Blog

Een stappenteller kopen: waarom is dit een goed idee?

Goede voornemens om meer te gaan bewegen? Top! Je hoeft niet meteen een fitnessabonnement te kopen of je in te schrijven voor de eerstvolgende marathon. Meer wandelen, de trap nemen in plaats van de lift of te voet inkopen doen, is al een goede eerste stap. Een stappenteller zal dit alleen maar leuker én uitdagender maken.

We zijn soms te gemakzuchtig en nemen heel vlug de wagen voor korte afstanden. Heel veel mensen hebben bovendien een zittend beroep, wat hun gezondheid niet ten goede komt. Meer bewegen is dus voor velen onder ons een must. Wandelen is makkelijk doenbaar voor iedereen en dus zeker een slimme optie. Wandelen is bovendien erg gezond, aangezien het je spieren en botten versterkt, je bloeddruk verlaagt, je kans op diabetes verkleint, je nachtrust verbetert en je helpt in de strijd met overgewicht. 

10.000 stappen is het magische getal waar je ongetwijfeld al iets over hoorde. Uit onderzoek blijkt dat een volwassene gemiddeld 6.000 stappen per dag zet. Om de gezondheidsvoordelen van wandelen echt te voelen, moet je er minstens 4.000 extra zetten. Dit komt overeen met een stevige wandeling van een half uurtje. 

Wil je graag bijhouden hoeveel je dagelijks wandelt? Dan is een stappenteller een goed idee.

Gezonder leven dankzij voldoende beweging

Lees er alles over in ons handig e-book

Download ons e-book

Wat is een stappenteller?

Een stappenteller of een pedometer is een toestelletje dat bijhoudt hoeveel stappen je dagelijks zet. Het meet op basis van bewegingen het aantal gezette stappen.  Doorgaans wordt aangeraden om de stappenteller op heuphoogte te dragen, door hem aan je broekrand te bevestigen. Er bestaan ondertussen al heel wat varianten waaronder activiteitsarmbanden en sporthorloges die naast de stappen ook de afgelegde route, de hartslag en het soort activiteit bijhouden. 

Waarom is een stappenteller interessant?

  • Een stappenteller of pedometer helpt je om gezond door het leven te gaan. Je maakt het voornemen om meer te bewegen en dat zal je gezondheid alleen maar ten goede komen. Je dacht misschien dat het wel goed zit met je dagelijkse beweging? De stappenteller geeft eerlijk weer hoeveel je nu écht beweegt. 
     
  • Een stappenteller/pedometer is de perfecte motivator. Als je op je eerste dag 7000 stappen haalt, dan zal je de volgende dag je uiterste best doen om dat aantal te verhogen. Elke dag opnieuw. Op die manier kan de stappenteller bovendien je coach worden als je een persoonlijk beweegprogramma wil volgen. 

Andere activiteiten

Ga je ook elke week eens zwemmen of fietsen? Sommige stappentellers nemen deze beweging mee op in hun berekeningen. Is dit niet het geval? Weet dat je voor elke tien minuten extra beweging, zoals baantjes zwemmen of een stevige fietstocht, 1500 stappen erbij mag rekenen. 

Wat is er belangrijk bij de aankoop van een stappenteller?

Het is belangrijk om te kiezen voor een betrouwbare stappenteller en niet zomaar de eerste de beste aan te schaffen.

  • Goedkope pedometers hebben een erg rudimentaire manier van tellen, bij elke schok komt er een stapje bij.
     
  • Duurdere modellen gaan veel genuanceerder te werk en houden rekening met beweging in alle richtingen, wat een meer waarheidsgetrouwe meting oplevert. 

De Omron stappenteller uit onze Helan Zorgwinkel wordt wereldwijd gezien als één van de meest betrouwbare toestellen. Deze pedometer maakt gebruik van die 3D-interpretatie van de stapbeweging, het houdt dagelijks je stappen en de bijhorende afstand bij en heeft een geheugen van 7 dagen. Er bestaan heel wat duurdere modellen die bovendien uitpakken met tal van extra functies, maar dit is - als je hem alleen gebruikt als stappenteller - helemaal overbodig. 

Kriebels?

Begint het te kriebelen? Ontdek het aanbod in de Helan Zorgwinkel van Helan. Als Helan-klant krijg je korting op je aankopen. Bovendien geniet je ook nog eens van de Preventiebonus als je je stappenteller in de Zorgwinkel koopt.

Deel dit artikel

Verder lezen

Blog

Start met wandelen: zo zet jij 10.000 stappen per dag

Het is wetenschappelijk bewezen dat je jouw gezondheid fundamenteel verbetert als je minstens 10.000 stappen per dag te zet. Klinken die 10.000 stappen per dag intimiderend? Wij helpen je op weg met tips die het makkelijker maken om je doel te behalen.

vrouw aan het yogaën
Blog

Ken jij de bewegingsdriehoek al?

Het Vlaams Instituut Gezond Leven helpt ons al jaren om gezonder te worden en te blijven. En dat doet ze nu opnieuw, met de bewegingsdriehoek.

peuter aan het spelen
Blog

Beweegadvies voor je peuter en kleuter

Voldoende bewegen is gezond, ook voor de allerkleinsten. Van goed groeien tot de ontwikkeling stimuleren, er zijn redenen in overvloed om je peuter of kleuter meer te laten bewegen.

kind aan het skaten
Blog

Beweegadvies voor je kinderen en tieners

Voldoende bewegen is gezond, en des te meer voor kinderen en tieners die volop groeien. Van sterke botten tot betere resultaten op school, er zijn redenen in overvloed om je kinderen uit de zetel te jagen. Bovendien kunnen bepaalde (team)sporten ook andere belangrijke vaardigheden helpen ontwikkelen.