Testimony

Gastblogger Pilar: Een voorbereid vrouw is er twee waard

Na enkele consultaties bij de plastisch chirurg werd de eerste operatie ingepland en kwam alles plots in een stroomversnelling terecht. Ik moest amper 2 maanden aftellen naar de mastectomie. 3 jaren waren al voorbij sinds mijn DNA-onderzoek uitwees dat ik een BRCA2-genmutatie meedraag. 3 jaren vol echo’s, MRI’s, borstpuncties, doktersbezoeken, angst en twijfel. Maar ook 3 jaren met pampers, nachtvoedingen, eerste stapjes, zindelijkheidstraining, eerste schooldagen en heel veel liefde.

Hetzelfde scenario, opnieuw en opnieuw 

Tijdens de laatste afspraak bij de plastisch chirurg werden nog eens duidelijk alle stappen van het proces doorgenomen... 

In mijn hoofd speelde ik het scenario dat door mijn arts werd verteld, steeds opnieuw en opnieuw af...

 • De operatie neemt 6 à 8 uren in beslag. In het eerste deel van de operatie voert een algemeen chirurg de amputatie van de borsten en tepels uit. De borsthuid kan worden behouden, wat de makkelijker is voor een onmiddellijke reconstructie.
   
 • Wanneer hij klaar is neemt de plastisch chirurg het over en plaatst hij de lege tissue expanders onder de borstspier. Een tissue expander is een soort ballon die wordt geplaatst ter voorbereiding op de operatie waarbij een definitieve, siliconen borstprothese wordt ingebracht.
   
 • In de tissue expander zit een metalen poortje, die kan worden aangeprikt met een injectienaald om beetje bij beetje te vullen. 
   
 • Na het sluiten van de operatiewonden vult hij de expander al een klein beetje bij met een zoutoplossing. Echt maar een heel klein beetje, anders komt er te veel druk op het operatie gebied en zouden de wonden wel eens kunnen scheuren.
   
 • In elke borst worden er 2 drains geplaatst om het wondvocht af te voeren. Die plastieken buisjes zouden daar een tijdje moeten blijven zitten, dus ik moet me alvast voorbereiden op het feit dat ik de drains moet meenemen naar huis.
   
 • Ik ga wakker worden met een speciale postoperatieve BH aan die druk uitoefent op mijn borsten. Bovenop die BH krijg ik nog een drukverband om te voorkomen dat de implantaten gaan verschuiven. Beiden moet ik 6 weken dag en nacht dragen.
   
 • Als alles goed verloopt mag ik na 4 nachten ziekenhuis terug naar huis. 2 weken later gaan ze verder met het bijvullen van de expanders. Na enkele malen vullen worden de borsten 3 maanden met rust gelaten om te kunnen herstellen.
   
 • Na die 3 maanden zal de volgende operatie plaatsvinden om de expanders te ruilen voor siliconen implantaten. Die zullen er dan veel natuurlijker uitzien en zachter en warmer aanvoelen...

Voorbereiden, met vallen en opstaan 

Ik wou een tastbare herinnering aan mijn oude borsten. Ik koos ervoor om enkele foto’s te maken met de zelf timer, die ik dan mooi inplakte in een speciaal album.

Het was een hele boterham om te bevatten. Om het gevoel van controle te behouden probeerde ik mezelf zo goed mogelijk voor te bereiden. Met vallen en opstaan: want intussen had ik ook twee kleine dochtertjes om voor te zorgen. 

Als eerste schuimde ik talloze blogs en forums af op zoek naar informatie over de ziekenhuis- en herstel periode. Op basis daarvan maakte ik een lijst met spullen die niet konden ontbreken in mijn ziekenhuistas. Het doel was om zo comfortabel mogelijk te herstellen. 

Als tweede dacht na over wie ik graag aan mijn zijde zou willen op de dag van de operatie. In stress-situaties heb ik de neiging om in mezelf te keren, en dan kan ik niet goed verwoorden wat ik nodig heb. Mijn mama voelt mij op zo’n momenten heel goed aan, en dat geeft mij een veilig gevoel.

Als laatste wilde ik een tastbare herinnering aan mijn oude borsten. Ik koos ervoor om enkele foto’s te maken met de zelf timer, die ik dan mooi inplakte in een speciaal album. Ik heb even getwijfeld om foto’s te laten maken door een professionele fotograaf, maar uiteindelijk voelde ik me daar toch te kwetsbaar voor. 

4 jaar

We zijn ondertussen meer dan 4 jaar verder en bladeren door het album raakt me nog steeds tot in het binnenste van mijn ziel. De enige manier om zo een ervaring te doorwerken is er recht doorheen

Deel dit artikel

Verder lezen

vrouw
Testimony

Naar huis

Na 4 dagen ziekenhuis mocht ik naar huis. Ik was er helemaal klaar voor. Wat een mijlpaal, ik had de uren zitten aftellen... 3 nachten zonder slaap deden me verlangen naar mijn eigen bed.

Testimony

About yesterday

Ik had er een helse nacht op zitten zonder slaap. Ik kon me amper bewegen en vond geen houding die de pijn wat dragelijker maakte. Op mijn rug blijven liggen lukte niet aangezien ik dan door de druk op mijn borstbeen het gevoel kreeg dat ik niet kon ademen...

Blog

Gastblogger Pilar DDay De operatie

Ik moest me op 31 oktober 2015 's morgens om half zeven nuchter melden in het ziekenhuis. De operatie zou om negen uur beginnen. Eenmaal geïnstalleerd op de afdeling plastische heelkunde kreeg ik een operatieschort, witte steunkousen en een lekker warme badjas...

Blog

Borstkanker? Laat je behandelen in een erkende borstkliniek

Kreeg je de diagnose van borstkanker? Laat je dan behandelen in een erkende borstkliniek. Zo ben je zeker dat je een kwaliteitsvolle behandeling krijgt. Bovendien kom je mogelijk ook in aanmerking voor de terugbetaling van een test om te kijken of je baat hebt bij chemotherapie of niet.