Zo help je een zorgdrager

Zo help je een zorgdrager

Petje af voor zorgdragers, vinden wij bij Helan Ziekenfonds! Maar zelfs deze micro-superhelden verdienen een schouderklopje of een steuntje in de rug.

Ben jij een zorgdrager? Doe de test

Zorg mee voor zorgdragers

De emotionele belasting, administratieve rompslomp en combinatie met het werk is voor veel zorgdragers een uitdaging. Help zorgen voor de zorgdragers in jouw omgeving met deze tips.

Zo kan je helpen

 • Breng een warme maaltijd aan huis
  Een gezonde warme maaltijd, aan huis geleverd, neemt iedereen in dank aan. En zeker een drukbezette zorgdrager. Ben je niet zo'n goede kok? Dan is een cadeaubon voor afhaalmaaltijden bij de plaatselijke traiteur een even goed idee.
   
 • Bel, e-mail of stuur een sms'je
  Laat de zorgdrager weten dat je hem of haar niet vergeten bent. Het hoeven geen ellenlange telefoongesprekken of chatsessies te zijn, al kan dat best als de zorgdrager ervoor open staat. Maar geef regelmatig een seintje dat je aan de zorgdrager denkt. 
   
 • Luister
  Vaak is het beste wat je voor iemand kunt doen: gewoon luisteren. Misschien voelt dat voor jou niet als helpen, maar onderschat de waarde niet van een betrouwbaar klankbord dat geen oordeel velt en met je meevoelt. Probeer je eigen ervaringen uit het gesprek te houden, tenzij de zorgdrager ernaar vraagt.
   
 • Check wat de zorgdrager nodig heeft
  Bied concrete hulp aan: stel voor om boodschappen te doen, gras te maaien, papierwerk in te vullen, eten te maken of taxi te spelen. Maar luister ook of je voorstellen van pas komen op dat moment.
   
 • Help wat vrije tijd te creëren
  Kan je de zorgdrager even vervangen of een paar taken overnemen zodat er wat vrije uurtjes voor hem ontstaan? Dan is dat een mooi cadeau. Check of de zorgdrager op zo'n moment gezelschap zoekt, of juist liever even alleen is. Organiseer de vrije tijd voor de zorgdrager als daar planningswerk aan te pas komt. Hoe minder obstakels tussen de zorgdrager en de vrije tijd, hoe beter.

 
Ken jij een zorgdrager? Of ben je er zelf een? Doe de test!

Goed bedoeld, maar toch beter niet

 • "Ik hoor je zo weinig"
  Natuurlijk is dit met liefde gezegd en wil je de zorgdrager tonen dat je hem of haar mist. Maar in de drukbezette oren van de zorgdrager klinkt het gauw als een verwijt. Probeer aan te geven dat je de zorgdrager mist en neem het initiatief om contact op te nemen.
   
 • "Je ziet er moe uit" 
  Ziet een zorgdrager er moe uit, probeer dan met een concreet voorstel te komen om die vermoeidheid weg te helpen werken: breng een maaltijd aan huis, help mee voor de boodschappen, of organiseer een me-time activiteit voor de zorgdrager.
   
 • "Laten we even over iets anders praten"
  Veel zorgdragers hebben geen ruimte en tijd om leuke dingen te doen. Ze hebben dus ook niet veel koetjes en kalfjes om over te vertellen. Geef de zorgdrager een kans om te vertellen over wat hem of haar elke dag bezig houdt. Ook de minder leuke dingen. 
   
 • "Als ik iets kan doen, laat maar weten"
  Zorgdragers zitten vaak zo ondergedompeld in hun zorgen en taken, dat jouw open vraag een extra taak op het lijstje wordt. Ook al heb jij dat niet zo bedoeld. Doe daarom liever concrete hulpvoorstellen: 'als je dat oké vindt, breng ik je morgen een warme maaltijd, kom ik je afwas doen, of haal ik je boodschappen op in de winkel.'
   
 • Niets doen, vragen, of zeggen
  Zorgdragers bevinden zich in een unieke situatie. Die is voor hen moeilijk uit te leggen en voor jou moeilijk om te begrijpen. Maar weet dat je niks verkeerds kan doen door te informeren hoe het gaat, of voor te stellen om iets concreets te doen. 
Kaily, 23

Er zijn gelukkig veel mensen in mijn omgeving die spontaan hulp bieden. Een vriendin die langskomt met een potje soep of hutsepot, daar word ik echt blij van. Hulp vragen is niet zo makkelijk als je gewend bent om alles zelf te doen.

Rozanne, 56

Het helpt natuurlijk wel als je de zorg kunt delen met andere familieleden. Want er komt veel bij kijken.

Helan zorgaanbod

Helan Ziekenfonds biedt hulp en advies

Helan Ziekenfonds ondersteunt zorgdragers waar mogelijk en gewenst.

Reken op ons voor thuiszorg, hulp in huis, en advies op maat over je zorgsituatie.

Ontdek ons zorgaanbod