Blog

Hoe ga je met driftbuien om?

Geschreven door Abigail

Teamleider bij Helan Kinderopvang

Wat is dat met die driftbuien? Van waar komen ze? Hebben alle kinderen er last van? Reageer je hier als ouder goed op of zijn er dingen die je beter anders aanpakt? Abigail, teamleader bij Helan Kinderopvang, geeft je tips voor wanneer je kleine telg zich nog eens van zijn of haar beste kant laat zien.

Abigail: “Het gezegde “it takes a village to raise a child” klinkt je vast bekend in de oren. Ik weet niet hoe dit bij jou zit, maar hier komt de eerste driftbui meestal op maandagochtend al aan. Wanneer ik nog geen koffie gedronken heb en mijn dochter voor de 3e keer over de vloer rolt. Deze keer omdat ze andere schoenen wil aandoen dan de schoenen die ik voorstel. Hoe zit het met die village ? Bel ik hen op? Dien ik ergens een aanvraag in? Komen ze net als superhelden wanneer je ze nodig hebt? Want dan mogen ze nu ingrijpen.”

Wat zijn driftbuien?

Driftbuien horen eigenlijk bij de ontwikkeling van jonge kinderen. Ze manifesteren zich meestal tussen de leeftijd van 1,5 en 3 jaar. Je kind heeft nog niet voldoende woordenschat om zijn of haar emoties onder woorden te brengen. De jonge hersenen zijn nog volop in ontwikkeling en zelfregulatie staat nog niet op punt. Bovendien heeft je kind net ontdekt dat hij/zij een eigen mening heeft (en je kind is niet bang om die te gebruiken). Wanneer de dingen dan niet helemaal gaan zoals je kleine spruit dat voor ogen heeft, treedt er een immens gevoel van machteloosheid op.

Dat is wat jij ziet wanneer je mini in de keuken, naast de eettafel, tijdens brunch met vrienden of in de rayon van de supermarkt bij de koekjes en ander lekkers (na een lange werk/crèche dag) over de vloer begint te rollen. 

Weet dus dat je kind er niet bewust voor kiest om alle aandacht op jou en je manier van opvoeden te vestigen. Je kind kan er simpelweg niet aan doen.

Hoe pak je driftbuien aan?

Driftbuien voorkomen:

  • Geef je kind het gevoel dat hij/zij controle heeft. Als ouder kan je bekijken wat haalbaar is en zo geef je je kind keuzemogelijkheden. Als ze het gevoel hebben dat ze zelf hebben gekozen, voelen kinderen die controle en zijn ze minder snel geneigd om in weerstand te gaan.  
  • Probeer de (hevige) emoties niet te minimaliseren of te negeren. Als je kind zich gehoord voelt,  komen ze sneller weer tot rust. “Sorry schat, ik weet dat je het jammer vindt dat je je sandaaltjes vandaag niet kan dragen maar het regent” zal eerder de-escaleren dan “NEEN, je sandalen terug de kast in en die regenlaarzen aan”.  
  • Probeer driftbuien voor te zijn. Je zal zien dat ze vaak de kop op steken wanneer je kindje hongerig of moe is. Op dat moment heeft hij/zij ze al helemaal geen energie om de frustraties die je kind voelt de baas te zijn. Bied een dutje aan zodra de eerste tekenen van vermoeidheid verschijnen en neem altijd snacks mee.

Hoe zit het met die village ? Bel ik hen op? Dien ik ergens een aanvraag in? Komen ze net als superhelden wanneer je ze nodig hebt? Want dan mogen ze nu ingrijpen.

Hoe met driftbuien omgaan: 

Wat schuilt er achter dat gedrag? Is het honger of vermoeidheid? Voelt je kindje zich niet goed? Hebben jullie elkaar al even moeten missen? Dit gedrag vertelt je veel over hoe je kindje zich op dat moment voelt. Boosheid is een secundaire emotie. Dit betekent dat er altijd een andere emotie achter de boosheid schuil gaat, zoals angst, verdriet of gemis. Aletha Solter, grondlegster van de opvoedingsfilosofie Aware Parenting of bewust opvoeden, noemt dit het broken cookie-fenomeen. Als je deze achterliggende gevoelens kan zien, benoem en erken deze dan. Door taal te geven aan wat er speelt.

