Als je huishoudhulp start

Zowel binnen- als buitenshuis staat je poetshulp voor je klaar. Samen zorgen we ervoor dat alles vlot en veilig verloopt. Taken, materialen en meer. Alles wat je moet weten als je huishoudhulp start.

Welke taken mag je huishoudhulp uitvoeren?

Binnenshuis

Stofzuigen, dweilen, koken, naaien, strijken en ramen wassen. Je huishoudhulp helpt je bij zo goed als alle huishoudelijke taken binnenshuis.

Icon
Deze taken mag je huishoudhulp uitvoeren.

Buitenshuis

Ramen, rolgordijnen of je terras. Ook aan de buitenkant van je woning neemt je huishoudhulp huishoudelijke taken voor zijn of haar rekening..

Icon

Boodschappen

Je huishoudhulp doet ook lichte boodschappen in de buurt voor je. Te voet of met de fiets.

Icon

Taken die je huishoudhulp niet mag uitvoeren

Sommige taken mag je huishoudhulp niet opnemen. Omdat ze onveilig zijn, of de gezondheid kunnen schaden. Daarmee vermijden we fysieke klachten voor onze huishoudhulpen, en kan je doorlopend op een paar extra handen rekenen.

 • Gemeenschappelijke traphallen en professionele ruimtes, zoals een dokterspraktijk of winkel, poetsen.
 • Kinderen opvangen en verzorgen.
 • Huisdieren verzorgen of een kattenbak of hondenhok poetsen
 • Klusjes en tuinonderhoud.
 • Werken op een hoge ladder, bijvoorbeeld om ramen te wassen. Een stabiele trapladder kan wel.
 • Producten met ammoniak en chloor, zoals bleekwater of javel en dettol mogen niet gebruikt worden.
 • Buitenwerk bij ongeschikte weersomstandigheden, zoals extreme hitte, koude, regen of sneeuw.
 • Werken met pantoffels of kousenvoeten mag niet. Dit verhoogt de kans op arbeidsongevallen door uitglijden.
 • Verplaatsen van zwaar meubilair of vuilniszakken en tapijten.

 

Tips voor warme dagen

Wie fysieke arbeid verricht op een ongekoelde werkplek kan het zwaar krijgen op warme dagen. Om onze huishoudhulpen te beschermen tegen de warmte geven we volgende tips mee:

 • Zorg voor voldoende water voor je huishoudulp.
 • Hou de ramen dicht doorheen de dag.
 • Houd de warmte zoveel mogelijk buiten met een zonnewering, gordijnen of rolluiken.
 • Zet bevroren flessen water voor een ventilator om de lucht af te koelen.
 • Geef jouw huishoudhulp geen taken buiten in de brandende zon (bv. ramen poetsen).
 • Laat jouw huishoudhulp, indien mogelijk, vroeger in de ochtend starten.

Welk materiaal voorzie je?

Je huishoudhulp werkt met de materialen en producten die jij in huis hebt. Een aantal daarvan zijn verplicht bij bepaalde taken, zodat je huishoudhulp veilig kan werken.

Vraag je je huishoudhulp om te strijken of te stofzuigen? Zorg ervoor dat alle apparaten goed werken. Elektro, zoals een stofzuiger of strijkijzer, dat kapot is, mag je huishoudhulp niet gebruiken. Check zeker ook of de kabels van het apparaat en alle stopcontacten in je huis in orde zijn.

Onze huishoudhulpen werken graag met ecologische producten. Goed voor het milieu én voor je huis. Voor delicate oppervlakken, bijvoorbeeld marmer en natuursteen, voorzie je een aangepast product. Vergeet je huishoudhulp niet mee te geven met wat en hoe deze oppervlakten behandeld moeten worden. Producten die ammoniak of chloor bevatten zijn om veiligheidsredenen niet toegelaten.

Moet je huishoudhulp in de hoogte werken, bijvoorbeeld bij het ramen wassen? Dan mag dat uitsluitend op een stevige stabiele trapladder met drie anti-sliptreden en een leuning. Een gewone ladder is te gevaarlijk en mag je huishoudhulp niet gebruiken. Op aanrechten of ander meubilair klimmen is ook niet toegelaten.

Een telescopische steel is ergonomisch en helpt rug- en andere pijnklachten te vermijden voor je huishoudhulp. Een aftrekker of ramenwasser met een uitschuifbare steel in huis? Onze huishoudhulpen zijn je dankbaar. Ook een dweilsysteem zonder te moeten wringen of bukken is fijn voor je huishoudhulp.

