Werken als vrijwilliger bij Kinderopvang

 • Heb je zin om je handen uit de mouwen te steken?
 • Heb je een hart voor jonge kindjes?
 • Omring je hen met de beste zorgen en heb je oog voor hun talenten?
 • Wil je graag je steentje bijdragen als vrijwilliger?

Dan ben jij de vrijwilliger die we zoeken! 

Maak kennis met onze vrijwilligers

Ik werk al meer dan een jaar als vrijwilligster bij de crèche bij mij om de hoek en doe het supergraag! De begeleiders zijn ook altijd blij en dankbaar als ik er ben om hen te helpen. Het leukste hieraan is die baby’tjes zien opgroeien en groot worden, hun eerste stapjes.

            - Ylani, vrijwilliger Kinderopvang

Ontdek nog meer verhalen van onze enthousiaste vrijwilligers.
Zin om zelf ook aan de slag te gaan als vrijwilliger bij Kinderopvang? 

Neem contact met ons op

Wanneer kan je vrijwilligerswerk doen bij Helan Kinderopvang? 

Onze kinderdagverblijven zijn open tussen 7u ’s morgens en 18u ’s avonds, en dit van maandag t.e.m. vrijdag. Op welke dagen en uren je graag een handje komt helpen, is bespreekbaar. We kunnen één of meerdere vaste momenten in de week afspreken, maar het is even goed mogelijk om enkel te komen helpen als de kindjes eens een uitstap maken naar bijvoorbeeld de bibliotheek of speeltuin. 

Hoe kan je als vrijwilliger een helpende hand bieden?

 • Je biedt ondersteuning bij diverse pedagogische activiteiten met de kinderen. Daarbij kies je zelf welke taken jou het beste liggen én waar jij in uitblinkt! Een greep uit de mogelijkheden: zingen/dansen met de kindjes, boekjes voorlezen, ontdekken van de zintuigen en de wereld, samen knutselen, … Hierbij kan je zelf ook een creatieve invulling geven aan diverse interactieve activiteiten (bv. verkleden, een muziekinstrument spelen, een parcours maken, spelen met de poppenkast, …).
 • Daarnaast kan je meehelpen bij eetmomenten en toezicht houden tijdens slaapmomenten.
 • Samen met de kinderbegeleiders kan je ook ingeschakeld worden in het verzorgen van de kindjes. Uiteraard besteed je hierbij voldoende aandacht aan troost- en knuffelmomenten.
 • Als vrijwilliger kan je ook meehelpen in allerlei huishoudelijke taken: bv. eten voorbereiden en opwarmen, vaatwasmachine vullen, propere was opvouwen, …
 • Steek je graag de handen uit de mouwen voor kleine klusjes? Ook dat kan als vrijwilliger!
 • Tot slot kan je ook ondersteuning bieden bij het uitwerken van een aantal ideeën om ons kinderdagverblijf nóg knusser te maken.

Kortom: je vormt een échte meerwaarde voor onze kinderopvang en je kan de collega’s bij heel wat taken ondersteunen. We kijken naar je eigen talenten en interesses en zetten hier maximaal op in!

Wie kan vrijwilligerswerk doen?

 • Iedereen die zin heeft om de handen uit de mouwen te steken en met een hart voor jonge kindjes! 
 • Iedereen die minimum 16 jaar is en een blanco strafregister model 2 kan voorleggen.
 • Ben je een asielzoeker? Dan dien je dit eerst te melden bij fedasil of OCMW
 • Indien je inkomsten hebt via RVA/OCMW, vraag je een schriftelijke goedkeuring aan van RVA/OCMW voor start.
 • Ben je al een langere tijd in ziekte en krijg je een uitkering via de mutualiteit? Ga dan eerst langs bij je adviserend geneesheer van de mutualiteit voor een akkoord.

Helemaal overtuigd?

Klaar om aan de slag te gaan als vrijwilliger?

Contacteer ons

Waar kan je vrijwilligerswerk uitvoeren?

Onze locaties van de kinderdagverblijven/buitenschoolse opvang en onthaalouders liggen verspreid over heel Vlaanderen. De kans is groot dat je dicht bij huis aan de slag kan gaan als vrijwilliger. Bekijk hier welke locatie je het beste past en laat het ons weten! 

Wat mag jij van ons verwachten?

Helan Kinderopvang vormt een grote organisatie binnen de wereld van de kinderopvang met een sterke visie op pedagogie, waarin het ‘ritme van het kind’ centraal staat. Je komt terecht in een betekenisvolle omgeving waar je écht het verschil kan maken voor de kinderen en de collega's.

Ons aanbod:

 • We vergoeden jou volgens het vrijwilligersstatuut: een forfaitaire onkostenvergoeding van 5 euro per uur. Bovendien kan je ook rekenen op een woon/werkvergoeding.
 • Daarnaast kies je, in overleg met je teamleader, zelf jouw uren en dagen.
 • Je bent verzekerd.

Onze vrijwilligers aan het woord

Werken als vrijwilliger

Groei ook door als vrijwilliger, net als Isabelle

Van werken als vrijwilliger naar kinderbegeleider? Bij Helan kan dat. Lees het verhaal van Isabelle, die de overstap maakte van thuisverpleegster naar kinderbegeleider.

"Van jarenlang zorgen voor ouderen, ontferm ik me nu over jonge kindjes. Een complete ommezwaai, maar exact wat ik nodig had."

Lees het volledige verhaal  Word ook vrijwilliger

Werken als vrijwilliger

Als vrijwilliger … krijg je heel wat appreciatie

Bij Helan word je als vrijwilliger helemaal betrokken in de werking. Want zo voel je je een van ons. Ook vrijwilliger Gracienne ondervindt dit. En daar is zij heel blij om. Ontdek snel wat ze te vertellen heeft.

“De collega’s in het kinderdagverblijf beschouwen mij als een volwaardig lid van het team. Dat doet heel veel deugd.”

Lees het volledige verhaal  Word ook vrijwilliger

Werken bij Helan Kinderopvang

Liever vast aan de slag bij Helan Kinderopvang? Dat kan!

Ontdek hier onze vacatures