Welke kamerkeuze is gedekt in mijn hospitalisatieverzekering?

Voor je opgenomen wordt, beslis je naar welk kamertype je voorkeur gaat: een eenpersoonskamer of een meerpersoonskamer. Je kamerkeuze heeft een invloed op je factuur en op de dekking van je hospitalisatieverzekering. Lees er hieronder alles over.

Kamerkeuze en opnameverklaring

Voordat je opgenomen wordt, krijg je van het ziekenhuis een opnameverklaring. Deze verklaring informeert je over de financiële kant van jouw ziekenhuisopname. Je krijgt informatie over de ereloonsupplementen, kamersupplementen en voorschotten. 

Verder wordt in het document gevraagd om een kamerkeuze door te geven. Je kan kiezen voor een eenpersoonskamer of meerpersoonskamer. 

Wat is een kamersupplement?

Een kamersupplement is een supplement dat een ziekenhuis mag aanrekenen wanneer je kiest voor een eenpersoonskamer tijdens een opname. Het bedrag wordt vrij bepaald door het ziekenhuis.

Wanneer heb je een hospitalisatieverzekering nodig? 

Ontdek het in ons gratis e-book.

Download het e-book

Wat is het verschil tussen kamer- en ereloonsupplementen?

Een kamersupplement wordt bepaald en aangerekend door het ziekenhuis wanneer je een eenpersoonskamer kiest tijdens een opname. Een ereloonsupplement is een extra bedrag dat door artsen wordt aangerekend voor hun geleverde prestaties wanneer je in een eenpersoonskamer verblijft.

Beide supplementen mogen niet worden aangerekend in een twee- of meerpersoonskamer. 

Welke kamersupplementen zijn gedekt in mijn hospitalisatieverzekering?

Dagopname:

Zowel Hospitalia, Hospitalia Medium als Hospitala Plus dekken tot 80 euro per dag aan kamersupplementen in een eenpersoonskamer.

Meerdaagse opname:

  • Hospitalia: tot 80 euro per dag
  • Hospitalia Medium en Plus: tot 125 euro per dag

Naast kamersupplementen worden ook ereloonsupplementen verzekerd. Afhankelijk van bij welke formule je aangesloten bent, krijg je een bepaald percentage terugbetaald.

Ons advies? Informeer op voorhand goed naar je dekking. Zo weet je of een eenpersoonskamer in jouw situatie verzekerd is en kom je niet voor onverwacht hoge kosten te staan.

Rooming-in: wat is het en wordt het terugbetaald?

Wordt je kind in het ziekenhuis opgenomen? Dan kan je als ouder ook ’s nachts bij je kind blijven. Dat heet rooming-in. Bijna elk ziekenhuis biedt deze optie aan. Voor rooming-in worden wel extra kosten aangerekend.

Je type hospitalisatieverzekering bepaalt hoeveel je van die kosten terugkrijgt. Bij Hospitalia krijg je tot 25 euro per opnamedag terug. Bij Hospitalia Medium en Hospitalia Plus worden de volledige kosten terugbetaald.