Stijging psychosociale aandoeningen: het topje van de ijsberg?

Een recente analyse van de Onafhankelijke Ziekenfondsen, waarvan Helan deel uitmaakt, toont een somber beeld van de geestelijke gezondheid. Alle psychosociale aandoeningen schoten de hoogte in tijdens de periode 2018 tot 2021. De alarmerende bevindingen sporen aan tot een kritische blik op de huidige aanpak.

Een recente analyse van het aantal intredes in arbeidsongeschiktheid liegt er niet om. Alle psychosociale aandoeningen gaan de hoogte in. Voor burn-out spreken we zelfs over een toename van 66% tussen 2018 en 2021.

Enkele andere alarmerende cijfers:

  • Het aantal depressies nam toe met 12% tussen 2018 en 2021.
  • Dysthemie (langdurige depressie) steeg met 26%, angststoornissen groeiden met 22%.
  • Malaise en vermoeidheid vermeerderden met 34% De helft van deze personen krijgt na 7 maanden de diagnose burn-out toegekend.

Als de stijging in dit soort aandoeningen zich de komende jaren doorzet, en indien het percentage mensen dat vanwege een psychische aandoening meer dan een jaar ziek is stabiel blijft, zijn de cijfers van het RIZIV maar een voorteken van wat ons nog te wachten staat. 

Daarom pleiten we voor dringende maatregelen. Lees de volledige analyse.
      

Deel dit artikel

Verder lezen

12 oktober

Gratis webinar: Digitaal bewust opvoeden

Hoe moet je als ouder omgaan met het overdreven GSM-gebruik van je kind/jongere, het continu actief zijn op sociale media of het voortdurende gamen? Wat maakt games en sociale media zo aantrekkelijk? Wat moet je er zelf van kennen, waar moet je op letten en hoe hou je het binnen de perken?

05 oktober

Gratis webinar: Werken aan mentale veerkracht

Je job, je gezin, je hobby en allerlei sociale verplichtingen. Ben jij ook op zoek naar meer evenwicht en balans in je leven? Laat je inspireren tijdens deze interactieve lezing van Björn Prins.

Gratis webinar: Stop met musturberen

Jezelf te veel druk op leggen. Vinden dat je bepaalde dingen moet doen. Dat is musturberen. Helan deed onderzoek naar het musturbatiegedrag in Vlaanderen. En zag dat we collectief gebukt gaan onder al dat moeten.

25 april

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Sinds februari zijn 5 miljoen Oekraïners hun land ontvlucht, waaronder bijna 30.000 die zich hebben aangemeld op Belgische bodem. Tal van initiatieven werden al op poten gezet om hen te verwelkomen en te helpen met hun administratie. Ook op het vlak van preventie, welzijn en zorg.