Dag van de mantelzorger
Mantelzorgers, ze dragen heel wat op hun schouders. Op 23 juni zetten we ze in de bloemetjes op de Dag van de Mantelzorg. Een dag waarop we stil staan bij al die mensen die zich met hart en ziel inzetten voor een zorgbehoevende naaste. Mantelzorg is vaak vanzelfsprekend voor wie het doet, maar de impact is enorm. Twee verhalen illustreren de toewijding, uitdagingen en kostbare momenten die mantelzorg met zich meebrengt.
Voltijds werken, voltijds zorgen
Sara was bijna vier jaar lang mantelzorger voor haar vader, terwijl ze tegelijkertijd een voltijdse baan had. Ze zorgde ervoor dat haar vader alle nodige hulpmiddelen kreeg, en coördineerde de hulp van professionals zoals een huisarts, kinesist en poetshulp. Ondanks de zware last, was het de wens van haar vader om thuis te blijven wonen, en Sara deed er alles aan om dat mogelijk te maken.
“Je inzetten vanuit onvoorwaardelijke liefde en respect voor iemand is voor mij een vanzelfsprekendheid,” vertelt Sara. “De focus ligt vooral op de zorgbehoevende. Dat is logisch. Maar ik had zelf ook steun nodig. Een simpele vraag als ‘Hoe gaat het met jou?’ doet al veel.” Toch zou ze haar keuze zo opnieuw maken: “Alleen al voor die kostbare momenten van dankbaarheid en verbondenheid. Onze band is alleen sterker geworden dan hij al was.”
Van partner tot mantelzorger
Roland Geldhof (82) werd onverwacht mantelzorger voor zijn vrouw Jeanine (79), die na een hersenbloeding deels verlamd raakte. In het begin voelde hij zich verloren, maar onder andere met de hulp van Helan kon hij zich aanpassen aan de nieuwe situatie. Zo kreeg hij advies van een ergotherapeute en werden er aanpassingen aan hun woning gedaan.
“We nemen de dag zoals hij komt,” zegt Roland. “Is het mooi weer, dan gaan we samen op pad.” Hij probeert zo zelfstandig mogelijk te blijven en wil zijn kinderen niet te veel belasten. Er komt ook thuiszorg langs en wekelijks wordt ze opgehaald voor de kine. Toch is het mantelzorgen een grote verantwoordelijkheid. “Sowieso cijfer je jezelf een beetje weg. Zij geeft orders en ik voer uit, maar is het al anders geweest? (lacht)”
Hoe zorgen we voor de mantelzorgers?
Mantelzorgers nemen een zware taak op zich, maar gelukkig staan er verschillende ondersteunende diensten klaar om hen te helpen. De Dienst Maatschappelijk Werk van Helan biedt advies, psychologische ondersteuning en wijst de weg naar praktische hulp zoals thuiszorg en niet-dringend ziekenvervoer. Door deze hulp over te laten aan professionals, kunnen mantelzorgers meer tijd en energie overhouden om er te zijn voor hun naaste.Daarnaast is er ook financiële steun mogelijk. Afhankelijk van de situatie kunnen mantelzorgers in sommige gemeenten en provincies rekenen op een zorgpremie. De Vlaamse Sociale Bescherming voorziet in een maandelijkse tegemoetkoming voor wie zwaar zorgbehoevend is, wat kan gebruikt worden voor niet-medische kosten.
Samen sta je sterker
Mantelzorgers dragen heel wat op hun schouders, maar het is belangrijk te beseffen dat ze er niet alleen voor hoeven te staan. Erkenning, begrip en ondersteuning maken een wereld van verschil. Organisaties zoals Helan bieden een luisterend oor en praktische hulp, zodat mantelzorgers de zorg kunnen blijven geven die hun dierbaren nodig hebben – zonder zichzelf voorbij te lopen. Op deze ‘Dag van de Mantelzorger’ zetten we hen dan ook eens extra in de bloemetjes, als dank voor hun onmisbare inzet.
Wist je dat Helan voordelen aanbiedt voor mantelzorgers?
Deel dit artikel
Verder lezen
Risicopatiënt? Lees alles over het coronavaccin voor risicopatiënten
Voor het coronavaccin werd er een lijst met risicopatiënten opgesteld. Zij worden prioritair gevaccineerd. Welke aandoeningen behoren tot die lijst? En hoe weet je of jij op die lijst staat?
Gebruik antibiotica verstandig
België behoort tot de koplopers op het gebied van antibioticaconsumptie in Europa. Antibiotica zijn noodzakelijk, maar overmatig gebruik ervan leidt tot het ontstaan van gevaarlijke multiresistente bacteriën.
Geen toeslag meer bij apothekers van wacht
Moet je ’s avonds of in het weekend nog naar de apotheker van wacht met een voorschrift? Dat betaal je daar binnenkort geen toeslag meer voor. In de plaats komt er een permanentievergoeding voor apothekers van wacht.
App voor efficiëntere gezondheidszorg voor chronisch zieken
De Vrije Universiteit Brussel (VUB) ontwikkelt een app op maat van mensen die kampen met verschillende chronische ziektes. Die moet hen in staat stellen om hun volledige gezondheidstoestand thuis beter op te volgen.