Blog

Is traag bewegen beter voor je lichaam?

Vaak denk je bij sporten en bewegen meteen aan presteren en je lichaam tot het uiterste drijven. Maar wist je dat je ook kan ontspannen door te bewegen? Meer nog: het is net zo goed voor je gezondheid als een sprintje trekken.

Sporten met mate

Een portie rust, dat staat misschien gauw gelijk aan een dagje languit zitten, liggen of hangen. Maar hoewel dat misschien aantrekkelijk lijkt, écht deuggddoend is het niet. Recent onderzoek toont aan dat wie vaak lang stilzit meer dan 2 keer zoveel kans heeft om diabetes te ontwikkelen, en bijna 2,5 keer zoveel risico op hart- en vaatziekten. Wie te veel stil zit, kan ook last krijgen van lage rugpijn, en zal zich globaal gezien minder productief en creatief voelen.

Volop aan het sporten dan maar, zou je denken. Maar dat is een misverstand: je kan de gezondheidsschade van te veel stilzitten niet zomaar ‘goedmaken’ met een uurtje intensief sporten per week.

Een gezonde levensstijl houdt minder zitten én meer bewegen in. En het hoeft niet eens zo intensief te zijn. Je kan ook gewoon bewegen als ontspanning. Met een fijne gezondheidsbonus
voor lichaam en geest erbovenop.

Beweeg je blij

Af en toe stevig sporten is goed voor je. Maar als je keihard sport, maakt je lichaam ook adrenaline aan. Ga je door een moeilijke of stressvolle periode, dan kan dat een extra stressfactor zijn voor je lichaam. Gelukkig zijn er ook heel wat sporten die je in een rustig tempo of zonder zware inspanningen kan doen, zoals bijvoorbeeld wandelen, yoga, tai chi of op een rustig tempo joggen of fietsen.

Zolang je het ritme en je hartslag maar traag houdt, en op een rustig tempo blijft ademhalen, legt Jef Vanhoof, beweegexpert bij Helan, uit: “Als je trager sport, kom je tot rust en laat je je hart minder hard werken.” Regelmatig bewegen heeft daarnaast ook een grote impact op je mentale welzijn. Want als je beweegt, maakt je brein stoffen aan die je een gelukkig en voldaan gevoel geven. Beduidend meer dan wanneer je stilzit of ligt.

Bovendien heeft bewegen ook een positief effect op stress, depressie en angst. En op lange termijn verkleint het je kans op dementie en alzheimer. Redenen genoeg om in beweging te komen, dus.

Jef Vanhoof Beweegexpert bij Helan

Als je trager sport, kom je tot rust en laat je je hart minder hard werken.

De vrije natuur in

Rustig sporten kan je overal. Maar bewegen in de natuur levert extra gezondheidswinst. Niet alleen de beweging heeft dan een ontspannend effect, maar ook je zintuigen komen tot rust in een groene omgeving. Gevolg? Je hartslag vertraagt en je kalmeert. “Dat de natuur ons welbevinden bevordert, blijkt o.a. uit studies van Amerikaans gezondheidsonderzoeker Roger Ulrich.

Zijn onderzoeken hebben er mee voor gezorgd dat een groene omgeving werd geïntroduceerd in ziekenhuizen en dat artsen bewegen in de natuur voorschrijven als remedie tegen bepaalde aandoeningen, zoals bv. depressie,” zegt Jef Vanhoof. “Onderzoeken tonen aan dat na 20 minuten in de natuur je cortisolspiegel, of de hoeveelheid stresshormoon in je bloed, daalt. Met een dagelijkse portie natuur verklein je dus de kans op depressie.”

Al is bewegen in de natuur natuurlijk niet voor iedereen vanzelfsprekend. Zeker niet als je in
een stedelijke omgeving woont. Jef Vanhoof: “Maar dan kan een ommetje via het lokale park al een verschil maken. Streef naar minimum 2 uur natuur per week en je zal al snel het resultaat voelen voor je lijf en je gemoed.”

Helan-voordelen

Of je nu naar de fitness of sportclub gaat of thuis aan sport en beweging doet, Helan is er voor jou. Zo geniet je als klant van de Beweegbonus voor tal van sportactiviteiten. Sporthorloge of andere handige sportattributen nodig? Die koop je met korting bij Helan Zorgwinkel.

Deel dit artikel

Verder lezen

vrouw aan het yogaën
Blog

Ken jij de bewegingsdriehoek al?

Het Vlaams Instituut Gezond Leven helpt ons al jaren om gezonder te worden en te blijven. En dat doet ze nu opnieuw, met de bewegingsdriehoek.

vrouw met baby
Blog

Beweegadvies voor je baby

Wist je dat je baby al vanaf de geboorte heel wat beweging kan gebruiken? Ontdek het beweegadvies voor je baby van 0-6 maanden en vanaf 6 maanden.

peuter aan het spelen
Blog

Beweegadvies voor je peuter en kleuter

Voldoende bewegen is gezond, ook voor de allerkleinsten. Van goed groeien tot de ontwikkeling stimuleren, er zijn redenen in overvloed om je peuter of kleuter meer te laten bewegen.

kind aan het skaten
Blog

Beweegadvies voor je kinderen en tieners

Voldoende bewegen is gezond, en des te meer voor kinderen en tieners die volop groeien. Van sterke botten tot betere resultaten op school, er zijn redenen in overvloed om je kinderen uit de zetel te jagen. Bovendien kunnen bepaalde (team)sporten ook andere belangrijke vaardigheden helpen ontwikkelen.