Vaccins

Van klein tot groot, je hele gezin blijft beschermd met vaccins. Niet elk vaccin wordt terugbetaald door de wettelijke ziekteverzekering. Daarom voorzien wij een extra tegemoetkoming.

Word klant

Sluit online aan of maak een afspraak

Krijg tot 25 euro terugbetaald

Koop je een vaccin aan dat niet terugbetaald wordt door de wettelijke ziekteverzekering? Reken dan op een maximum terugbetaling van 25 euro per jaar.

In België kan je om verschillende redenen een vaccinatie krijgen. In de meeste gevallen worden deze vaccins terugbetaald door de wettelijke ziekteverzekering. In sommige gevallen is dit echter niet het geval. 

Download het formulier vaccins en laat het invullen door de apotheker. Of vraag een leveringsattest (BVAC-attest) aan je apotheker bij de aankoop.

Bezorg ons het terugbetalingsformulier, of het leveringsattest van je apotheker:

 • Digitaal: met de Helan-app of via Mijn Helan.
 • Per post naar Helan Onafhankelijk ziekenfonds, Boomsesteenweg 5 in 2610 Wilrijk, voorzien van een witte kleefzegel. Of deponeer het in een Helan-brievenbus in je buurt.
 • Je bent in orde met je ziekenfondsbijdrage.
 • Je vaccin is erkend in België en wordt niet terugbetaald vanuit de wettelijke ziekteverzekering.
 • Je kocht het vaccin aan in België, Nederland, Frankrijk, Duitsland of Luxemburg.

Wil jij ook genieten van onze voordelen?

Klant worden bij Helan Ziekenfonds is heel eenvoudig. Sluit online aan of laat je adviseren door één van onze medewerkers. De keuze is aan jou!

Sluit aan of Vraag vrijblijvend advies

 

Veelgestelde vragen

De terugbetaling die je van ons krijgt kan niet hoger zijn dan het werkelijk betaalde bedrag. Heeft jouw vaccin 8 euro gekost? Dan krijg je van ons, indien alle voorwaarden voldaan zijn, maximum 8 euro terugbetaald. 

De terugbetaling geldt enkel voor de aankoop van het vaccin. Het remgeld van je doktersbezoek betalen we niet terug.

Enkel vaccins die niet door de wettelijke ziekteverzekering worden terugbetaald, komen in aanmerking voor dit voordeel. Voorbeelden hiervan zijn reisvaccins, het pneuomokokkenvaccin, het vaccin tegen het humaan papillomavirus of het griepvaccin indien je niet tot de risicogroep behoort.  

Hoe kan je dit weten?

Wanneer je het vaccin aankoopt bij de apotheker, krijg je een speciaal kasticket. Dit heet het BVAC-attest. Hierop zie je verschillende bedragen: de naam van het vaccin, hoeveel je zelf nog moet betalen (betaalde prijs) en hoeveel het ziekenfonds heeft terugbetaald (het verschil tussen de publieksprijs en de betaalde prijs).

Zie je op het BVAC-attest dat het ziekenfonds niet is tussen gekomen bij de aankoop van je vaccin? Dan komt je aankoop in aanmerking voor dit aanvullend voordeel.

Voor bepaalde risicogroepen betaalt de wettelijke ziekteverzekering het vaccin grotendeels terug. Voor mensen die in een gesubsidieerde zorginstelling in Vlaanderen verblijven, is het vaccin gratis.

Dankzij de wettelijke terugbetaling kost een griepvaccin nog ongeveer 4 euro. Wie de verhoogde tegemoetkoming geniet, betaalt slechts ongeveer 2,5 euro.

Deze groepen komen in aanmerking voor gedeeltelijke terugbetaling:

 • personen van 65 jaar of ouder;  
 • personen die een van de volgende chronische ziekten hebben: hart-, long- of nieraandoeningen, diabetes, verminderde weerstand door andere ziekten of door een medische behandeling;
 • verzorgend personeel dat in direct contact komt met personen met een verhoogd risico op complicaties;
 • zwangere vrouwen;
 • perpersonen tussen 6 maanden en 18 jaar die een langdurige acetylsalicylzuurtherapie ondergaan
 • al wie onder één dak woont met de risicogroepen of met kinderen jonger dan 6 maanden.sonen opgenomen in instellingen;
 • professionele kwekers van gevogelte en/of varkens en hun gezinsleden die onder hetzelfde dak wonen, en voor personen die beroepshalve in contact komen met levende vogels en varkens;

Kom je in aanmerking voor de gedeeltelijke terugbetaling zoals hierboven beschreven? Dan kan je geen gebruik meer maken van het voordeel 'vaccins' om het resterende bedrag.

Veilig op reis

Binnenkort naar het buitenland? Vraag je reisdocumenten aan, en bekijk wat je moet regelen voor en tijdens je reis.

Hospitalisatieverzekeringen

Geen zorgen om ziekenhuiskosten, want Hospitalia beschermt je voor, tijdens en na je opname. Hospitalia, de hospitalisatieverzekeringen via Helan.

Helan Zorgwinkel

Of je nu op zoek bent naar artikelen waar je gezond en fit mee blijft of een rolstoel om te revalideren, op Helan Zorgwinkel vind je medisch- en gezondheidsmateriaal van hoogwaardige kwaliteit.

Helan-voordeel

Helan ziekenfonds biedt je heel wat aanvullende voordelen. Van logopedie tot psychotherapie: zo vraag je de terugbetaling aan.