Blog

De samenstelling van borstvoeding

Wist je dat de samenstelling van moedermelk voortdurend wijzigt? De samenstelling is afhankelijk van de voeding van de moeder, de leeftijd van het kind en de duurtijd van de borstvoeding.

Water

Moedermelk bestaat voor een groot deel uit water. Dit is nodig om de waterbehoefte van je baby te dekken. Die is groot omwille van de ongunstige verhouding tussen het lichaamsoppervlak en de niercapaciteit. Tot de leeftijd van 6 maand kan borstvoeding de volledige waterbehoefte van je baby dekken. Bij koorts of warm weer neemt die behoefte toe. Je baby zal dan vaker vragen naar melk.  

Nu je dit weet, kun je al raden dat het als moeder heel belangrijk is om voldoende vocht in te nemen tijdens de borstvoedingsperiode. Dit voorkomt dat je zelf uitdroogt en houdt de samenstelling van jouw moedermelk optimaal. 

Energie

Een zuigeling heeft veel energie nodig om te groeien en nieuw weefsel aan te maken. Moedermelk bevat dan ook meer calorieën dan koemelk. Het grootste deel van de calorieën in de melk zijn afkomstig van de vetmassa die tijdens de zwangerschap werd opgeslagen.

Eiwitten

Eiwitten zijn nodig voor het onderhoud van de weefsels, om te voorzien in essentiële aminozuren en om te groeien. Omdat de nieren van een baby nog niet optimaal werken, mag het ook niet te veel eiwitten krijgen.  Het eiwitgehalte in moedermelk bedraagt de helft van het gehalte in koemelk. 

De moeder staat een deel van haar eiwitten af via haar moedermelk. In de westerse maatschappij nemen we meer eiwitten in dan aangeraden wordt. Als mama verhoog je je eiwitinname dan ook best niet.

Vetten

Moedermelk is heel rijk aan vetten. Dit is belangrijk voor de groei, de hersenontwikkeling en de energievoorziening van je kindje. Vooral zuigelingen, maar ook kinderen tot de leeftijd van 5 jaar, hebben een verhoogde behoefte aan vet. 

Het vetgehalte in moedermelk neemt toe met de leeftijd van het kind en met de duur van de voeding. Wanneer je kindje begint te drinken, is het vetgehalte lager dan naar het einde toe. Dit zorgt ervoor dat het kindje voldoende kan drinken en niet te snel genoeg heeft, want vetten geven snel een voldaan gevoel. 

De vetten in de moedermelk zijn in de eerste drie maand vooral afkomstig van de vetreserves die gedurende de zwangerschap werden opgeslagen. Een extra vetinname voor de moeder is dan niet nodig. Wanneer je langer dan drie maand borstvoeding geeft, is een extra inname van linolzuur belangrijk. Dit komt vooral voor in oliën en vetstoffen.

Koolhydraten

Moedermelk is rijker aan koolhydraten dan koemelk. Koolhydraten zijn nodig voor de energievoorziening van je kindje. Hierdoor smaakt moedermelk ook zoeter. Een verhoogde inname van koolhydraat is voor de mama niet nodig.

Mineralen

Moedermelk bevat weinig mineralen. Dit is nodig omdat de nierfunctie van een zuigeling nog niet optimaal is. Je kindje heeft als foetus al voldoende reserves op vlak van mineralen opgeslagen om te voorzien in zijn/haar eerste 6 levensmaanden. 

Tussen 4 en 12 maand is de ijzerbehoefte van je kindje het grootst. Daarom is het belangrijk om vanaf dan een ijzerbron te voorzien voor je kindje. Groentepap is hiervoor de beste keuze. 

Voor de moeder is het belangrijk om voldoende calcium in te nemen, aangezien er veel verloren gaat via de moedermelk. Je kunt calcium vooral halen uit zuivel, groene groenten, volkorenproducten en water.

Vitaminen

Moedermelk bevat vitamine A, B en C-vitamines. Aangezien moedermelk geen vitamine D bevat, is een supplement soms nodig. Vraag advies aan je arts.

Lees in ons e-book hoe je een gezonde zwangerschap tegemoet gaat!

Deel dit artikel

Tags
Bevalling

Verder lezen

kraamverzorgster met baby in armen
Blog

Kraamzorg: is dat nodig?

Wanneer je een kindje krijgt, staat je wereld even op z’n kop. Dan maakt het niet uit of het je eerste of vierde kindje is, een geboorte zorgt altijd voor een zoektocht naar een nieuwe balans. Daarom kan je tijdens deze periode gebruik maken van kraamzorg die aan huis komt om jou in deze eerste periode te ondersteunen. Maar is dat nu zo nodig, die kraamzorg? We vroegen het aan twee mama’s die beroep hebben gedaan op de diensten van Helan Thuiszorg.

Bevalling inleiden
Blog

De bevalling inleiden: wat houdt dat in?

Kan je zelf je bevalling op gang brengen als je uitgerekende datum overschreven is? En wat mag je verwachten als je naar het ziekenhuis gaat voor het inleiden van je bevalling?

Blog

Babyblues of een postnatale depressie: je bent niet alleen

Is het moeilijk wennen aan het nieuwe leven als mama? Heb je last van babyblues of een postnatale depressie? Dit kan je eraan doen.

Blog

Papa worden: een voltijdse job met een grote portie liefde

Papa worden, het heeft een grote impact op je leven. Meer zelfs, het is een ervaring waarop je nauwelijks wordt voorbereid... Ben je er helemaal klaar voor? Weet je hoe je je partner kunt (onder)steunen voor, tijdens en na de bevalling? Wat als je kindje eenmaal geboren is, hoe pak je het dan best aan? En op welke voordelen voor toekomstige ouders mag je rekenen? We begrijpen het maar al te goed: papa worden brengt heel wat vragen met zich mee. Daarom helpen we jou graag op weg om het beste in jezelf naar boven te halen.