News

Screening dikkedarmkanker redt levens

In maart, de internationale darmkankermaand, willen we het belang van screening benadrukken. Want screening kan levens redden en biedt tot 90 % kans op genezing bij een diagnose in een vroeg stadium.

Jaarlijks krijgen zo’n 8.000 mensen de diagnose van dikkedarmkanker (colorectale kanker). Het is één van de 3 meest voorkomende vormen van kanker en veroorzaakt meer dan 2.500 sterfgevallen per jaar. 

Laat je testen!

De symptomen van dikkedarmkanker zijn vaak voor een lange periode niet merkbaar. Daarom moet deze vorm van kanker worden opgespoord, want als je wacht op de eerste symptomen is het soms te laat. Vroege opsporing kan ervoor zorgen dat de ziekte of het risico erop worden vastgesteld waardoor verwikkelingen of een zwaardere behandeling vermeden kunnen worden en de kans op volledige genezing groter is.

Hoe kan je deelnemen?

Het is aangeraden om vanaf de leeftijd van 50 jaar de test elke twee jaar uit te voeren. De test is gratis, gemakkelijk, discreet en betrouwbaar.

  • Bevolkingsonderzoek Vlaanderen: je krijgt via de post een uitnodiging en het nodige materiaal om de test uit voeren. Meer informatie over de test vind je hier: Uitnodiging en test - Dikkedarm Kanker (bevolkingsonderzoek.be)
  • Colotest Brussel: je krijg een uitnodiging om de testkit gratis af te halen bij de apotheek op vertoon van je identiteitskaart. Meer informatie over de Colotest vind je hier: De Colotest, wat is dat? 
  • CCR Wallonië: je kan een testkit aanvragen door je in te loggen met je rijksregisternummer op de website van CCR: Dépistage du cancer colorectal (depistagecancer.be) 

Eens de test is uitgevoerd, stuur je die op naar het labo, waar er bloedsporen worden opgespoord die niet met het blote oog kunnen worden waargenomen. 
De resultaten worden na een tweetal weken bekendgemaakt. Zowel jij als je huisarts krijgen de resultaten van het onderzoek.

Deel dit artikel

Verder lezen

12 oktober
Blog

Gratis webinar: Digitaal bewust opvoeden

Hoe moet je als ouder omgaan met het overdreven GSM-gebruik van je kind/jongere, het continu actief zijn op sociale media of het voortdurende gamen? Wat maakt games en sociale media zo aantrekkelijk? Wat moet je er zelf van kennen, waar moet je op letten en hoe hou je het binnen de perken?

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

25 april
Blog

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.

04 januari
Blog

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.