mijnslaap

#mijnslaap

1 op 2 mensen slaapt slecht en slapeloosheid is vandaag een groeiend probleem. Met #mijnslaap wil Helan Ziekenfonds je aan een verkwikkende nachtrust helpen. Test hier alvast je kennis over slaap!

Doe de test

Een goede nachtrust start overdag

Alles wat je overdag doet, hoeveel stress je hebt, of je beweegt en zelfs wat je eet en drinkt heeft een invloed op je nachtrust straks. Ontdek wat je overdag kan doen voor een goede nachtrust. Met tips uit de boeken van neuroloog Inge Declercq: ‘De kracht van slapen’ en ‘Slaap Wijzer’.

Slapen = basisbehoefte

Net als gezond eten en genoeg bewegen is goed slapen een basisingrediënt van een goede gezondheid. Iedereen heeft wel eens een slechte nacht. Maar heb je gedurende langere tijd last van slapeloosheid of slaapproblemen, dan krijg je zeker de rekening gepresenteerd. 

Op lange termijn kan te weinig slaap hart- en vaatziekten, diabetes, obesitas, een hoge bloeddruk en een verzwakt immuunsysteem in de hand werken.

Het slaap-waakwiel

Je kent het vast: een slechte nacht beïnvloedt je dag: je bent prikkelbaar, hebt meer zin in zoet en vet… Maar het werkt ook omgekeerd: je dag beïnvloedt je nacht! Het is een wiel met 2 kanten, slaap en waak. Ze hebben elkaar nodig en beïnvloeden elkaar. Daarom is het zo belangrijk om je dag zo goed mogelijk in te richten, zodat je slaap ook beter wordt. De belangrijkste factoren die je slaap beïnvloeden zijn licht, beweging, stress, en voeding. 

Slapen kan je leren

Hoewel heel wat mensen ’s nachts wakker liggen, ondernemen ze toch vaak geen actie om iets aan dat probleem te doen. Dokter Fanielle: “Er bestaan oplossingen voor de meeste slaapproblemen. De boodschap is: blijf er vooral niet mee rondlopen." Helan Ziekenfonds helpt je hier alvast op weg: doe onze slaaptest, lees het e-book met slaaptips van onze experten, of informeer je over slaaptherapie. Helan Ziekenfonds ondersteunt je met een terugbetaling.

Test je kennis over slaap

Ken jij de geheimen van een goede nachtrust? Ontdek de 11 feiten en fabels over een gezonde slaap. 

Doe de test

Pak je slapeloosheid aan

Beweging, elke stap telt

Onderzoek toont dat te weinig beweging insomnie in de hand werkt. Slaap je slecht, dan is het belangrijk om de vicieuze cirkel van moeheid, minder beweging en minder buitenlucht te doorbreken.

Icon

Meer licht, beter slapen

Om goed wakker te zijn en veel energie te hebben, moet je biologische klok licht krijgen.

Icon

Stress houdt je wakker

Een grote hoeveelheid stress overdag, zonder uitlaatkleppen, zorgt ervoor dat je waak meeneemt naar je slaap.

Icon

Respecteer je bioritme

Je kent het vast: niet kunnen slapen na een zware maaltijd, of wakker liggen door die laatste espresso 's avonds. Niet alleen wat je eet, ook wanneer je eet beïnvloedt je slaap.

Icon
mijnslaap

Krijg korting op slaapproducten bij Helan Zorgwinkel

Als klant van Helan ziekenfonds krijg je steeds 10% korting op het assortiment van Helan Zorgwinkel. Op een selectie van materiaal tegen rug- en nekklachten krijg je zelfs 30% korting*.

Ontdek de slaapproducten