News

Nieuw: Helan Buitenschoolse opvang

Sinds begin dit jaar zetten we op de website onze 7 binnenschoolse en 12 buitenschoolse initiatieven in de kijker, die we vorig jaar overnamen van Komma vzw. Helemaal nieuw in onze dienstverlening én we zijn er trots op.

Binnenschoolse opvang (BIS) voorziet in de voor- en naschoolse opvang voor kindjes van 1 bepaalde school en dit op schooldagen. Gezinnen hoeven hiervoor niet te reserveren en de nadruk ligt hier op toezicht en het welbevinden van de kinderen. Er worden geen begeleide activiteiten voorzien, maar er wordt wel gezorgd voor de nodige spelimpulsen.

De initiatieven buitenschoolse opvang (IBO’s) zijn beschikbaar voor leerlingen van meerdere scholen en bieden ook opvang aan op schoolvrije dagen en tijdens vakantieperiodes. Hier is reservatie wel verplicht en worden er begeleide activiteiten voorzien.

In beide opvangvormen heten we schoolgaande kinderen welkom tot ze naar het secundair onderwijs gaan.

Verschillende locaties

In Antwerpen en Limburg vinden 14 verschillende locaties buitenschoolse aansluiting bij onze kinderdagverblijven in de regio. Ook in Zemst, Vilvoorde en Erpe-Mere worden kindjes buitenschools opgevangen. 

Uiteraard zetten we ook in deze werking het kind centraal. In eerste instantie stemmen we daarom onze aanpak af op het ritme en het unieke van ieder kind. Elk kind heeft zijn/haar ontwikkelingstempo, interesses en voorkeuren. Bovendien beschouwen we ieder kind als krachtig, als een actieve actor in zijn opvoeding.

Daarnaast is opvoeden samenwerken. Communicatie met de ouders staat centraal. Tot slot zoeken we naar aansluiting op veranderingen in de samenleving. Onze pedagogiek wordt steeds in vraag gesteld en is onderhevig aan veranderingen. 

Toekomst

In de loop van 2023 zullen we de werking van deze initiatieven verder optimaliseren en uniformiseren met de werking van Helan Kinderopvang.

Tot slot bekijken we op lokaal niveau welke rol er voor ons is weg gelegd in kader van het nieuwe BOA-decreet

Ontdek de buitenschoolse opvang

Deel dit artikel

Verder lezen

12 oktober
Blog

Gratis webinar: Digitaal bewust opvoeden

Hoe moet je als ouder omgaan met het overdreven GSM-gebruik van je kind/jongere, het continu actief zijn op sociale media of het voortdurende gamen? Wat maakt games en sociale media zo aantrekkelijk? Wat moet je er zelf van kennen, waar moet je op letten en hoe hou je het binnen de perken?

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

25 april
Blog

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.

04 januari
Blog

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.