Hoe hou je het thuis poetsveilig?

 • Laat je huishoudhulp weten waar de EHBO-kit ligt en of er ergens gladde vloeren, een smalle trap of iets anders is wat gevaarlijk kan zijn.
 • Bewaar producten altijd in hun originele verpakking met een leesbaar etiket. En vervang alle producten met ammoniak of chloor door veiligere producten.
 • Zorg voor poetsmateriaal in goede staat. Denk ook aan de rug van je huishoudhulp en voorzie telescopische borstelstelen. Een stevige trapladder met max. 3 anti-sliptreden en een leuning is een must.
 • Controleer of alle elektrische toestellen en stopcontacten veilig zijn.
 • Hou je huisdier altijd apart.

Niet thuis?

Communiceer alles wat gevaarlijk kan zijn, hoe klein ook, aan je huishoudhulp met de Poetswijzer.

Wat als er toch schade of een ongeval voorvalt?

Wees gerust. Onze huishoudhulpen zijn opgeleid om veilig te werken. Gaat het toch mis? Dan zijn we uitgebreid verzekerd voor schade en werkongevallen.

 • Schade: vanaf 150 euro schade komen we tussen. Breng je consulent op de hoogte van het schadegeval, zodat we het nodige kunnen doen.
 • Ongeval: heeft je huishoudhulp een ongeluk in je woning, bijvoorbeeld een val van de trap, breng dan eerst de hulpdiensten of een dokter op de hoogte als het ernstig is. Breng daarna je consulent op de hoogte.

Tips om feedback te geven aan je huishoudhulp

Onze huishoudhulpen zijn opgeleid om feedback constructief op te vangen, en in de praktijk om te zetten. Opbouwende feedback kan de samenwerking alleen maar beter maken.

Ben je niet thuis als je huishoudhulp langs komt, dan kan je je verwachtingen en feedback in de Poetswijzer noteren. Dat is het communicatieschriftje tussen jou en je huishoudhulp. Download jouw Poetswijzer hier, of vraag ernaar bij je consulent.

Poetswijzer downloaden

Ben je zelf thuis als je huishoudhulp bij je langskomt, dan is rechtstreeks feedback geven natuurlijk nog beter.

Tips voor een makkelijk gesprek:

 • Neem je tijd voor het gesprek. Leg rustig uit wat je bedoelt.
 • Begin met iets positiefs, en zeg dan wat er beter kan.
 • Geef je huishoudhulp de kans om te reageren, en zoek samen naar een oplossing.
 • Hou het bij de feiten, en richt je niet op de persoon.
 • Wees constructief. Geef advies of suggesties over hoe het beter zou kunnen.
 • Blijf realistisch. Hou het aantal uren en de middelen voor je huishoudhulp in gedachten.
 • Tevreden? Ook dat mag gezegd worden. Aarzel niet om ook een complimentje te geven.

Helan Ziekenfonds

Verwacht jij meer van een ziekenfonds? Dat hebben wij helemaal begrepen. Naast snelle en transparante terugbetalingen voor je medische kosten, heb je aan ons ook een partner. Voor je gezondheid, voor je welzijn, voor je comfort.

Kinderopvang

Onze onthaalouders en kinderdagverblijven ontvangen je kindje met open armen. We verzorgen, koesteren en helpen je kind spelend leren.

Thuiszorg

Als je ouder wordt, ziek bent, of tijdelijk zorg nodig hebt, kunnen wij helpen. Met thuiszorg, zorgmateriaal, administratieve hulp en advies waar je wat aan hebt.

Kraamzorg

Nood aan helpende handen? Wij bieden ondersteuning voor jonge ouders. Je kan op ons rekenen voor verzorging, opvolging en advies.

Een brede kijk op jouw welzijn

Opleidingen voor huishoudhulpen

Elke dag gaan meer dan 3.600 huishoudhulpen aan de slag bij klanten van Helan Huishoudhulp. Ze hebben allemaal een vast contract en werken bij klanten die écht bij hen passen. Want Helan is een betrouwbare werkgever, die hard investeert in de zorg voor z’n huishoudhulpen.

Veilig aan de slag? Help je huishoudhulp!

Een job als huishoudhulp is niet te onderschatten. Naast de kans op fysieke overbelasting is ook een ongelukje soms snel gebeurd. Daarom willen we onze huishoudhulpen een extra duwtje in de rug geven om veilig te kunnen werken. En jij kan ons daarbij helpen!