij de apotheker de verbandmiddelen ophalen. De terugbetaling is automatisch verrekend. 

Meer info

Neem een kijkje op de site van het RIZIV.

Deel dit artikel

Verder lezen

12 oktober
Blog

Gratis webinar: Digitaal bewust opvoeden

Hoe moet je als ouder omgaan met het overdreven GSM-gebruik van je kind/jongere, het continu actief zijn op sociale media of het voortdurende gamen? Wat maakt games en sociale media zo aantrekkelijk? Wat moet je er zelf van kennen, waar moet je op letten en hoe hou je het binnen de perken?

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

25 april
Blog

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.

04 januari
Blog

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.