Thuisoppas voor zorgbehoevenden

  • Vrijwilligers helpen je zorg te dragen voor iemand in je omgeving
  • Zorg en gezelschap thuis
  • Voor volwassenen met een zorgnood
Thuisoppas aanvragen

Oppas ter aanvulling van professionele zorg

Ben je mantelzorger, dan kan een vrijwillige oppas je ondersteunen in de dagelijkse zorg voor een volwassene met een zorgnood in je omgeving. De oppas komt thuis langs en biedt lichte zorg en gezelschap. Zo kan jij als mantelzorger er even tussenuit, en is de persoon met een zorgnood veilig en comfortabel thuis. Helan werkt hiervoor samen met de oppasdienst van i-mens.

Wat doet een oppas?

  • gezelschap houden en oppassen als de mantelzorger er even niet  is
  • helpen bij eten en drinken: eten opwarmen, helpen met eten, afwassen
  • boodschappen doen, voor of samen met jullie
Wist je dat?

Je als helan klant tot 30 euro per dag terugbetaald krijgt voor een thuisoppas.

Bekijk het voordeel

Praktische vragen en antwoorden

Tot voor kort baseerden deskundigen zich vooral op veranderingen in gedrag om dementie vast te stellen. De symptomen van dementie kunnen echter heel subtiel zijn. En ze lijken vaak op normale veranderingen bij het ouder worden. Om de juiste diagnose te stellen, maakt men vandaag gebruik van medische beeldvorming en biomarkers. Die wijzen op veranderingen in het hersenvocht of het bloed. Dat leidt tot een duidelijker beeld.

Behandel de persoon met dementie altijd als een volwaardig mens. Spreek langzaam, op een rustige toon, en hou de boodschap eenvoudig. Wijs niet op fouten of mankementen, maar probeer je in te leven in de wereld van de ander. Reageert de persoon met dementie agressief of achterdochtig? Of lijken bepaalde handelingen niet meteen te lukken? Blijf rustig, toon begrip en pak de zaken samen aan. Want samen sta je sterker. Met vallen en opstaan.

Ontdek meer tips

Afhankelijk van de fase waarin de persoon met dementie zit, kan hij of zij steeds moeilijker voor zichzelf zorgen. Daarom is de steun van mantelzorgers broodnodig. Familie, vrienden, vrijwilligers. Zij kunnen samen met maatschappelijk werkers praten met de persoon met dementie. Over vandaag en morgen. Over de gewenste zorg en hulp op maat. Ook Helan biedt ondersteuning voor personen met dementie en de mensen die hen omringen. Zo zorgen we er samen voor dat het dragelijk wordt of blijft.

Al onze maatschappelijk werkers zijn opgeleide dementiedeskundigen. Kreeg je zelf de diagnose of draag je zorg voor iemand met dementie? Je kan gratis bij ons terecht voor advies, ondersteuning en dienstverlening op maat. Dat kan gaan van zorg aan huis, een thuisoppas en praktische hulpmiddelen tot het aanvragen van premies en tegemoetkomingen. Trek gerust aan onze mouw. Je staat er niet alleen voor.

Dementie is een proces dat zich langzaam maar zeker ontwikkelt. De aandoening veroorzaakt onomkeerbare schade in de hersenen. Tot op vandaag bestaat er helaas geen geneesmiddel. Beter wordt het dus niet, maar er zijn wel behandelingen die het proces kunnen afremmen. Die zijn enkel werkzaam bij het begin van de symptomen. Daarom is een tijdige diagnose zo belangrijk.

De kans dat je ouders vroeg of laat met dementie te maken krijgen, is groot. Als zoon of dochter wil je hen helpen. Maar daar staan ze niet altijd voor te springen! 

Bekijk onze tips

Goed om te weten

Staat jouw partner, familielid, mantelzorger of dichte kennis in voor jouw administratie? Laat je contactpersoon dan registreren in jouw dossier. Zo kunnen we hem of haar snel bereiken bij vragen over jouw dossier. 

Registreer je contactpersoon

thuis wonen
 

Persoonlijk advies nodig?

We bekijken graag samen met jou welke diensten het best aansluiten bij jouw situatie.

Contacteer ons

 

Vraag je huishoudhulp aan

Druk thuis? De goed opgeleide huishoudhulpen van Helan nemen je graag wat werk uit handen.

Kinderopvang

Onze onthaalouders en kinderdagverblijven ontvangen je kindje met open armen. We verzorgen en koesteren je kindje en helpen het spelend leren.

Helan Onafhankelijk ziekenfonds

Verwacht jij meer van een ziekenfonds? Dat hebben wij helemaal begrepen. Naast snelle en transparante terugbetalingen voor je medische kosten, heb je aan ons ook een partner. Voor je gezondheid, voor je welzijn, voor je comfort.

Zorgwinkel

Of je nu op zoek bent naar artikelen waar je gezond en fit mee blijft of een rolstoel om te revalideren, op Helan Zorgwinkel vind je medisch- en gezondheidsmateriaal van hoogwaardige kwaliteit.

Verzekeringen

Helemaal gerust. Met onze hospitalisatie- en tandverzekeringen ben je betaalbaar verzekerd tegen torenhoge kosten bij een ziekenhuisopname of tandzorg.

Een brede kijk op jouw welzijn

Blog

Veilig aan de slag? Help je huishoudhulp!

Een job als huishoudhulp is niet te onderschatten. Naast de kans op fysieke overbelasting is ook een ongelukje soms snel gebeurd. Daarom willen we onze huishoudhulpen een extra duwtje in de rug geven om veilig te kunnen werken. En jij kan ons daarbij helpen!

Blog

Ergonomie? Ook voor je huishoudhulp!

Soms sta je er niet bij stil, maar je werkgever levert een behoorlijke inspanning om je gezondheid te garanderen op het werk. Denk maar aan het bureau op kantoor dat ergonomisch is afgesteld bijvoorbeeld. Ook bij Helan Huishoudhulp zien we erop toe dat jouw huishoudhulp alles weet over ergonomisch werken. En dat is broodnodig, zo ondervond ook onze huishoudhulp Tara. Een ongeluk zit in een klein hoekje.