News

Slechts 52,5% van de Vlamingen doet mee aan het bevolkingsonderzoek voor dikkedarmkanker

Uit cijfers van het Belgisch Kanker Register blijkt dat 45 % van de Belgische darmkankers laattijdig ontdekt wordt, met grote gevolgen voor de overlevingskansen. De overheid stelt nochtans een gratis test ter beschikking voor iedereen tussen de 50 en 74 jaar. Maar slechts 52,5 % van de aangeschreven Vlamingen gaat in op die uitnodiging.

Eind 2022 riep Hilde Crevits op om deel te nemen aan de bevolkingsonderzoeken voor o.a. dikkedarmkanker. Die oproep was nodig want slechts de helft van de doelgroep (personen tussen 50 en 74 jaar oud) ging in op de uitnodiging. Dat moet beter.

Zeker als je weet dat de genezingskansen aanzienlijk hoger zijn bij een vroegtijdige ontdekking. Dikkedarmkanker is één van de 3 meest voorkomende vormen van kanker en veroorzaakt meer dan 2.500 sterfgevallen per jaar. Daarom is testen zo belangrijk.

De symptomen van dikkedarmkanker zijn vaak voor een lange periode niet merkbaar. Daarom moet deze vorm van kanker worden opgespoord, want als je wacht op de eerste symptomen is het soms te laat. Doe daarom zeker mee met het Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker wanneer je een uitnodiging ontvangt. 

Wat is het Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker?

In oktober 2013 startte de Vlaamse overheid met een Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker. Het onderzoek spoort alle mannen en vrouwen van 50 tot en met 74 jaar aan om elke twee jaar een stoelgangtest te doen.

Een laboratorium onderzoekt of je stoelgangstaal bloedsporen bevat. Te veel bloed in de stoelgang kan wijzen op dikkedarmkanker of poliepen, dit zijn de voorlopers van dikkedarmkanker.

Hoe kan je deelnemen?

Het is aangeraden om vanaf de leeftijd van 50 jaar de test elke twee jaar uit te voeren. De test is gratis, gemakkelijk, discreet en betrouwbaar.

  • Bevolkingsonderzoek Vlaanderen: je krijgt via de post een uitnodiging en het nodige materiaal om de test uit voeren. Meer informatie over de test vind je hier: Uitnodiging en test - Dikkedarm Kanker (bevolkingsonderzoek.be)
  • Colotest Brussel: je krijg een uitnodiging om de testkit gratis af te halen bij de apotheek op vertoon van je identiteitskaart. Meer informatie over de Colotest vind je hier: De Colotest, wat is dat? 
  • CCR Wallonië: je kan een testkit aanvragen door je in te loggen met je rijksregisternummer op de website van CCR: Dépistage du cancer colorectal (depistagecancer.be) 

Eens de test is uitgevoerd, stuur je die op naar het labo, waar er bloedsporen worden opgespoord die niet met het blote oog kunnen worden waargenomen. 
De resultaten worden na een tweetal weken bekendgemaakt. Zowel jij als je huisarts krijgen de resultaten van het onderzoek.

Testen vanaf 45 jaar

Het Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker start pas vanaf 50 jaar. Wil je jezelf vroeger testen, bijvoorbeeld vanaf 45 jaar? Dan kan je zelf een stoelgangtest kopen in je apotheek.

Via het Helan-voordeel preventieve onderzoeken krijg je een deel terugbetaald.

Deel dit artikel

Verder lezen

12 oktober
Blog

Gratis webinar: Digitaal bewust opvoeden

Hoe moet je als ouder omgaan met het overdreven GSM-gebruik van je kind/jongere, het continu actief zijn op sociale media of het voortdurende gamen? Wat maakt games en sociale media zo aantrekkelijk? Wat moet je er zelf van kennen, waar moet je op letten en hoe hou je het binnen de perken?

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

25 april
Blog

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.

04 januari
Blog

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.