Baby

Aanbevolen vaccinaties voor baby's en peuters

Je baby krijgt natuurlijk afweerstoffen mee vanuit de zwangerschap, maar die blijven maar enkele maanden. Daarom is het van belang je baby en peuter de nodige vaccinaties te geven. Het vaccinatieschema geeft een overzicht van de aangeraden vaccins.

Het vaccinatieschema van de Hoge Gezondheidsraad geeft een helder overzicht van de aanbevolen vaccinaties voor baby's en peuters. 

Samengevat zijn dit de aanbevolen vaccinaties in het vaccinatieschema
 

Op 8 weken:

 • Gecombineerd hexavalent vaccin (één injectie tegen 6 ziekten) tegen poliomyelitis (kinderverlamming), difterie (kroep), tetanus (klem), pertussis (kinkhoest), Haemophilus influenzae type b  (bacterie die meningitis kan veroorzaken) en hepatitis B.
   
 • Vaccin tegen pneumokokken (bacterie die verschillende ziektebeelden kan vertonen, zoals hersenvliesontsteking, longontsteking, enz.).
   
 • Oraal vaccin tegen het rotavirus. Het rotavirus is verantwoordelijk voor een zeer besmettelijke maag-darmontsteking die gepaard gaat met een grote kans op uitdroging, vooral bij kinderen jonger dan 2 jaar.
   

Op 12 weken:

 • Tweede dosis van het gecombineerde hexavalente vaccin.
   
 • Extra dosis van het vaccin tegen pneumokokken, aanbevolen voor baby's geboren vóór 37 weken zwangerschap.
   
 • Tweede dosis van het vaccin tegen het rotavirus.
   

Op 16 weken:

 • Derde dosis voor het gecombineerde hexavalente vaccin.
   
 • Tweede dosis van het vaccin tegen pneumokokken.
   
 • Derde dosis van het vaccin tegen het rotavirus, indien nodig. De vaccinatie wordt gegeven in 2 of 3 dosissen, afhankelijk van het toegediende type vaccin.
   

Op 12 maanden:

 • Gecombineerd vaccin tegen mazelen bof en rubella (rodehond) - MBR
   
 • Derde dosis van het vaccin tegen pneumokokken.
   

Op 15 maanden of 13 maanden voor kinderen geboren voor 37 weken zwangerschap: 

 • Vierde dosis van het gecombineerde hexavalente vaccin
   
 • Vaccin tegen meningokokken. Het vaccin tegen meningokokken C is gratis. Het ACWY-vaccin, dat een bredere bescherming biedt tegen 4 verschillende groepen meningokokken die onder de bevolking circuleren, wordt aanbevolen door de HGR, maar wordt momenteel niet terugbetaald.

Nieuwe baby

Jammer genoeg komt zo'n kleintje niet met een gebruiksaanwijzing. Helan helpt je op weg.

Advies en tips

Deel dit artikel

Tags
Vaccin

Verder lezen

Wanneer is het tijd voor de eerste inentingen van je baby?

De juiste inentingen beschermen je baby tegen diverse risicovolle ziektes. Bovendien beschermen ze ook de rest van de gemeenschap.

02 april

Risicopatiënt? Lees alles over het coronavaccin voor risicopatiënten

Voor het coronavaccin werd er een lijst met risicopatiënten opgesteld. Zij worden prioritair gevaccineerd. Welke aandoeningen behoren tot die lijst? En hoe weet je of jij op die lijst staat?

Bescherm je kinderen tegen kinkhoest en laat je vaccineren

Het begint met een verkoudheid, een lichte hoest, een loopneus, een beetje koorts en kan fatale gevolgen hebben. Kinkhoest is een lelijk beestje dat ernstige gevolgen kan veroorzaken bij de allerkleinsten.

Raadpleeg je online gezondheidsgegevens op My Health Viewer

Welke vaccinaties heb je al gekregen? Welke medicatie moet je nemen? Wat is het resultaat van je laatste deelname aan een bevolkingsonderzoek? Je kan het allemaal nagaan op My Health Viewer, een online toepassing die de ziekenfondsen ontwikkelden op vraag van de Vlaamse overheid.