News

Volledige terugbetaling dieetadvies voor kinderen en jongeren met obesitas

Vanaf 1 december krijgen kinderen en jongeren met obesitas, een ernstige en chronische vorm van overgewicht, hun behandeling bij een diëtist volledig terugbetaald. Er worden voor hen ook 25 nieuwe obesitascentra opgericht. Dat heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke beslist.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke:

“De organisatie en financiering van deze gespecialiseerde obesitascentra, is een belangrijke stap in een betere behandeling van kinderen en jongeren met ernstige obesitas. Uiteraard is het van kapitaal belang dat overgewicht en obesitas zo veel mogelijk voorkomen en vroeg gedetecteerd worden. Dat is een cruciale opdracht voor de eerstelijn, waar we in overleg met de deelstaten verder onze schouders onder gaan zetten. Het uitbreiden en gratis maken van dieetadvies voor kinderen en jongeren met overgewicht is daarin een belangrijke stap.”

Nieuw zorgtraject voor kinderen met obesitas én hun familie

Om kinderen en jongeren met ernstige obesitas de juiste behandeling te geven, komt er vanaf 1 december een nieuw zorgtraject dat ervoor moet zorgen dat zij, maar ook hun familie, zorg op maat krijgen. Dit zorgtraject zal uitgaan van een multidisciplinaire aanpak vanuit de ziekenhuizen, maar in samenwerking met de zorgverleners uit de eerste lijn. Er zullen in België 25 pediatrische multidisciplinaire obesitascentra (PMOC) opgericht worden die deze behandeling zullen aanbieden aan de kinderen. Het behandeltraject voor het kind zal volledig terugbetaald worden.

Meer kinderen krijgen dieetadvies

  1. Vandaag hebben jongeren van 6 tot 18 jaar met overgewicht recht op 10 terugbetaalde behandelingen bij de diëtist in een periode van 2 jaar. Vanaf 1 december krijgen ook kinderen met overgewicht van 2 tot en met 5 jaar toegang.
  2. Het remgeld wordt afgeschaft bij deze raadplegingen voor allen kinderen en jongeren.
  3. Voor het eerst kunnen ook artsen van Kind en Gezin en het CLB kinderen doorverwijzen naar de diëtist.

Doorverwijzing door arts

De doorverwijzing naar een diëtist gebeurt door de behandelende huisarts, kinderarts of arts van Kind en Gezin of CLB. Heb je als ouder een doorverwijzingsbrief van de arts naar de diëtist, dan vind je een lijst van diëtisten op deze website


Ben je voor jezelf of een gezinslid op zoek naar advies van een voedingsdeskundige? Bekijk dan ook het Helan-voordeel diëtiek.

Deel dit artikel

Verder lezen

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

25 april
Blog

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.

04 januari
Blog

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.

13 juli
Blog

De sociale kaart: vind online hulpverlening op maat

Op zoek naar een ergotherapeut bij jou in de buurt? Of vind je geen centrum voor kortverblijf? Dan kan je terecht op www.desocialekaart.be, een gerichte zoekmotor voor al je hulpvragen rond gezondheidszorg en welzijn. Heel handig voor zowel patiënten als zorgverleners.