Je browser is niet ondersteund door onze website, gelieve een upgrade te doen van de huidige versie van je browser.
Het kan soms snel gaan. Een ziekte, een ongeval, de start van een therapie en een revalidatie kunnen ervoor zorgen dat je plots hulp nodig hebt. Gelukkig zijn er heel wat mensen die de zorg voor die persoon met veel plezier op zich nemen. Mantelzorgers, zoals dat heet. Maar wat als jij er binnenkort eentje wordt?
Heb je besloten om de zorg voor een familielid, vriend of buur op jou te nemen? En dus besloten om een mantelzorger te worden? Weet dan dat jouw zorg van onschatbare waarde is. Maar dat zal je wellicht zelf wel merken. Binnen de kortste keren is jouw rol niet meer weg te denken. Je staat voor een veeleisende, intense periode met zware maar ook mooie momenten. Dicht bij de zorgbehoevende, maar ook dicht bij de andere zorgverstrekkers en voorzieningen. Download ook ons e-book over dementie.
Het is perfect mogelijk dat je als mantelzorger niet alle zorg van de zorgbehoevende op jou kan nemen. Afhankelijk van de situatie kan het zijn dat extra hulp nodig is. Daarom biedt Helan de mogelijkheid om een vrijwillige thuisoppas te sturen. Deze begeleider kan dagelijkse taken van jou als mantelzorger overnemen zoals: boodschappen doen, gezelschap houden of het bieden van ondersteuning tijdens het eten. Ook kan hij of zij advies geven over de begeleiding van de zorgbehoevende.
Als mantelzorger kan het zijn dat de zorg voor je zorgbehoevend familielid, kennis of buur zo intens wordt dat je niet langer fulltime kan werken. In een aantal gemeenten en provinciebesturen van Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Limburg wordt een premie voor zorgafhankelijke personen voorzien. Het is wel belangrijk om je hierover goed te informeren bij je provincie- of gemeentebestuur, want het bedrag en de voorwaarden kunnen per gemeente variëren.
Ook bij Helan kun je als mantelzorger rekenen op hulp. Naast de ziekteverzekering is ook de Vlaamse sociale bescherming een verplicht gegeven. Daarom is het makkelijk om al je administratieve en medische formaliteiten te bundelen onder één dak. Dankzij de Vlaamse sociale bescherming wordt er een maandelijkse tegemoetkoming voorzien. Dit bedrag dient voor niet-medische kosten voor mensen die extra hulp nodig hebben.
Er komen heel wat vragen op je af. Besef wel dat je er nooit alleen voor staat. Een goede raad voor jou als mantelzorger: wacht niet te lang om je goed te informeren en alle mogelijkheden qua thuishulp te leren kennen. Daarvoor maak je best een afspraak met de sociale dienst van Helan. Die vind je in een regionaal kantoor. Er staan maatschappelijk werkers en ergotherapeuten voor je klaar met een antwoord op al je vragen, advies, ondersteuning en dienstverlening op maat en dat allemaal gratis. Heb jij nog vragen over mantelzorg?
Draag je zelf zorg voor iemand met dementie? Lees dan in ons e-book hoe je best omgaat met dementie.
Deel dit artikel
Verder lezen
De maatregelen die werden genomen om kwetsbare personen zoveel mogelijk te beschermen tegen het coronavirus zorgen voor minder sociale contacten en een beperking in activiteiten. Zo gaat de wekelijkse afspraak met de kinesist niet meer door, wordt er voor de oudere naar de winkel gegaan, kappersafspraken worden afgezegd, … Kortweg blijven ze nog meer in hun ‘kot’ dan de jongere generatie. Doordat ze minder bewegen is er ook een hoger risico om te vallen.
Bij migraine denk je waarschijnlijk meteen aan hoofdpijn, maar het is veel meer dan dat. Neuroloog Koen Paemeleire van het UZ in Gent legt uit.
Ken jij iemand met dementie of ben je mantelzorger? Onze Dienst Maatschappelijk Werk kan heel wat voor je doen. Wij volgen ergotherapeute Katja de Cordt terwijl ze een zorgplan maakt voor Jossé en Maurice.
Smartwatches vandaag zijn best indrukwekkend. Ze meten je hartslag, je stappen en soms zelfs je zuurstofsaturatie. Maar word je nu echt gezonder van zo'n slim horloge?