Zorg en zelfredzaamheid

Hoe ga je om met een ziekte of handicap en hoe kan Helan jou helpen? Wat kan een ergotherapeut voor jou betekenen als je zorg nodig hebt en thuis wilt blijven wonen? Wat is dementie en hoe kan je iemand helpen met dementie. En wat als je ouder wordt en tegen kwaaltjes en beperkingen aanbotst? Lees alles over zorg en zelfredzaamheid.


In de kijker

Je ouders krijgen te maken met dementie maar weigeren hulp. Hoe pak je dat aan?

De kans dat je ouders vroeg of laat met dementie te maken krijgen, is groot. Als zoon of dochter wil je hen helpen. Maar daar staan ze niet altijd voor te springen! Dementiedeskundige Ann geeft raad.

Hoe een ergotherapeut je weer op weg helpt

Indien je belemmerd wordt om je dagelijkse activiteiten te doen, kan een ergotherapeut je helpen om deze weer goed op te pikken. De ergotherapeut stemt zijn kunnen af op jouw wensen en problemen. Ergotherapie is zorg op maat voor zowel kinderen als volwassenen.

De mantelzorger maakt het verschil in iemands leven

Het kan soms snel gaan. Een ziekte, een ongeval, de start van een therapie en een revalidatie kunnen ervoor zorgen dat je plots hulp nodig hebt. Gelukkig zijn er heel wat mensen die de zorg voor die persoon met veel plezier op zich nemen. Mantelzorgers, zoals dat heet. Maar wat als jij er binnenkort eentje wordt?

Durf te praten over je 'oude dagen'

Hoe wil ik op mijn 'oude dagen' leven? Een vraag die we ons vaak te laat stellen. Het is belangrijk om erover te durven praten wanneer we nog kunnen, zowel mentaal als fysiek.

Beperking

De beste zorg bij dementie

Ken jij iemand met dementie of ben je mantelzorger? Onze Dienst Maatschappelijk Werk kan heel wat voor je doen. Wij volgen ergotherapeute Katja de Cordt terwijl ze een zorgplan maakt voor Jossé en Maurice.

Beperking

Petje af voor zorgdragers

Elke persoon die zorg draagt voor een ander, officieel mantelzorger of niet, verdient een applausje en een steuntje in de rug! Ken jij een zorgdrager? Ben je er zelf een? Doe de test en ontvang een attentie.

Heleen en haar fiets

Heleen is een meisje van dertien, dat houdt van muziek en tv, maar bovenal haar mama, papa en broertje heel graag ziet. Heel af en toe laat ze zich ook van haar ondeugende kant zien. Heleen is echter niet zoals andere meisjes van haar leeftijd. Heleen heeft een ontwikkelingsachterstand, ASS en ernstige epilepsie.

Hoorapparaten

De aankoop van een hoorapparaat hoef je niet uit te stellen met deze terugbetaling.

Ouder worden

Zorgen voor mensen met dementie

Lijdt er iemand uit je omgeving aan dementie? Wat is dementie nu precies? Hoe kun je het best helpen? En wat doet Helan voor patiënten en hun naasten?