Blog

Sporten na de bevalling: hoe begin je eraan?

Haast en spoed is zelden goed, dat geldt ook voor sporten na de bevalling. Je lichaam heeft net een erg heftige periode doorgemaakt. Je mag dus niet zomaar onbezonnen opnieuw beginnen sporten aan dezelfde intensiteit als voor je zwangerschap.

Ging je bevalling vlotjes, was het een marathon of onderging je een keizersnede? Afhankelijk hiervan zul je je lijf wat extra tijd moeten gunnen.

Wat kun je meteen doen?

Tijdens je zwangerschap is het aan te raden om je bekkenbodemspieren te trainen. Dit is iets waar je na de bevalling mee kunt verdergaan. De baby oefende tijdens die negen maanden heel wat druk uit op je spieren en ook de bevalling liet zijn sporen na. Als je na de bevalling je bekkenbodemspieren goed traint, dan kunnen ze volledig herstellen. Doe je dit niet, dan kun je te maken krijgen met heel wat lichamelijke klachten. Dit kan gaan van rugklachten, urineverlies of niet meer lang kunnen rechtstaan tot een vaginale verzakking.

De vroedvrouw in het ziekenhuis of de vroedvrouw-aan-huis kan je beslist enkele tips bezorgen zodat je meteen van start kunt gaan, of je nu natuurlijk beviel of een keizersnede onderging. Je kunt er ook voor kiezen om postnatale kine te volgen, waarbij je naast de bekkenbodemspieren ook de buikspieren traint. Had je een natuurlijke bevalling? Dan kun je na een viertal weken aan de slag. Werd jouw kindje geboren met een keizersnede? Dan moet je minstens zes weken rust houden voor je van start gaat. 

Wanneer opnieuw beginnen met sporten?

Eerst en vooral is het belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Je weet natuurlijk zelf als de beste wanneer je klaar bent om opnieuw te gaan sporten. Contacteer zeker je arts mocht je met vragen zitten en twijfelen over een reeks oefeningen of een specifieke sport.

 • Een soepele bevalling? 
  Doorgaans wordt aangenomen dat je zes weken na de bevalling opnieuw van start kunt gaan. Let wel: heb je niet gesport tijdens de zwangerschap? Dan wacht je best twee weken langer.
 • Een minder vlotte bevalling? 
  Beviel je met een keizersnede? Kreeg je een knip tijdens de bevalling? Of heb je heel wat last van incontinentie? Wacht een achttal weken voor je opnieuw start met sporten. Rustig opbouwen is hier de boodschap.

Hoewel je waarschijnlijk heel graag snel het niveau haalt van voor je zwangerschap, zal het even duren voordat je conditie opnieuw op peil is. Lukt het om tijdens je zwangerschap te blijven sporten? Zeker doen, want zo zul je sneller de oude zijn.

Welke sporten zijn aan te raden? 

 • Vanaf zes à acht weken
  • Fitness: laat je hier goed begeleiden door een instructeur. Hij/zij zal je de juiste oefeningen kunnen aanreiken.
  • Dansen: tijdens de dansles kun je makkelijk zelf beslissen wanneer een danspas nog te intensief is.
  • Zwemmendeze sport is erg heilzaam voor al je gewrichten en spieren.
  • Yoga en pilates: deze lessen bestaan in een verschillende intensiteit, ideaal na een bevalling.
    
 • Vanaf drie maanden
  • Balsporten: sporten zoals tennis, volleybal en voetbal zijn heel wat intensiever voor je lichaam.
  • Wintersport: de kans om te vallen is bij deze sporten erg groot, enkel een goed hersteld lichaam kan tegen een stootje.
  • Hardlopentijdens het lopen krijgt je lijf heel wat schokken te verduren, iets waarvoor je stevige bekkenbodemspieren nodig hebt.

Wil je graag weten wat Helan jou tijdens de zwangerschap en na de geboorte van je kindje nog meer kan bieden? Ontdek het in dit handige overzicht.

Deel dit artikel

Verder lezen

Blog

Reflux bij je baby: hoe ga je ermee om?

Als jonge ouder is het niet eenvoudig om in te schatten wat normaal is bij je kind. En wanneer het tijd is om hulp in te roepen. Bijna elke baby ervaart een vorm van reflux, het is dus niet abnormaal. Maar wat houdt reflux precies in én wat kun je doen om het te verminderen?

Blog

Het belang van een sportmedische keuring

Heb je een tijdje stil gezeten maar wil je terug beginnen met sporten? Of misschien is dat dagelijkse rondje lopen of fietsen in het park ondertussen wel een gewoonte geworden? Voor iedereen die sport is het een goed idee om eens een bezoek aan de dokter te brengen voor een sportmedische keuring. Op die manier kun je eventuele risico’s in kaart brengen en gezond sporten.

Blog

Sporten na kanker: hoe begin je daaraan?

Er bestaat veel informatie over kanker, bijvoorbeeld over het tijdig herkennen van de symptomen en hoe je de kans op deze ziekte kan verkleinen. Maar hoe moet je omgaan met de emoties ná het overwinnen van kanker? Hoe ga je om met eventuele sombere gedachten?

Blog

Een knieblessure: het meest voorkomende sportkwaaltje

Een knieblessure is geen pretje. Als je denkt dat je een blessure opgelopen hebt, dan ga je best even langs bij je dokter of kinesist. Lees hier meer over de meest voorkomende knieblessures, in welke sporten je ze het vaakst oploopt en wat je eraan kunt doen.