Abilgail: “Een 'broken cookie' is een metafoor voor die laatste druppel die de emmer van je kind doet overlopen.⁠ Het beschrijft de overweldigende ontlading van een kind dat na school een koekje vraagt en ontdekt dat het koekje gebroken is.⁠”

  • Zorg voor nabijheid en veiligheid. Net als je denkt dat het voorbij is, kan het gedrag van je peuter/kleuter nog even pieken. Daarna is het fijn dat je er bent als ze toenadering komen zoeken. Het is belangrijk dat je nabij bent, dat ze voelen dat mama/papa hem/haar nog steeds graag ziet. Goed om zelf ook rustig te blijven, niet in discussie te gaan en open te communiceren.  
  • Na de driftbui: knuffeltijd! Niets is fijner dan knuffelen met je kind. Maak eerst duidelijk dat boos zijn mag, maar dat pijn doen, dingen gooien en spullen stuk doen niet kan. Daarna kan je knuffelen of de activiteit die jullie deden voordat de driftbui begon, verderzetten. 

Niet elk kind heeft evenveel temperament in zich. Dus niet alle kinderen vertonen evenveel driftbuien. Laat je dus zeker niet gek maken als het kindje van je beste vrienden dit bijna nooit doet en jij zelf hier dagelijks mee geconfronteerd wordt. Het is sowieso een fase. Net als alle andere fases gaat ook deze voorbij. Maak je je op één of andere manier toch zorgen over de frequentie of manier waarop? Leg je oor eens te luister bij specialisten. 

Lees/luister/volgtips

Volg:

  • @Stevengielis_: Vlaams Orthopedagoog. Met leuke filmpjes een reels weet hij op een ludieke manier aan te sluiten bij zaken die je doormaakt (of waar je voor staat) als ouder.  
  • @nina_mouton: Vlaamse voorvechtster van zelfzorg en Mild ouderschap.
  • @healthiest_baby: Amerikaanse pediater Dr. Cathryn maakt vanuit haar expertise leuke en herkenbare collages bij iedere ontwikkelingsstap met een interessante verklaring voor zaken. 

Lees:

Luister:

  • radio.mama.podcast door Kristien Wollants. Met haar aangename radiostem en interessante gasten nemen ze mama’s en papa’s mee in interessante thema’s die bij ouderschap komen kijken. 
  • Ik tel tot 3. Deze podcast gaat over de kleine kantjes van het opvoeden. Er komen échte verhalen aan bod met een knipoog, een traan én een lach.

Veilig onderweg

In de webshop van Helan Zorgwinkel vind je alles wat je nodig hebt voor een veilige fietsrit.

Ontdek het aanbod

Deel dit artikel

Verder lezen

bijten bij kinderen
Blog

Bijten, dat doet pijn

Kinderen die bijten bezorgen ons zorgen. Te horen krijgen dat jouw kind is gebeten of heeft gebeten is helemaal niet fijn en kan verschillende emoties losmaken. Het bijtgedrag vraagt een investering, er is geen quick fix. Je kan wel grenzen bieden, samen onderzoeken en begeleiden. Pedagogisch coach Marthe vertelt hoe ze dat bij Helan Kinderopvang aanpakken.

Waarom voorlezen belangrijk is voor de ontwikkeling van je kind
Blog

Waarom voorlezen belangrijk is voor de ontwikkeling van je kind

Boeken en baby’s, een goed idee? Natuurlijk wel! Voorlezen aan jonge kinderen heeft tal van positieve effecten op de emotionele, cognitieve én sociale ontwikkeling. Maar, hoe begin je daar nu aan?

kind aan het spelen
Blog

Hoe voelt jouw kindje zich in de opvang?

Als ouder wil je dat je kindje zich goed voelt in de opvang, dat het geniet van de activiteiten en dat zijn/haar ontwikkeling wordt gestimuleerd. Ziko-Vo is een volgsysteem voor baby’s en peuters dat verzorgers helpt om kindjes daarin op te volgen. Ontdek hoe ze met Ziko-Vo aan de slag gaan in de Droomtuin in Sint-Martens-Latem.

Hoe sociaal is digitaal?
Blog

Hoe sociaal is digitaal?

Erger jij je ook wel eens als je kinderen niets horen omdat ze met hun neus tegen een schermpje kleven? Je bent niet alleen.