Blog

Wat is nu een haalbare en gezonde vorm van beweging?

Wissel voldoende af tussen zitten, staan en bewegen. Dat is het beste algemene advies dat we kunnen geven over gezond bewegen. Maar hoe begin je eraan?

Dit zie je in detail in de bewegingsdriehoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven. Zoals je ziet hoef je helemaal niet als een bezetene uren per dag gaan sporten. Het inplannen van een portie beweging kun je perfect opsplitsen in bijvoorbeeld 3 keer 10 minuten per dag. En dat is al heel wat. 

© Vlaams Instituut Gezond Leven

Meer weten? Surf naar www.gezondleven.be.

Hoe beweeg je meer?

Ben je op dit moment vooral een stilzitter? Begin dan rustig aan, met dingen te doen waar je niet echt moe van wordt, die je graag doet, maar waarbij je ook niet stilzit. Bouw zo op naar de bovenkant van de bewegingsdriehoek toe en je zult het verschil al snel merken. Enkele tips:

 1. Zit minder lang stil én beweeg meer
  Beweeg jij veel? Mooi zo, want bewegen is gezond. Al even cruciaal is het dat je niet te lang aan één stuk stilzit. Doorbreek lange periodes van zitten regelmatig door recht te staan of een rondje te stappen. Je zult snel merken: dat voelt goed! 
   
 2. Zet stap voor stap
  Zit jij vaak lang en ononderbroken stil? Maak daar dan geleidelijk aan komaf mee. Begin met regelmatig even recht te staan en te stappen – elk half uur indien mogelijk.  Beweeg je daarnaast niet veel? Introduceer met mondjesmaat meer beweging in je leven. Want élk beetje beweging is beter dan niks. Probeer bijvoorbeeld dagelijks een paar minuutjes meer te bewegen, in je eigen tempo.
  Kies voor haalbare doelen, je hoeft heus niet de Himalaya te beklimmen. Elke stap vooruit, richting de gezondheidsaanbevelingen, is een overwinning. Geef niet op wanneer je eens een terugval kent.
   
 3. Ga elke dag voor een gezonde mix
  Maak er een gewoonte van om elke dag zitten, staan en bewegen af te wisselen. Probeer het grootste deel van de dag licht intensief te bewegen tijdens je taken: door bijvoorbeeld te stappen op je werk. Beweeg daarnaast dagelijks een stukje met matige intensiteit: neem bijvoorbeeld de (elektrische) fiets naar het werk. Gooi je er nog een wekelijkse portie beweging aan hoge intensiteit tegenaan? In de vorm van een sportsessie bijvoorbeeld? Dan speel je volop de gezondheidskaart uit. Vergeet niet om je spieren ook wekelijks te trainen en zo te versterken. 

Wil je graag nog meer tips als stilzitter? Kijk dan even op ikziejewelzitten.be.

Hoe volhouden? 

Meer gaan bewegen lukt niet ineens. Bovendien is het op dit moment niet eenvoudig om zomaar de deur uit te gaan om te gaan sporten. En al zeker niet als je een gezin hebt. Maar elk begin is een goede start. Het belangrijkste is dat je kunt groeien.

 • Kies een haalbaar stappendoel. Ga dus niet ineens voor 10.000 stappen, maar bouw op.
   
 • Kies voor variatie: niet enkel met sport, maar ook onderweg, thuis en op het werk zijn er mogelijkheden. Op deze manier hou je langer vol en kun je groeien. Inspiratie hiervoor vind je bij onze campagne #toerkedoen. Naast een leuke test, vind je er heel wat wandeltips terug. 
   
 • Je kunt een stappenteller, een activity tracker of je smartphone gebruiken om je beweging te helpen bijhouden. Bij Helan Zorgwinkel kun je als klant van Helan een van deze leuke gadgets aan een voordelige prijs kopen én thuis laten leveren.

Gezonder leven dankzij voldoende beweging

Lees er alles over in ons handig e-book

Download ons e-book

Deel dit artikel

Tags
Bewegen

Verder lezen

vrouw aan het yogaƫn
Blog

Ken jij de bewegingsdriehoek al?

Het Vlaams Instituut Gezond Leven helpt ons al jaren om gezonder te worden en te blijven. En dat doet ze nu opnieuw, met de bewegingsdriehoek.

peuter aan het spelen
Blog

Beweegadvies voor je peuter en kleuter

Voldoende bewegen is gezond, ook voor de allerkleinsten. Van goed groeien tot de ontwikkeling stimuleren, er zijn redenen in overvloed om je peuter of kleuter meer te laten bewegen.

kind aan het skaten
Blog

Beweegadvies voor je kinderen en tieners

Voldoende bewegen is gezond, en des te meer voor kinderen en tieners die volop groeien. Van sterke botten tot betere resultaten op school, er zijn redenen in overvloed om je kinderen uit de zetel te jagen. Bovendien kunnen bepaalde (team)sporten ook andere belangrijke vaardigheden helpen ontwikkelen.

volwassenen aan het sporten
Blog

Beweegadvies voor volwassenen

Een gezond en lang leven, daar zit beweging in. Wie voldoende beweegt ondervindt daar veel gezondheidsvoordelen van. Van ontspannen met yoga tot je grenzen verleggen met een looptraining. Welke activiteit kies jij?