Blog

Wat zijn mogelijke alarmsignalen voor kanker?

Een aantal tekens of symptomen kunnen wijzen op kanker, maar ook op andere goedaardige aandoeningen. We sommen enkele van deze signalen op.

Indien één of meerdere van de onderstaande signalen aanhouden gedurende langer dan 2 weken, contacteer dan je arts om de oorzaak van de symptomen te achterhalen. Panikeer niet, ze kunnen ook het gevolg zijn van een gezondheidsprobleem dat niets te maken heeft met kanker.  

Alleen je arts kan via gepaste onderzoeken bepalen het gaat om een onregelmatigheid gelinkt aan een vorm van kanker. Aarzel dus niet om hem/haar te raadplegen. 

Mogelijke alarmsignalen: 

 • Aanhoudende hoest of een schorre keel, eventueel met bloedsporen in de slijmen
   
 • Problemen bij het slikken
   
 • Verandering van het uitzicht van huidvlekjes of het opduiken van nieuwe vlekjes
   
 • Een verdikking of een knobbeltje aan de teelbal, borst, huid, …
   
 • Problemen bij het urineren bij mannen
   
 • Abnormaal bloedverlies, bijvoorbeeld bloedverlies buiten de menstruatieperiode of na de menopauze in de urine of stoelgang, bloed in de fluimen, spontane blauwe plekken, ...
   
 • Een veranderende stoelgang zonder specifieke aanleiding 
   
 • Elke verandering in de borstklier: intrekking, vochtverlies uit de tepel, roodheid, …
   
 • Gewichtsverlies, vermoeidheid of aanhoudende koorts zonder duidelijke oorzaak
   
 • Een wonde die niet geneest, bijvoorbeeld in de mond of op de huid

Verder lezen

Testimony

About yesterday

Ik had er een helse nacht op zitten zonder slaap. Ik kon me amper bewegen en vond geen houding die de pijn wat dragelijker maakte. Op mijn rug blijven liggen lukte niet aangezien ik dan door de druk op mijn borstbeen het gevoel kreeg dat ik niet kon ademen...

Testimony

De beslissing

Ik hield mijn belofte aan de prof Genetica en ging de dag na mijn diagnose naar een ziekenhuis in de buurt voor een borst-echo. Die eerste echo zou een vertekend beeld kunnen geven omdat ik zwanger was, wisten ze me te vertellen. Dat komt omdat het klierweefsel en het bindweefsel groeien tijdens de zwangerschap. Daar gaan we, dacht ik.

Testimony

Preventieve screening

Een paar weken na de geboorte van mijn dochtertje stond er een MRI scan op het programma, om de eerder ontdekte fibroadenomen wat beter in kaart te kunnen brengen. Dit was mijn eerste MRI ooit, en ik zag er tegenop om in die tunnelvormige scanner te moeten.

Blog

Spoor borstkanker tijdig op door zelfonderzoek en het bevolkingsonderzoek voor borstkanker

De Vlaamse overheid organiseert en financiert drie bevolkingsonderzoeken. Een daarvan is het preventief onderzoek borstkanker. Voor dit type kanker is wetenschappelijk bewezen dat vroegtijdige opsporing bij bepaalde bevolkingsgroepen de kans op genezing aanzienlijk vergroot. Draag zorg voor jezelf en doe af en toe een zelfonderzoek.