Je browser is niet ondersteund door onze website, gelieve een upgrade te doen van de huidige versie van je browser.
Als een naaste overlijdt, komt er heel wat op je af. Ook bij het ziekenfonds moet je een en ander in orde brengen. Gelukkig gebeurt heel wat vanzelf.
Helan wordt automatisch op de hoogte gebracht van het overlijden.
Voor een aantal zaken moet je zelf nog actie ondernemen. Met deze checklist zie je niets over het hoofd:
Als nabestaande neem je best zo snel mogelijk contact op met Helan. Het dossier van de personen die ten laste staan van de overledene, moet immers in orde gebracht worden. Bovendien kan het vervangingsinkomen van de partner veranderen door het overlijden.
Neem zeker snel contact op indien de overledene een ziekte- of invaliditeitsuitkering ontving. Zo kunnen we zijn of haar uitkeringsdossier tijdig afsluiten en vermijd je terugvorderingen.
Vermeld het rekeningnummer waarop we kunnen storten via het document verklaring erfgenamen. Bezorg alles per post aan Helan Onafhankelijk ziekenfonds, Boomsesteenweg 5 in 2610 Wilrijk.
Kreeg de overledene een gratis rolstoel in gebruik, neem dan contact op met de leverancier. De contactgegevens van de leverancier staan meestal vermeld op de rolstoel. Een gekregen loophulpmiddel, zoals een looprek of rollator, mag je houden.
Zeg de huur op van gehuurde toestellen, zoals een hoog-laag-bed, tillift of personenalarmsysteem.
Denk aan praktische ondersteuning in het huishouden, maar ook aan een ondersteunend gesprek met een maatschappelijk werker of een luisterend oor bij de Helan Luisterlijn.
Op tijd stilstaan bij je levenseinde is misschien geen evidente, maar wel een verstandige reflex. Het brengt je dichter bij de zorg die je bij je past, en biedt je naasten ondersteuning
Ook tijdens de laatste fase van je leven is Helan er voor jou en je omgeving. De Dienst Maatschappelijk Werk helpt je keuzes maken voor een menswaardig levenseinde, leidt je administratie in goede banen en organiseert de juiste zorgverlening en ondersteuning.
In de brochure Voorafgaande zorgplanning vind je al heel wat info.
Patiënten die palliatief verzorgd worden in hun thuisomgeving, kunnen een palliatief forfait krijgen voor het bekostigen van geneesmiddelen, verzorgingsmateriaal en hulpmiddelen. Hiervoor is een medisch akkoord nodig.
Je moet niet langer naar het gemeentehuis om je te laten registreren als orgaandonor na overlijden. Je kan dit online in orde brengen via de site www.mijngezondheid.be of via jouw huisarts. Je kan ook beslissen wat er gebeurt met ander lichaamsmateriaal zoals bot of bloedvaten.
Gaat het wat minder met je en heb je het gevoel dat je hulp nodig hebt? Of heeft iemand in je omgeving hulp nodig? Onder meer bij de Helan Luisterlijn kun je terecht voor psychologische hulp en vragen over je welzijn. Lees waar je verder nog hulp vindt bij psychische problemen.