Blog

Wat te doen bij griep

Tijdens de jaarlijkse griepperiode, van oktober tot april, is de kans op besmetting met het griepvirus het grootst. We bespreken hier de verschillende griepsymptomen; vertellen je of je medicatie kan nemen, en geven advies over de griepvaccinatie.

5 tips om de winter griepvrij door te komen

Eigenlijk zijn we bijna allemaal besmet, alleen weten we dat niet. Wie een sterk afweersysteem heeft, doodt gemakkelijk ziektekiemen maar kan toch het virus doorgeven aan minder sterke personen. Met deze 6 tips verklein je de kans op griep, want voorkomen is beter dan genezen!

 • Een handdruk is een van de snelste overdragers van griep, was daarom geregeld je handen.
   
 • Zorg ervoor dat je warme voeten hebt. Koude voeten veroorzaken een minder goed afweersysteem.
   
 • Zorgt voor voldoende ventilatie en vochtigheid in je woning. Verwarming kan voor droge lucht zorgen waardoor de sinussen en neus droog worden. Griep krijgt dan sneller de kans! Open de ramen bijvoorbeeld 15 minuten ‘s ochtends en ‘s avonds.
   
 • Eet voedingsmiddelen die de weerstand verhogen, zoals: venkel, citrusvruchten, tamme kastanjes, mango, perzik, volkoren rijst en kippensoep.
   
 • Neem 3 tot 5 gram vitamine C per dag op. Haal je niet voldoende vitaminen uit je voeding, dan je nog extra vitaminen opnemen. Vitamine C versterkt je immuunsysteem, het kan dus zeker geen kwaad om hier tijdens de griepperiode wat extra van binnen te krijgen. Neem echter niet meer vitamine C dan voorgeschreven, want het teveel aan vitamine C zal je lichaam gewoon weer verlaten.

Dit zijn de belangrijkste griepsymptomen


Je krijgt griep als je besmet bent met het influenzavirus, een erg besmettelijk virus dat vooral in de herfst en winter actief is. De griep wordt vaak verward met een verkoudheid, echter is de griep veel onaangenamer. Dit zijn de voornaamste griepsymptomen:

 • Koorts
 • Hoofdpijn
 • Koude rillingen
 • Spierpijn
 • Keelpijn
 • Een hoest
 • Een gevoel van enorme vermoeidheid

Bij een gewone verkoudheid blijven de symptomen beperkt tot een verstopte neus, keelpijn en een hoest, de symptomen van griep zijn dus veel serieuzer.

Wat te doen bij griep

Heeft het griepvirus jou toch getroffen? Dan vraag je je vast af wat te doen bij griep. Kant-en-klare medicatie tegen symptomen van griep bestaan niet. Slapen is in dit geval het beste medicijn, verder zijn er nog een aantal andere dingen die helpen om zo snel mogelijk weer van die vervelende griepsymptomen af te komen. We lijsten ze voor je op:

 • Drink voldoende, zeker als je hoge koorts hebt.
 • Probeer lichte en gezonde voeding te eten, zoals groenten en fruit.
 • Denk eraan om af en toe wat frisse buitenlucht binnen te laten. Een goede ventilatie blijft belangrijk.

Nu weet je wat te doen bij griep. Heb je naast de bovengenoemde griepsymptomen ook nog last van andere complicaties, zoals een pijnlijke ademhaling of blijft je koorts langer dan vier dagen duren? Dan is veel slapen waarschijnlijk niet voldoende om van je klachten af te komen, het beste maak je dan een afspraak bij je huisarts.

Bescherm jezelf met een griepvaccinatie

Met de jaarlijkse griepvaccinatie verklein je de kans op griep tijdens de winter. De vaccinatie wordt best toegediend tussen midden oktober en midden november. Het griepvaccin beschermt je pas goed na twee weken, en beschermt je voor één winterperiode.  Bescherm je dus tijdig tegen dit hardnekkige virus en maak een afspraak bij jouw arts voor een griepvaccinatie, zeker als je tot een van de risicogroepen behoort. Hier lees je meer over de griepvaccinatie en over de verschillende risicogroepen. Bovendien zorgt Helan voor de terugbetaling van de aankoop van het griepvaccin.

Deel dit artikel

Verder lezen

Blog

Wat is het rotavirus?

Het rotavirus is niet zeldzaam. Bijna alle kinderen jonger dan 5 worden erdoor getroffen. Het is een besmettelijk virus, dat een infectie van maag en darm veroorzaakt, en koorts, diarree en braken geeft. Ook problemen met de vertering, en uitdroging komen voor.

02 april
Blog

Risicopatiënt? Lees alles over het coronavaccin voor risicopatiënten

Voor het coronavaccin werd er een lijst met risicopatiënten opgesteld. Zij worden prioritair gevaccineerd. Welke aandoeningen behoren tot die lijst? En hoe weet je of jij op die lijst staat?

dokter aan het schrijven

Wat is remgeld?

Je hebt ongetwijfeld al gehoord van remgeld, maar wat is remgeld? En wanneer heb je recht op remgeldvermindering? We vertellen het je graag.

Blog

Checklist: stel doktersafspraken en check-ups niet uit

De versoepelingen in het kader van de coronacrisis zijn al een tijdje ingezet. Het is belangrijk om doktersafspraken en preventieve check-ups niet uit te stellen. We geven graag een overzicht.