Blog

Veilig aan de slag? Help je huishoudhulp!

Kelly Vanderstraeten

preventieadviseur bij Helan Huishoudhulp

Een job als huishoudhulp is niet te onderschatten. Naast de kans op fysieke overbelasting is ook een ongelukje soms snel gebeurd. Daarom willen we onze huishoudhulpen een extra duwtje in de rug geven om veilig te kunnen werken. En jij kan ons daarbij helpen!

Kelly Vanderstraeten is preventieadviseur bij Helan Huishoudhulp. In haar job ziet ze maar al te vaak hoe een ongelukje in een klein hoekje zit. Ze geeft je een blik achter de schermen, én daarbij ook de nodige tips om ongelukjes in je woning te voorkomen.

Kelly, wat doet een preventieadviseur precies?

Algemeen ondersteun en adviseer ik de werkgever in het toepassen van de welzijnswet, zodat alle huishoudhulpen veilig aan de slag kunnen.

Een belangrijk aspect daarbij is ervoor zorgen dat alle huishoudhulpen goed geïnformeerd zijn over de risico’s die het werk met zich meebrengt, en dat we als organisatie de juiste maatregelen nemen om hen daartegen te beschermen.

Dat doen we onder meer door risicoanalyses op te maken en arbeidsongevallen te onderzoeken. Daarvoor werken we nauw samen met zowel de werknemers als de arbeidsarts, zodat we nieuwe ongevallen of fysieke overbelasting zoveel mogelijk kunnen vermijden.

Hoe ondersteun je veilig werken voor de huishoudhulpen?

Iedere huishoudhulp die bij ons start, volgt een onthaaltraject met opleidingen waarin de thema’s welzijn en veiligheid op het werk aan bod komen. Daarbij besteden we bijzondere aandacht aan ergonomie, zodat onze mensen pijnklachten op lange termijn kunnen vermijden.

Daarnaast geven we hen ook alle richtlijnen mee om veilig te kunnen werken bij onze klanten. Al ligt er wel een moeilijkheid in de opvolging daarvan. Als werkgever kunnen we onze medewerkers in de kantoren natuurlijk makkelijker opvolgen als het over veiligheidsmaatregelen gaat, maar onze huishoudhulpen werken bij onze klanten thuis. En wat daar wel of niet aanwezig is om veilig te werken, daar hebben we te weinig zicht op.

Welke ongevallen zie je het vaakst terugkeren?

Dat is ongetwijfeld vallen van de trap. Vaak omdat een huishoudhulp gehaast is en bijvoorbeeld te veel materiaal in één keer naar boven of beneden wil meenemen. Maar ook valpartijen van stoelen of aanrechten komen voor. Erg jammer, want dit soort ongevallen zijn te vermijden.

Verder is ook gebeten worden door de hond iets wat regelmatig terugkeert, zelfs bij huishoudhulpen die al jaren bij hetzelfde gezin over de vloer komen en het dier dus kennen.

Maar het blijft natuurlijk een dier en die schrikken nu eenmaal op van lawaai en veel beweging, zoals bij het stofzuigen. Maar niet alleen bij klanten thuis gebeuren er ongevallen, ook onderweg lopen onze huishoudhulpen het risico op een ongeval.

Kelly Vanderstraeten preventieadviseur bij Helan Huishoudhulp

Een cliché, maar een waarheid als een koe: goede afspraken maken goede vrienden.


Wat kunnen klanten doen om dergelijke zaken te helpen vermijden?

Het is een cliché, maar wel een waarheid als een koe: goede afspraken maken goede vrienden. Komt een huishoudhulp voor het eerst bij je langs? Geef dan een uitgebreide rondleiding door de hele woning en bespreek alle taken. Op die manier kan je huishoudhulp vooraf inschatten wat wel en niet lukt, en dit ook aangeven.

Verder is een trapladder met 3 anti-sliptreden onmisbaar om ramen of keukenkasten veilig te kunnen poetsen. Laat je huishoudhulp in geen geval op stoelen of aanrechten balanceren.

Let ook op welke producten je aanbiedt, producten met ammoniak of javel zijn erg bijtend en mag je huishoudhulp niet gebruiken, biedt ze dus niet aan en giet ook geen producten in andere verpakkingen over.

Voor het materiaal kies je best ergonomische stukken: telescopische stelen kan je huishoudhulp aanpassen om zonder overbelasting van de rug te werken. Daarnaast kies je best voor microvezeldoeken want die belasten de polsen minder bij het uitwringen.

Maar ook apparaten moeten veilig zijn. Kapotte strijkijzers, stofzuigers of andere toestellen mogen nooit door je huishoudhulp gebruikt worden en ook stopcontacten moeten intact zijn.

Verder hou je best huisdieren apart als je huishoudhulp langskomt. Je vermijdt daarmee niet alleen eventuele bijtincidenten, maar ook je dier zal het fijner vinden als hij niet wordt opgeschrikt door angstaanjagende geluiden.

Praktische tips

Zo help je mee aan een veilige werkomgeving voor je huishoudhulp.

Check de tips

Deel dit artikel

Verder lezen

Blog

Zijn dienstencheques fiscaal aftrekbaar?

Dienstencheques zijn een voordelige manier om een poets- of strijkhulp in te schakelen. Oorspronkelijk werden ze ingevoerd door de overheid om zwartwerk tegen te gaan. Wat is nu precies het voordeel van dienstencheques? En zijn dienstencheques fiscaal aftrekbaar? Dat ontdek je hieronder.

Blog

Waarom werken bij Helan Huishoudhulp?

Bij Helan Huishoudhulp in huis vinden we het belangrijk dat huishoudhulpen zich goed voelen in hun job. Onze consulenten zorgen voor een goede begeleiding en organiseren kwalitatieve opleidingen. Want voor Helan maken medewerkers het verschil: zij bepalen de kracht van onze organisatie.

Blog

Je huis opruimen: tips op weg naar proper wonen

Opgeruimd staat netjes! Een schone, nette omgeving brengt jou én je huisgenoten tot rust. Bij sommigen zit regelmatig poetsen gebeiteld in hun weekprogramma. Voor alle anderen geven we met plezier enkele handige tips mee! Want iedereen vraagt zich wel af waar ze in hemelsnaam moeten beginnen bij het opruimen van hun huis.

Expert

Geef feedback aan je huishoudhulp

Hecht jij belang aan blinkende kranen of schone plinten en heb je het gevoel dat je huishoudhulp die soms minder aandacht geeft? Laat het gewoon weten. Hoe beter jij je wensen aan je huishoudhulp uitlegt, hoe beter je je voelt in je pas gepoetste huis. En daar doen we het bij Helan Huishoudhulp tenslotte voor.