activiteiten-kinderen-winter
Blog

Winterse activiteiten met je baby en peuter

Sarah en Annelies

Kinderbegeleiders bij Helan Kinderopvang

De herfst en wintermaanden komen er stilletjes aan. De zon gaat minder fel schijnen en een dikke wintertrui kan je zeker gebruiken. Maar wat kan je allemaal doen met je kindje nu het minder goede weer voor de deur staat?

Plezier hoeft niet duur te zijn

Wij zijn grote fan van spelen met kosteloos materiaal. Even een herfstwandeling maken doorheen de natuur. Dennenappels, blaadjes en kastanjes rapen… Zo leer je je kind de elementen op een speelse manier ontdekken. 

Met Halloween in aantocht kan je samen een heerlijke pompoen uithollen, experimenteren met de pitjes en lekkere soep maken. Een leuke tip voor Halloween: maak spinnenballetjes voor in de soep. Duw enkele spaghettislierten door gehaktballen en laat die mee koken. Klaar! 

Goed voor de ontwikkeling van je kind

Voor baby’s is het altijd heel interessant om hen verschillende structuren te leren ontdekken. Diepvrieszakken zijn hier ideaal voor. Vul de diepvrieszakken met zachte maar ook harde elementen, zoals wattenbollen, schelpen, rietjes, kiezelstenen,… Alles wat je maar kan vinden.

Hierbij leert jouw baby niet enkel de structuren kennen maar ook het verschil tussen groot en klein. Let wel op met harde, scherpe materialen die de zakjes kunnen scheuren. Want baby’s hebben nog steeds de voorkeur om te ontdekken met hun mondje.

Voor de taalontwikkeling van het jonge kind is het belangrijk dat we in de kinderopvang veel lezen en zaken benoemen. Dat kan je thuis ook doen. Tijdens een wandeling ga je in conversatie met je kind over alles wat je ziet en hoort.

Lees je kindje boeken voor en laat hem of haar ontdekken wat er allemaal te zien is op die ene pagina:

  • Wat zie je?
  • Wat zou er gebeuren?
  • Koppel ook eens terug naar een belevenis bv. ‘In de speeltuin was er ook een rode glijbaan net als in jouw boekje’.
  • Benoem alle voorwerpen die getekend zijn.
  • Laat op latere leeftijd je kind zelf het boekje voorlezen en ontdek hoe rijk zijn/haar fantasie gaat en wat je kind te vertellen heeft. 

Spelotheek

Op verschillende plaatsen in Vlaanderen vind je spelotheken. Daar kan je gratis speelgoed ontlenen. Een beetje zoals de bibliotheek. Zo kan je eens variëren in het speelgoedaanbod voor jouw kindje. 

Even geen inspiratie meer wat je kan doen? Wij gebruiken dagelijks Pinterest en speelbank.be als inspiratiebronnen. Veel speelplezier en geniet vooral van de quality time.

Ken jij sensorisch spel al?

Je kind gebruikt er al zijn/haar zintuigen voor. Hoe dat eruit ziet en wat de voordelen zijn, leggen we je graag uit.

Ontdek er alles over

Deel dit artikel

Verder lezen

12 oktober
Blog

Gratis webinar: Digitaal bewust opvoeden

Hoe moet je als ouder omgaan met het overdreven GSM-gebruik van je kind/jongere, het continu actief zijn op sociale media of het voortdurende gamen? Wat maakt games en sociale media zo aantrekkelijk? Wat moet je er zelf van kennen, waar moet je op letten en hoe hou je het binnen de perken?

kind
Blog

Tips om je thuisomgeving kindveilig te maken

Met kleine kindjes in huis moet je ogen op je rug hebben. Helan Kinderopvang geeft je tips om je huis zo veilig mogelijk te maken voor wanneer jouw kleintje begint rond te kruipen.

kind aan het spelen
Blog

Hoe voelt jouw kindje zich in de opvang?

Als ouder wil je dat je kindje zich goed voelt in de opvang, dat het geniet van de activiteiten en dat zijn/haar ontwikkeling wordt gestimuleerd. Ziko-Vo is een volgsysteem voor baby’s en peuters dat verzorgers helpt om kindjes daarin op te volgen. Ontdek hoe ze met Ziko-Vo aan de slag gaan in de Droomtuin in Sint-Martens-Latem.

Hoe sociaal is digitaal?
Blog

Hoe sociaal is digitaal?

Erger jij je ook wel eens als je kinderen niets horen omdat ze met hun neus tegen een schermpje kleven? Je bent niet alleen.