Blog

Samen onderweg met vrijwilliger Frank

Wist je dat vrijwilligers je ook naar je doktersbezoek brengen? Frank (62) is een van onze vrijwilligers die ondertussen dagelijks mensen in zijn auto meeneemt. Rij even met hem mee.

Vertel eens: wat doe je precies?

“Ik breng patiënten naar het ziekenhuis of naar een afspraak bij de dokter of de tandarts. Soms ook naar een specialist. Daarvoor rij ik zelfs vanuit Antwerpen naar de zee, of heel uitzonderlijk naar Duitsland. Je brengt heel wat tijd door met de mensen die je vervoert. Iemand die driemaal per week naar de nierdialyse moet, doet dat voor het leven. Of tot aan de transplantatie. En zolang ze op mij beroep doen, sta ik dus driemaal per week aan hun deur.”

“Het is een uit de hand gelopen hobby, zullen we maar zeggen. Eerst combineerde ik het enkele uren per week met mijn job. Nu ik niet langer werk en dus toch maar alleen thuiszit, doe ik meerdere ritten per dag. Er staan intussen al heel wat kilometers op mijn teller.”

Uiteindelijk leven vrijwilligers van sociaal contact en daar kan je nooit genoeg van hebben.”

Het lijkt niet evident om vrijwilliger te zijn omdat je toch ook in aanraking komt met het leed van anderen. Klopt dat?

“Bij mensen thuis langsgaan zou ik niet goed kunnen. Ik kan goed babbelen maar van zodra ik mensen heel goed begin te kennen, dan krijg ik het moeilijk. Hoe dichter je bij hen staat, des te moeilijker het afscheid wordt. Elke keer wanneer ik iemand thuis afzet, denk ik: ik zou liever ‘salut en tot nooit meer’ zeggen in plaats van ‘tot de volgende keer’. Want als ik iemand niet meer terugzie, betekent dat bij mijn passagiers in de meeste gevallen dat die persoon genezen is.”

Krijgen jullie opleidingen, om jullie als vrijwilliger klaar te stomen voor dit soort situaties?

“Een drietal keer per jaar volgen alle vrijwilligers een opleiding. Dat gaat van een opfrissingscursus van de wegcode tot een EHBO-cursus of vorming rond dementie. Ook de jaarlijkse uitstap met alle vrijwilligers is een leuke manier om elkaar te leren kennen. Uiteindelijk leven vrijwilligers van sociaal contact en daar kan je nooit teveel van hebben.”

Ook vrijwilliger worden?

Dat kan!

Ontdek er alles over

Deel dit artikel

Verder lezen

Blog

Thuis in goed gezelschap met vrijwilliger Sylvia

Vrijwilligerswerk is zoveel meer dan enkel op bezoek gaan bij iemand. Sylvia (63) is een van onze vrijwilligers die wekelijks iemands dag opfleurt met haar bezoekjes. Daarmee bewijst ze hoe belangrijk vrijwilligers wel niet zijn.

Werken als vrijwilliger
Testimony

Doorgroeien als vrijwilliger

Doorgroeien van vrijwilliger tot kinderbegeleider? Bij Helan kan dat. Isabelle (51) zocht na haar carrière als thuisverpleegkundige een gloednieuwe uitdaging. En die vond ze bij Helan Kinderopvang.

Werken als vrijwilliger bij Helan Kinderopvang
Blog

Werken als vrijwilliger, zoveel afwisseling

In oktober 2021 ging Gratienne (76) als vrijwilliger bij Helan Kinderopvang aan de slag. En dat doet ze met heel veel plezier en liefde, vertelt ze ons.

Dankbaar voor onze vrijwilligers in de kinderopvang
Blog

Dankbaar voor onze vrijwilligers in de kinderopvang

Onze vrijwilligers maken het verschill. En daar zijn we dankbaar voor. Ontdek snel hoe we hen daarvoor in de watten hebben gelegd.