Blog

Coronaproof reizen? Dit moet je zeker vooraf regelen

Op reis deze winter? Dat vraagt net iets meer voorbereiding dan anders. We lijsten graag de belangrijkste websites voor je op. Zo kan je tijdig alles regelen en zorgeloos genieten van je vakantie. Lees ook hoe het zit met je medische reisbijstand.

Waar te beginnen?

Een beste vertrekpunt is de website Re-open EU. Je vindt er o.a. een overzicht van de maatregelen per land – van regels voor quarantaine tot testvereisten. De site wordt steeds aangepast wanneer nieuwe info bekend zou raken. Uiteraard kan je ook terecht op de website van de FOD Buitenlandse Zaken.

COVID-19 certificaat nodig?

De meeste landen werken nu met een COVID-19 certificaat. Vanaf welke leeftijd, welke tests er gevraagd worden en andere vereisten verschillen wel nog van land tot land. In Frankrijk bijvoorbeeld is het ook nodig een document in te vullen op voorhand. Check dus zeker de officiële regels voor het land waar jij naartoe gaat.

Alle info over het downloaden van je certificaat en de voorwaarden vind je via www.covidsafe.be.

Om het certificaat te kunnen bekomen moet je aan één van deze voorwaarden voldoen: 

  • Je bent - volledig - gevaccineerd tegen Covid-19.
  • Je hebt een negatieve PCR-test afgelegd die niet ouder is dan 72 uur.
  • Je testte in de voorbije 6 maanden positief op Covid-19 en hebt immuunstoffen tegen de ziekte

Volg de lokale coronamaatregelen

Eenmaal aangekomen op je bestemming, gelden de lokale coronamaatregelen. Check zeker even op voorhand wat er open is, welke maatregelen er gelden, hoe het zit met de mondmaskerplicht….

Na je reis: het PLF

Verbleef je meer dan 48 uur in het buitenland, of reis je per vliegtuig, boot, trein of bus, dan moet je voor je terugkeert een Passagier Lokalisatie Formulier invullen. 
Lees alle info over het formulier en het formulier zelf.

Check ook de kleurcode van je vakantieland. Keer je terug uit een land met een heel hoog risico, dan gelden er mogelijk andere test- en quarantainemaatregelen.

Wat met je medische reisbijstand?

Dringend medische hulp nodig in het buitenland? Mediphone Assist biedt opnieuw dekking aan mensen die naar het buitenland vertrekken om niet-essentiële redenen.

Je kan dag en nacht terecht bij de medewerkers van Mediphone Assist. Voeg het nummer +32 2 778 94 94 nu al aan je contacten toe, zodat je het op vakantie altijd bij de hand hebt. 

Hou zeker rekening met de voorwaarden van je reisbijstandsverzekering.
En zorg ervoor dat je ziekenfondsbijdrage betaald is voordat je vertrekt.

Reisdocument of EZVK nodig? Regel het snel via MijnHelan!

Vertrek op reis met een gerust hart en neem de juiste documenten mee:

  • Wil je weten of je een reisdocument nodig hebt voor jouw bestemming? Geef je land van bestemming in en we loodsen je op MijnHelan snel door de nodige stappen.
     
  • Heb je een Europese Ziekteverzekeringskaart (EZVK) nodig? Download snel een voorlopig digitaal attest van de EZVK voor jezelf en je gezin via MijnHelan.

Bekijk het reisadvies van de overheid

Omdat de situatie omtrent de coronarisico’s en -maatregelen in de verschillende landen voortdurend in beweging is, volg je best het reisadvies van de overheid nauwgezet op voor je naar het buitenland vertrekt. Op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken vind je de actuele aanbevelingen per land. Bekijk die zeker voor je vertrekt.

Het is mogelijk dat een land zijn grenzen sluit op het moment dat jij er net verblijft. De dekking komt tussen voor drie maanden, vanaf de datum van je eerste medische zorgen. Als je door een sluiting van de grenzen langer in dat land moet verblijven, kan je dekking niet worden verlengd.

Laat je reis registreren

Vertrek je in coronatijden naar het buitenland, dan is het aan te raden om je reis te registreren bij de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken via deze link. Doet er zich tijdens je reis een noodsituatie voor, dan beschikken zowel de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken, als de ambassades en consulaten in het buitenland, meteen over je contactgegevens. Zo kunnen zij je snel contacteren voor meer info over de situatie, of om bijstand te leveren indien nodig.

Deel dit artikel

Verder lezen

02 april
Blog

Risicopatiënt? Lees alles over het coronavaccin voor risicopatiënten

Voor het coronavaccin werd er een lijst met risicopatiënten opgesteld. Zij worden prioritair gevaccineerd. Welke aandoeningen behoren tot die lijst? En hoe weet je of jij op die lijst staat?

dokter aan het schrijven

Wat is remgeld?

Je hebt ongetwijfeld al gehoord van remgeld, maar wat is remgeld? En wanneer heb je recht op remgeldvermindering? We vertellen het je graag.

Blog

Testen op corona: wat zijn sneltesten en zelftesten?

Maak je je zorgen over je gezondheid of heb je symptomen die op corona kunnen wijzen? Dan is er maar 1 basisregel: vraag eerst advies aan je huisarts. Zelf beginnen testen met zelftests die je kan kopen is geen goed idee. Maar wat zijn die sneltesten en zelftest precies? En wanneer zijn ze nuttig?

Blog

Mondmasker: wat moet je weten?

Waar moet je op letten als je een mondmasker koopt? Waar vind je betrouwbare modellen? Hoe maak je er zelf eentje? En hoe gebruik je het op de juiste manier? Ontdek hier wat je moet weten.