News

Stijging psychosociale aandoeningen: het topje van de ijsberg?

Een recente analyse van de Onafhankelijke Ziekenfondsen, waarvan Helan deel uitmaakt, toont een somber beeld van de geestelijke gezondheid. Alle psychosociale aandoeningen schoten de hoogte in tijdens de periode 2018 tot 2021. De alarmerende bevindingen sporen aan tot een kritische blik op de huidige aanpak.

Een recente analyse van het aantal intredes in arbeidsongeschiktheid liegt er niet om. Alle psychosociale aandoeningen gaan de hoogte in. Voor burn-out spreken we zelfs over een toename van 66% tussen 2018 en 2021.

Enkele andere alarmerende cijfers:

  • Het aantal depressies nam toe met 12% tussen 2018 en 2021.
  • Dysthemie (langdurige depressie) steeg met 26%, angststoornissen groeiden met 22%.
  • Malaise en vermoeidheid vermeerderden met 34% De helft van deze personen krijgt na 7 maanden de diagnose burn-out toegekend.

Als de stijging in dit soort aandoeningen zich de komende jaren doorzet, en indien het percentage mensen dat vanwege een psychische aandoening meer dan een jaar ziek is stabiel blijft, zijn de cijfers van het RIZIV maar een voorteken van wat ons nog te wachten staat. 

Daarom pleiten we voor dringende maatregelen. Lees de volledige analyse.
      

Deel dit artikel

Verder lezen

12 oktober
Blog

Gratis webinar: Digitaal bewust opvoeden

Hoe moet je als ouder omgaan met het overdreven GSM-gebruik van je kind/jongere, het continu actief zijn op sociale media of het voortdurende gamen? Wat maakt games en sociale media zo aantrekkelijk? Wat moet je er zelf van kennen, waar moet je op letten en hoe hou je het binnen de perken?

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

25 april
Blog

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.

04 januari
Blog

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.