Blog

Terug dichter samen werken en leven

Alles evolueert voortdurend in coronatijden. We mogen weer meer mensen zien, meer mensen gaan weer aan het werk. Dat is goed nieuws, maar misschien zorgt het na al die weken voorzichtigheid ook voor een beetje angst en wantrouwen. Erover praten kan helpen. Ontdek hier hoe je dat aanpakt.

Blijf in contact

Als je angstig bent, heb je de neiging om je terug te trekken. Nochtans is verbinding zoeken met anderen een goed tegengif voor angstige gevoelens. Zoek contact met familie en vrienden, op de manier die voor jou veilig en comfortabel voelt. Of durf mensen in je omgeving om hulp te vragen. 

Teamwork: merk het op en bespreek tools  

Angst kan aanstekelijk werken, maar steun geven ook. Teamwork onder collega’s, in gezinnen, vriendengroepen is enorm belangrijk. Zoek en vind steun bij elkaar: 

 • Als je merkt dat je elkaars angst vergroot, spreek dit dan uit. Je bent vast niet de enige die het voelt. 
   
 • Zoek samen naar gespreksonderwerpen die meer lucht geven,. een vleugje humor kan helpen.
   
 • Zoek manieren om elkaar te steunen en spreek af wat werkt en niet werkt. Elke persoon heeft andere behoeften.
   
 • Maak duidelijke afspraken en bouw waar nodig samen of apart pauzemomenten in: om in te schatten hoe het met iedereen gaat of om even stoom af te blazen. 

Voel je angst opkomen in je contact met een ander? 

 • Weet dat het normaal is om je wat angstig of onzeker te voelen in deze omstandigheden.
   
 • Check je beschermingsmaatregelen (of beschermende kledij) en vertrouw op je eigen vakkennis of gezond verstand.
   
 • Probeer de juiste buikademhaling aan te houden. Wordt het je te veel, zoek dan een rustige plek op waar je 5 minuten kunt zitten en je concentreren op je buikademhaling: span je buik aan bij het uitademen: je duwt als het ware de lucht naar buiten. Als je je buik weer ontspant, stroomt de lucht naar binnen en adem je in.
   
 • Wordt de angst je te groot op het werk, vraag dan een collega om het even van je over te nemen tot je weer rust gevonden hebt.

Breng je angst in kaart

Om grip op je angst te krijgen, kan het helpen om de angst beter te proberen begrijpen. Neem bijvoorbeeld twintig minuten de tijd om een of meer van de volgende oefeningen te doen:

 • Maak een tekening (met kleuren, vormen, etc.) van je angst. Hoe ziet je angst eruit?
   
 • Bedenk een naam voor je angst - eentje die de angst beschrijft, maar liever niet al te krachtig is.
   
 • Welke muziek verbeeldt je angst?
   
 • Of zoek een andere manier om je angst te verwoorden, te bevatten en een plek te geven.

Bedenk een nuchtere vorm van controle en vermijding 

Als je angstig bent, voel je misschien de nood aan controle over de situatie, door bv. extra hard te werken of door bepaalde dingen te vermijden. Jammer genoeg maakt dit de angst alleen maar groter. Probeer het bij jezelf op te merken als je gaat overdrijven. Bedenk dat je gewone, nuchtere controle en vermijding voldoende is. 

Helpende gedachten

Welke zinnetjes zou je gebruiken om iemand gerust te stellen? Kun je die ook voor jezelf gebruiken? Ze werken het best als je ze zelf gelooft, als ze juist zijn én als ze de spanning verlagen. Dit zijn enkele voorbeelden, maar bedenk vooral welke zin voor jou werkt:

 • Angst is normaal, ik maak er het beste van.
   
 • We doen het samen in deze moeilijke tijden, samen komen we er doorheen!
   
 • Ik doe mijn best, dat is wat ik kan en dat is goed genoeg.
   
 • De spanning die ik nu voel is niet constant: het verandert en wordt ook weer minder.
   
 • We kunnen de toekomst niet voorspellen, we maken er gewoon het beste van.

Praat erover met de Helan Luisterlijn

Overheersen de angstgevoelens je dagelijkse functioneren? Weet dan dat je als klant van Helan terecht kunt bij de Helan Luisterlijn. Een eenmalig gesprek, of toch een traject van een aantal gesprekken, alles kan. Je hebt recht op 5 gratis gesprekken. 

Deel dit artikel

Tags
Veerkracht

Verder lezen

Blog

Want zo belangrijk is zelfzorg

In januari worden er traditiegewijs heel wat lijstjes met goede voornemens gemaakt. Een van de voornemens die hier vaak op verschijnen, is om meer tijd te nemen voor zichzelf, ook wel 'zelfzorg' genoemd. Maar wat is zelfzorg juist? En hoe doe je dat nu eigenlijk?

Blog

Buikademhaling

Ademen via de buik is de meest eenvoudige en doeltreffende ontspanningsoefening. Je hebt er niets voor nodig en je kunt het op ieder moment van de dag toepassen, waar je ook bent.

Blog

Geef je geluksgevoel een boost met deze 3 tips

Hoe word je gelukkig? Natuurlijk is er geen eenvoudig antwoord op deze vraag, toch zijn er een aantal dingen die kunnen bijdragen aan een gelukkig gevoel. In deze blog geven we 3 tips die je kunnen helpen om je gelukkig te voelen.

Blog

Wat een ‘goed’ gesprek in tijden van isolatie voor je kan doen

Wanneer je je even niet zo goed voelt, kan een 'goed' gesprek wonderen doen. Natuurlijk heeft niet iedereen iemand waar je je hart bij kan luchten. Heb je het moeilijk? Dan kan ook de Helan Luisterlijn je helpen.