20 jaar Te Gek!?: 20 jaar streven naar openheid over geestelijke gezondheid
In 2004 ontstond in een klein psychiatrisch ziekenhuis in Diest het initiatief van Te Gek!?. Oprichter Marc Hellinckx vond het belangrijk om naast het aanbieden van moderne gezondheidszorg ook in te zetten op de juiste beeldvorming rond psychiatrie en geestelijke gezondheidszorg bij het brede publiek.
Twintig jaar en talrijke campagnes later doorbreekt Te Gek!? nog steeds op unieke wijze het taboe rond mentaal welzijn, door middel van campagnes vol muziek, theater, literatuur, documentaires, krantenbijlages, fietstochten, wandelingen, tentoonstellingen en schoolprojecten.
Rick de Leeuw, die al vijftien jaar actief betrokken is bij het project, dook in de archieven en ging in gesprek met tal van ambassadeurs en betrokkenen zoals Guy Swinnen, Selah Sue, Inge Vervotte en Dirk De Wachter.
Het resultaat is een kleurrijk overzicht van de vele gezichten van Te Gek!?, heel herkenbaar en zichtbaar, met een uitzonderlijk DNA.
Of zoals de nieuwe teamcoördinator Anneleen Vindevogel het verwoordt: “Mijn droom is om Te Gek!? als vuurtoren verder te mogen laten groeien en bloeien, zodat we voldoende zichtbaar zijn voor een zeer brede groep van de bevolking.
Over de auteur
Rick de Leeuw is zanger en schrijver en al vijftien jaar actief betrokken bij Te Gek!?. Hij werkte mee aan meerdere campagnes en speelde diverse voorstellingen, waaronder Open Geest met Jan Hautekiet en Bijzondere Ontwikkelingen met Sven unik-id.
Deel dit artikel
Verder lezen
Wanneer wordt verlangen een verslaving?
Al eeuwen verlangen mensen naar middelen die een ontspannend effect hebben. Maar achter dat verlangen schuilt vaak een biologische kwetsbaarheid die niet zonder gevaar is: verslaving. Wanneer wordt een gewoonte een verslaving? En hoe kom je er weer uit? Verslavingsdeskundige Paul Van Deun legt het uit.
Waarom ons vet niet de vijand is
Vroeger was vet een voordeel, nodig om te overleven. Vandaag is het een scheldwoord. We verafschuwen het en vechten ertegen. Niet helemaal terecht, zegt obesitasexpert Yves Van Nieuwenhove. Vet is niet de vijand, maar een onmisbaar orgaan in ons lichaam. Hoog tijd om onze kijk op die gevreesde vetcellen te herzien.
Schaamteloos naar de seksuoloog in vijf stappen
Seks is de normaalste zaak van de wereld. Toch gaat het niet altijd vanzelf. En erover praten zorgt vaak voor schaamrood op de kaken. Gelukkig vinden steeds meer mensen de weg naar de seksuoloog. Maar wat doet die precies? Hoe legt sekstherapie de vinger op de gevoelige plek? We leiden je in vijf stappen naar een bevredigend antwoord.
Polyfarmacie bij ouderen
Naarmate we ouder worden, stapelt de medicatie zich vaak op. Voor de bloeddruk, tegen de pijn, voor een betere nachtrust… Maar het dagelijks slikken van vijf of meer verschillende geneesmiddelen is niet zonder gevaar. Aan polyfarmacie zijn verschillende risico’s verbonden. Weet jij hoe je ermee omgaat?