Blog

Borstkanker? Laat je behandelen in een erkende borstkliniek

Kreeg je de diagnose van borstkanker? Laat je dan behandelen in een erkende borstkliniek. Zo ben je zeker dat je een kwaliteitsvolle behandeling krijgt. Bovendien kom je mogelijk ook in aanmerking voor de terugbetaling van een test om te kijken of je baat hebt bij chemotherapie of niet.

Expertise en strenge kwaliteitseisen

Wie aan borstkanker lijdt, verdient de beste medische verzorging. En die krijg je in een erkende borstkliniek. Zo’n borstkliniek is een gespecialiseerd zorgprogramma rond borstkanker in het ziekenhuis. De erkende borstklinieken in ons land moeten voldoen aan strenge normen. Zo ben je zeker van een kwaliteitsvolle behandeling door een multidisciplinair team van zorgverleners: oncoloog, chirurg, psycholoog, radiotherapeut, …

Terugbetaling van GEP-test

Wordt een borstkanker vastgesteld in een vroeg stadium? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor de zogenaamde Gen Expressie Profilering (GEP)-test. Het gebruik van deze test kan ervoor zorgen dat chemotherapie gerichter kan worden toegediend aan patiënten die er baat bij hebben. Er loopt op dit moment een pilootproject met een tijdelijke tegemoetkoming voor deze test, onder bepaalde voorwaarden. Om een terugbetaling te krijgen voor zo’n GEP-test, moet je je ook laten behandelen in een erkende borstkliniek.

Meer info

Je vindt de erkende borstklinieken terug in deze lijst op de site van de FOD Volksgezondheid (zoek op ‘Coördinerend gespecialiseerd oncologisch zorgprogramma voor borstkanker’).

Ontdek meer over de GEP-test op de site van het RIZIV.

Deel dit artikel

Verder lezen

vrouw
Testimony

Naar huis

Na 4 dagen ziekenhuis mocht ik naar huis. Ik was er helemaal klaar voor. Wat een mijlpaal, ik had de uren zitten aftellen... 3 nachten zonder slaap deden me verlangen naar mijn eigen bed.

Testimony

About yesterday

Ik had er een helse nacht op zitten zonder slaap. Ik kon me amper bewegen en vond geen houding die de pijn wat dragelijker maakte. Op mijn rug blijven liggen lukte niet aangezien ik dan door de druk op mijn borstbeen het gevoel kreeg dat ik niet kon ademen...

Blog

Gastblogger Pilar DDay De operatie

Ik moest me op 31 oktober 2015 's morgens om half zeven nuchter melden in het ziekenhuis. De operatie zou om negen uur beginnen. Eenmaal geïnstalleerd op de afdeling plastische heelkunde kreeg ik een operatieschort, witte steunkousen en een lekker warme badjas...

Blog

Wat zijn mogelijke alarmsignalen voor kanker?

Een aantal tekens of symptomen kunnen wijzen op kanker, maar ook op andere goedaardige aandoeningen. We sommen enkele van deze signalen op.